Hamilelikte yaşanan değişimler, hormonal dalgalanmalar ve besin ihtiyaçlarındaki değişiklikler, turşu krizine neden olabiliyor. Peki, turşu aşermesini tetikleyen etkenler neler? Bu tuhaf isteğin sırrını bilim insanları ortaya çıkardı.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan aşermeler gerçektir ve bazen oldukça güçlü olabilir. Bu dönemde neye aşereceğinizi tahmin etmek zor olabilir. Ancak birçok hamilenin vazgeçilmezi olan bir yiyecek var: Turşu! Turşuların kendisi ve hatta turşu suyu bile bu dönemde popüler hale gelebiliyor.
Hamilelerin turşuya bu kadar çok düşkün olmasının nedenini uzmanlar birden fazla faktöre bağlıyor. Hamilelikte yaşanan değişimler, hormonal dalgalanmalar ve besin ihtiyaçlarındaki değişiklikler başı çekerken, bu durumun psikolojik bir yanının da olabileceğine dikkat çekiliyor.
Bazı hamileler klasik bir atıştırmalık olarak turşu ve dondurma, bazıları ise doğrudan kavanozdan hardal yemek veya peynirli cipsi acı sosla yemek gibi tuhaf şeyler aşerebilir. Hamilelik aşermeleri, çoğu hamile insanın deneyimlediği bir durumdur. 2014 yılında yapılan bir araştırma, hamilelerin yüzde 76’sının hamilelik sırasında aşermeler yaşadığını ortaya koymuştur. Ayrıca 2024 yılında bilim insanları Suad M Kloub ve Saleem A Banihani’nin Ürdün’lü kadınlar üzerinde yaptığı bir başka araştırmada da tatlı ve tuzlu yiyeceklere olan aşermenin yaygınlığı dikkat çekiyor.
Pediatrix Tıp Grubu’ndan, board sertifikalı Kadın Doğum Uzmanı Dr. Rebecca Keith, hamilelikte meydana gelen birkaç hormon değişikliğinin bu aşermeleri üretebileceğine dikkat çekerek, “Bu değişiklikler arasında progesteron ve östrojen hormonlarındaki artışlar yer alır. Ayrıca hamilelik sırasında Nöropeptid Y (NPY) seviyelerinde artış da görülür. NPY, yiyecek alımını artırarak yeme motivasyonunu artırır ve doygunluk hissini geciktirir” diyor.
2004 yılında yapılan bir başka çalışma, hamilelerin yüzde 76’sının koku ve tat değişiklikleri yaşadığını bulmuştur. Bu değişiklikler, turşu gibi tuzlu yiyeceklere karşı hassasiyetin azalmasını içerebilir. Hormonlarımızdaki değişiklikler tat alma duyumuzu ciddi şekilde etkileyebilir. Bu da hamilelikten önce turşuya pek ilgi duymayan veya hatta sevmeyen kişilerin şimdi turşuya takıntılı olmasını açıklayabilir.
Hamilelikte besin, özellikle demir ve bazı vitaminlerin eksikliği yaygındır. Ürdün araştırmasında aşerme yaşayan hamile kadınlar arasında demir ve D vitamini eksikliğine vurgu yapıldı. Sertifikalı hemşire ebe Lucy Chapin, vücudun sıvı hacminin hamilelik sırasında iki katına çıktığını belirterek “Sağlıklı amniyotik sıvı seviyelerini korumak için elektrolitlere ihtiyaç duyarsınız ve bu elektrolitleri tuz formunda alabilirsiniz” diyor.
Turşu aşermelerinin hamilelikte psikolojik etkilerini göz ardı edemezsiniz. Turşu isteği, birçok hamile insanın deneyimlediği bir durumdur ve bu da isteklerimizi etkileyebilir. Medyanın da bu konuda güçlü bir etkisi olabilir. Filmlerde hamile karakterlerin sürekli turşu istemesi, bu isteğin yaygınlaşmasına katkıda bulunabilir.
Çoğu zaman, hamilelikte istekler sorun oluşturmaz, ancak bu yiyeceklerin tüketimini ölçülü tutmak önemlidir. Dr. Keith, sağlıklı bir şekilde tatmin etmenin yollarını “Örneğin, çikolatayı seviyorsanız küçük boyutlarda alın ve günde bir veya iki parça ile sınırlayın. Dondurma seviyorsanız, yağsız dondurma veya gelato tercih edin. Turşu gibi tuzlu yiyecekler için ise işlenmiş ve paketlenmiş yiyeceklerden kaçının, doğal olarak tuzlu yiyecekleri tercih edin” şeklinde öneriyor.
Nadir durumlarda, tuhaf hamilelik aşermeleri de altta yatan farklı bir durumun belirtisi olabilir. Örneğin, gıda dışı maddeler istemek (toprak, kil, buz gibi) demir eksikliği anemisini işaret edebilir.