Hamileler Hamsi Balığı Yiyebilir mi?

1 Ocak 2017
0 Yorum
hamileler hamsi baligi yiyebilir mi

Hamilelikle birlikle kadınların, demir, kalsiyum ve omega-3 yağ asidinin bir türü olan dokosaheksaenoik asit gibi bazı besin maddelerine duyduğu ihtiyaçları

Hamilelikle birlikle kadınların, demir, kalsiyum ve omega-3 yağ asidinin bir türü olan dokosaheksaenoik asit gibi bazı besin maddelerine duyduğu ihtiyaçları artar. Hamsi ise bu ve diğer vitamin ile minerallerin önemli bir kaynağıdır. Hamsi ayrıca büyük balıkların aksine, gebe kadınların uzak durması gereken, bir tür nörotoksini olan civayı düşük miktarda barındıran bir balık çeşididir. Gebelikte hamsiyi günlük beslenmenize dahil etmek, prenatal besin ihtiyaçlarını karşılamanın lezzetli bir yöntemidir.

Hamileler için günlük alınması önerilen kalsiyum oranı 1000 mg’dır. Bu mineral vücuttaki çeşitli kas, damar ve sinir fonksiyonları için gereklidir. Bebeğin kemik ve diş gelişimi için önemli bir mineraldir. Kalsiyum denilince akla ilk olarak süt ürünleri gelse de, lahana, brokoli gibi sebzeler ve somon, sardalye, hamsi gibi balıklar da kalsiyumun önemli bir kaynaklarıdır. 85 gram hamsi ile yarım su bardağı sütteki kalsiyum miktarı aynıdır, yani her ikiside 200 mg kalsiyum içerir.

D vitamini içerir

D vitamini ihtiyacında hamilelik veya emzirme dönemlerinde artış olmamasına rağmen, yağda çözünen bu vitamin, kalsiyum emilimine yardımcı olur ve kemik sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca, enflamasyonu azaltır. D vitamini içeren gıda miktarı sınırlıdır ve hamsi doğal D vitamini ihtiva eden birkaç yiyecekten biridir. 85 gram hamsi 60 U D vitamini içeriği ile günlük D vitamini ihtiyacınızın %10’unu içerir.

Omega asitleri içerir

Hamsi ve somon, uskumru, ringa gibi diğer yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri, özellikle DHA ve eikosapentaenoik asit veya EPA’nın önemli bir kaynağıdır. Omega-3’ler bebeklerde beyin gelişimi için önemli olan bir mineraldir. Hamilelerin günlük alması gereken, hamilelere önerilen omega-3 miktarı 200 mg’dır. Hamsi hem DHA hem de EPA omega-3 asitleri içeren, 85 gramında 1.7 gram omega-3 yağ asidi bulunan bir balıktır. Diğer büyük balıkların aksine hamsideki omega-3 yağ asidindeki civa oranı da düşüktür.

Hamile kadınlara günlük 27 mg demir alımı tavsiye edilir, bu oran hamile olmayan kadınlardan %50 daha fazladır. Ayrıca hamsi, hemi demiri içerir, “hemi demiri” ise balık ve ette bulunan demirin bir formudur. Bu demir formu, bitki ve diğer besinlerde bulunan nonheme demirinden daha kolay absorbe edilip, kana daha hızlı karışır.

Konserve hamsiler yüksek oranda sodyum yani tuz içerir. Tıp enstitüsü’ne göre hamile kadınlar ve normal yetişkinler için günde 1500 mg sodyum alımı yeterlidir. 85 gram hamsi 88 mg sodyum oranı ile tuz açısından düşüktür, fakat konserve hamsilerde ise sodyum oranı çok yüksektir.

Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Nar Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Ayva Yemenin Gebeye Ve Bebeğe 10 Faydası Tıklayınız