Hamileler Kuru İncir Yiyebilir mi, Gebelikte Kuru İncir Zararlı mı?

30 Ağustos 2016
0 Yorum
hamileler kuru incir yiyebilir mi gebelikte kuru incir zararli mi

(Hamilelikte kuru incir tüketimi) isimlimakalemizde bu meyvenin gebe kadına ve anne karnındaki bebeğe olan faydalarından bahsettik.

İncir, milattan önce 5000 yılından beri ekilen meyvelerdendir. Meyve, afrodizyak kabul edilir ve bereket sembolü sayılır. (Hamilelikte kuru incir tüketimi) isimli makalemizde bu meyvenin gebe kadına ve anne karnındaki bebeğe olan faydalarından bahsettik. Kadın Doğum Hastanesi Uzmanı Opr. Dr. Kamil Kurt, kuru incirin kalsiyum, bakır, magnezyum, potasyum, kükürt, enerji, pantotenik asit, riboflavin, tiamin ve piridoksin bakımından çok zengin yapısıyla hamileler için ideal besinlerden olduğunu bildiriyor.

Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye kitabında buyruluyor ki:

(Seyyid Abdülhakîm efendi, (Keşkül) risâlesinde diyor ki, (İncir, tayyıp bir yemişdir. Latîf bir gıdâdır. Hazmı kolaydır. Menfe’atleri çok bir devâdır. Tabî’ate yumuşaklık verir. Balgamı eritir. Böbrekleri temizler. Mesânedeki kumları izâle eder. Karaciğerin ve dalağın tıkanmış olan deliklerini açar. Bedeni şişmanlatır. Bâsûru izâle eder. Nekrîse, romatizmaya fâidelidir.) İncirin arabcası (Tîn)dir. Tîn sûresinde Allahü teâlâ, inciri medh etmekdedir. Hem fâideli, hem mubârekdir. Tâze veyâ kurusu aç iken üç adedi birkaç gün yinirse, râhat ishâl yapar. Sabâh ve akşam yemeklerinden bir sâat evvel, iki, üç aded tâze veyâ kuru incir yimek, sancısız, ağrısız, râhat ishâl yapmakdadır.)

Vitamin eksikliğini giderir

Taze yahut kuru incir, mineralce en yüksek besin değerine sahip yiyeceklerdendir. İncir, çinko, potasyum, demir ve kalsiyum da dahil olmak üzere hamilelik için gerekli besinlerden, yüksek miktarda içerir. Bu mineraller anne sütünde bulunan besinlere çok benzer. Vitamin ve mineral açısından zengin yapısıyla gebelikte kuru incir yemek, hem sizi hem de bebeğinizi vitaminle mineral eksikliğinden korur.

hamilelikte kuru incirin hamile kadina ve bebege faydalari 1

Gebelik zehirlenmesini önler

İncir, içerdiği potasyum sayesinde kan basıncı düzeylerini normale döndürmeye yardımcı olabilir. Bu besin, ödem ve hipertansiyon ile karakterize olan preeklampsiyi yani gebelik zehirlenmesini önlemek için ideal yiyeceklerdendir.

İncir, lif açısından zengin yapısıyla hamilelikte sık karşılaşılan sağlık sorunu olan kabızlığa müthiş bir çözümdür. Hamilelikte metabolizma ve sindirim sisteminin işleyişi yavaşlar. Kuru incirde bu süreçleri hızlandıran proteolitik enzimler mevcuttur.

Aşermeyi önler

Hamile kadınların şekerli, işlenmiş gıdalar, abur cubura aşermesi sık karşılaşılan bir durumdur. Kuru incir yüksek alkali içeriği sayesinde zararlı gıdalara olan aşermeyi engeller.

Bulantıyı önler

Sabah bulantıları, özellikle gebelikte ilk trimesterde yani ilk 3 ayda görülen gebelik sorunlarındandır. Kuru incirde bulunan B6 vitamini sayesinde kuru incir tüketimi, hamilelikteki bulantıyı önlemeye yardımcı olur.

Hamilelikte gestasyonel diyabeti önler

Gebe kadınlar, kuru incir tüketerek bir çeşit şeker hastalığı olan, hamile kadınlarda karşılaşılan gestasyonel diyabet gelişimini önleyebilir. Böylece diyabetik hastaların çoğunda görülen insülin hormonunun ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

Hiperglisemiyi önler

Kuru incir ayrıca, kan şekeri düzeylerinin normale dönmesine yardım edip, hiperglisemi ile ilgili ruh halinde değişme, bulantı gibi semptomları hafifletmede etkili olabilir.

Doğum kusurlarını önler

Omega-3 yağ asitleri genellikle balık türlerinde yüksek miktarda bulunur, kuru incir de omega 3 yağ asidi zengini meyvelerdendir. Omega-3 yağ asitleri fetal gelişim için gerekli olan ve prematüre doğum ya da erken doğum riskini azaltmakta etkili esansiyel yağlardandır.

Hamileleri cilt sorunlarından korur

Hamile kadınların çoğu cilt pigmentasyonu sorunlarından muzdariptir. İncirde bulunan psoralen maddesi, melazma dahil olmak üzere gebelerde cilt pigmentasyonu rahatsızlıklarını tedaviye yardımcı olabilir.

Hamilelikte günde kaç tane kuru incir yenmeli ve gebelikte kuru incir yemek zararlı mı?

Not: 100 gr. kuru incir 249 kaloridir. Kuru incirin kalorisi yüksek, kolay kilo aldıran bir besin olduğundan gebelikte kuru incir tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır. Doktorunuzun onayıyla gebelikte günde bir kaç tane kuru incir yiyebilirsiniz.

Hamilelikte kuru incir tüketiminin bilinen herhangi bir zararı yoktur.

Hamilelikte Cevizin Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelik Kuru Kayısı Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Hamilelikte Limonlu Su İçmek, Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Mantar Yemek Zararlı mı? Tıklayınız

Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Elma Yemenin Faydaları İçin Tıklayınız