Gebelikte tansiyon düşüklüğü hamile kadınlarla sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Çoğu gebe kadın ilk trimesterde (yani 1.,2. Ve 3. Aylarda)
Gebelikte tansiyon düşüklüğü hamile kadınlarla sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Çoğu gebe kadın ilk trimesterde (yani 1.,2. Ve 3. Aylarda) kan basıncında düşüş yaşar, ikinci trimesterde de (3., 4., 5. Aylarda ) kan basıncında daha da düşme görülebilir.
Hamilelerde tansiyonun düşük olması genellikle herhangi olumsuz bir sonuca yol açmaz, fakat ağır vakalarda anne ve bebek için bu durum tehlikeli olabilir.
Gebelikte bebeğe yeterli oksijen ve besin sağlamak için kan hacmindeki hızlı artış damarları genişletir bu da kan basıncının düşmesine neden olur. Bu durum gebelikte hipotansiyonın(düşük tansiyonun) en yaygın nedenidir, diğer sebepler ise hamilelikte hormonlardaki değişim, ikizlere hamile olmak, düşük tansiyon geçmişi, dehidratasyon(susuz kalmak), anemi, endokrin problemleri ve bazı kalp bozuklukları gibi altta yatan çeşitli sağlık sorunlarıdır.
Sağlıklı bireylerde sistolik(büyük tansiyon) 120 civarlarında değişir, diyastolik(küçük tansiyon) ise 80 civarlarındadır. Yani 12’ye 8 normal tansiyon değerleridir. Bu değerlerden herhangi biri normalden düşükse düşük tansiyonunuz var demektir. Hamile bir kadında tansiyonun 90/60 mmHg altında olması yani 9’a 6’nın altında olması hamilelikte düşük tansiyon anlamına gelir. Ancak, bu oranlar tıbbi geçmişinize ve genel sağlığınıza bağlı değişebilir.
Uzmanlar düşük tansiyonun hamilelik belirtisi olabileceğini bildiriyor.
Doktorunuz tarafından düzenli gebelik muayeneleri sırasında tansiyona bakıldığında tanı koyulabilir. Ek testler kesin nedenlerini tespit etmek istenebilir:
Kan testleri: diyabet, yüksek kan şekeri, anemi veya diğer kan bozukluklukları olup olmadığını belirlemek için istenir.
Genelde kan basıncı 3.trimesterde yani hamilelikte 7.,8. ve 9. ayda yükselmeye başlar ve doğumdan sonra normale döner, bu yüzden doktorlar genelde hamilelikte düşük tansiyon için ilaç tedavisi uygulamazlar. Bu durumda hamilelikte beslenme programınıza dikkat ederek ve diğer bildirdiklerimizi uygulayarak tedavi edilebilir.
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamilelikte Nabız Kaç Olmalı? Hamilelikte Normal Nabız Değerleri Tıklayınız