Hamilelikte kayısının faydaları ve zararları makalemizde kayısının gebe kadının sağlığına olan etkilerinden bahsetik.
Hamilelikte diyetinizde protein, folik asit, iyot, kalsiyum ve demir gibi mineraller içeren besinler mutlaka yer almalıdır. Bu vitamin ve mineraller kayısıda bol miktarda bulunur. Hamilelikte kayısının faydaları ve zararları makalemizde kayısının gebe kadının sağlığına olan etkilerinden bahsetik.
Kayısıyı beslenmenize dahil etmeden önce listerosis ve toksoplazmoz gibi gıda kaynaklı hastalık riskine karşı iyice yıkayıp parazit ve bakterilerden arındırmalısınız.
- Kayısı silikon, fosfor, potasyum, demir ve kalsiyum gibi minerallar bakımından oldukça zengindir. Tüm bu vitamin ve mineral içeriği sayesinde sizi ve anne karnındaki bebeği vitamin eksikliğinden korur.
- Hamile kadınlarda aneminin önlenmesi için günde 30 mg demir alınması önerilir. Kayısı demir, bakır ve kobalt içeriğinin yüksek olmasıyla gebelikte oldukça tehlikeli olan hamilelik anemisini önler.
- Hamile kadınlar gelişen fetüsün ihtiyaçlarını karşılamak için günlük 300 kalori daha fazla almalıdır. Kalori alımı günlük ihtiyaçları karşılayacak şekilde eşit olarak dağıtılmalıdır. Kayısı ise kalorisi düşük, vitaminle mineral oranı yüksek yapısıyla gebelikte ara öğünler için harika bir atıştırmalıktır.
- Kayısı retinol açısından zengin meyve ve sebzeler arasındadır. Bebeği göz kusurlarından korur ve cilt hücrelerinin sağlıklı bir şekilde gelişimini sağlar.
- Kayısı lif oranı yüksek bir meyvedir. 100 gram kayısıda 3 gr. lif vardır, lifli yiyeceklerle beslenmek hamilelikte kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Kayısılar her ne kadar besleyici olsa da belirli limitler dahilinde tüketilmelidir. Aşırı tüketimi iyi değildir ve bazı yan etkilere yol açabilir. İşte hamilelikte kayısı yemenin zararlı şunlardır;
- Çok fazla kayısı tüketimi sinir sistemini etkiler ve gebelik sırasında aşırı rahatsızlığa neden olabilir.
- Olgunlaşmamış kayısı yemeniz gebelikte mide rahatsızlığına yol açabilir.
- Kayısı alerjik reaksiyonu tetikleyen kükürt dioksit içerir. Eğer sülfite duyarlıysanız kayısıdan uzak durmalısınız.
Hamilelikte Kavun Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız
- Kayısı konsantre miktarda kimyasal laetrile içerir bu madde de vücut sisteminizi bozabilir. Yani kayısının yararlarından faydalanmak için tohum uçlarını çıkardığınızdan emin olun ve gebelikte günde en çok beş adet olacak şekilde kendinize sınır koyun.
- Çok fazla kayısı başınızın dönmesine ve baş ağrısına neden olur.
Tadı acı olan kayısılar yüksek miktarlarda amigdalin içerir, glikozit amigdalin sindirimi sırasında salınan bir toksin çeşididir. Asitler solunum sıkıntısı, kusma ve kas krampları gibi belirtiler verir. Yüksek dozlarda tüketilmesi solunumda problem yaşamanıza yol açabilir.
Hamilelik Kuru Kayısı Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Hamilelikte Kuru İncirin Hamile Kadına Ve Bebeğe Faydaları Tıklayınız