Hamileler Lahana Yiyebilirmi, Hamilelikte Lahana Zararlımı?

17 Eylül 2016
0 Yorum
hamileler lahana yiyebilirmi hamilelikte lahana zararlimi

Sebzeler, hamilelikte sık tüketmeniz gereken yiyeceklerdendir ve lahana da bundan istisna değildir. 

Hamilelikte beslenme önemli bir konudur. Hamileyken bazı gıdalardan kaçınmanız gerekirken, bazı gıdaları ise siz ve bebeğinize gereken besinleri almanız için daha fazla tüketmelisiniz. Sebzeler, hamilelikte sık tüketmeniz gereken yiyeceklerdendir ve lahana da bundan istisna değildir. Pişmiş lahana hamilelik sırasında çiğ lahanadan daha güvenlidir. Çünkü pişirme, gıda kaynaklı hastalık riskini düşürmektedir. Hamilelikte kara, beyaz, kırmızı, mor, çiğ her çeşit lahana yemenin faydaları şunlardır;

Vitamin ve mineral eksikliğini önler

Lahana, karbonhidrat, potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum mineralleri ile A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini gibi çeşitli vitamin ve minerallerden oluşur. Tüm bu vitamin ve mineraller, gebelikte hem sizi hem de bebeğinizi bunların eksikliğinden kaynaklanacak zararlardan korur.

hamilelikte lahana yemenin hamile kadina ve bebege faydalari 1

Temel besin değeri yüksektir

Amerikan Gebelik Derneği, 1 kase lahananın bebeğin güçlü kemik yapısına sahip olmasına yardımcı kalsiyum içerdiğini, demir minerali muhtevasıyla gebe kadını kansızlıktan koruduğunu ve folat minerali sayesinde nöral tüp doğum defektleri riskini azaltmakta etkili olduğunu bildiriyor ve hamilelere lahana tüketmelerini öneriyor.

Kabızlığı önler

Hamilelikte kabızlık sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Uzmanlar, gebelikte kabızlıktan korunmak için yüksek lif içeriğine sahip gıdaların yenilmesini tavsiye ediyor. Bir kase pişirilmiş lahana 2.8 gram lif içerir ki bu miktar günlük lif ihtiyacının %12’sini karşılar.

C vitamini ihtiyacını karşılar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kutlugül Yüksel, hamilelikte C vitamini alımının çok önemli olduğunu, C vitamininin gebe kadının bağışıklığını güçlendirdiğini, metabolizmada pek çok rolü olduğu ve demirin bağırsaklarca emilimini sağladığını bildiriyor ve lahananın en çok C vitamini içeren besinlerden olduğuna dikkat çekiyor.

Enerji yoğunluğu düşüktür

Gebe kadınlar ikinci ve üçüncü trimesterde günde ekstradan yaklaşık 300 kalori almalıdırlar, ancak kalori alımında ipin ucunu kaçırmak, kilo almak çok kolaydır.  Lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin enerji yoğunluğu düşüktür yani çok kalori almadan bu sebzelerden doyana kadar tüketebilirsiniz. Lahana gibi sebzeler yüksek besin içerikleri sayesinde, hamile kadınlar için gereken besin maddelerini şişmanlamadan temin etmelerini sağlarlar.

Gıda güvenliği açısından

Hamilelik sırasında çiğ lahana yerine pişmiş lahana yemelisiniz. Çiğ sebzelerde bulunan bakteriler, listeria gibi gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Gebelik sırasında listeria, prematüre doğum, düşük veya bebeğinizin ölümüne neden olabilir. Hamile kadınların listeria riski, hamile olmayanlardan daha yüksektir.

Sebze ve meyveler ile gebelikte beslenme

Uzmanlar, gebelikte her öğünde tabağınızın yarısını sebze ve meyve ile doldurmanızı, ayrıca hamilelik diyetinde daha koyu yeşil, kırmızı ve turuncu sebzeleri eklemenizi öneriyor. Daha koyu meyveler ve sebzeler antioksidan gibi yararlı bitki kimyasalları ve sağlığa faydalı bileşenler açısından zengindir. Bu yararlı bileşenler arasında turuncu sebzelere rengini veren beta karotenler, yeşil sebzelerde bulunan klorofil ve lutein, sebzelere ve bazı lahana türlerine kırmızı ve mor renk veren antosiyaninler bulunmaktadırlar. Beta-karoten ve lutein, göz sağlığını korur. Antosiyaninler, hücrelerinizi zararlardan koruyan antioksidanlar gibi davranırlar. Klorofil ise K vitamini sağlar.

Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız

Gebelikte Hurma Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Avokado Yemenin Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Soğan Yemek Ve Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Fındık Yemenin Hamile Kadınla Bebeğe Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Acı Yemek Zararlımı? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Hamilelikte Limonlu Su İçmek, Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız