Hamilelerin Yememesi Gereken Yiyecekler Hamileler Ne Yememeli?

8 Eylül 2017
0 Yorum
hamilelerin yememesi gereken yiyecekler hamileler ne yememeli

Gebelikte beslenme yaşamamızın diğer dönemlerinde daha fazla dikkat gerektirir. Çünkü yediğiniz ve içtiğiniz besinler doğrudan anne karnındaki bebeği olumlu veya

Gebelikte beslenme yaşamamızın diğer dönemlerinde daha fazla dikkat gerektirir. Çünkü yediğiniz ve içtiğiniz besinler doğrudan anne karnındaki bebeği olumlu veya olumsuz yönde etkiler. Hamilelikte bazı gıdaların tüketilmesi bebeğin düşük doğum ağırlığıyla doğmasına, erken doğuma, sakatlığa hatta bebeğin anne karnında ölmesine neden olabilir. Kadın Doğum Doktorları tarafından bildirilen gebelikte uzak durulması yenmemesi gereken besinler şunlardır;

Hamilelikte Neler Yenmez? Hamilelikte Kesinlikle Yenmemesi Gerekenler

Salam, Sosis Pastırma, Sucuktan Uzak Durun

Uzmanlar gebelik boyunca salam, sosis, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden uzak durmak gerektiğini bildiriyor. Bu ürünlerin hazırlanma aşamasında içerilerine katılan nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve anne karnındaki bebek için zararlı olabilir. Şayet bu besinleri çok canınız çekerse iyi piştiği takdirde tadımlık olarak tüketebilirsiniz ancak asla normal beslenmeniz içinde bu gıdalar yer almamalıdırlar.

Kafeinli ve Asitli İçecekler Tüketmeyin

Kafein, kahve, kola ve çay gibi içeceklerin içerisinde bulunan uyarıcı bir maddedir. Kahve ve kola içerisinde bulunan kafein şayet fazla miktarda tüketilirse plasentaya geçip, erken doğum riskine sebep olabilir. Fazla çay tüketimi ayrıca gebe kadında demir eksikliği de yapabilir. Özellikle light kola içeriğindeki tatlandırıcı sebebiyle kesinlikle tüketilmemelidir. Gebelikte günlük 300 mg’dan fazla kafein almamak önemlidir. Çünkü yüksek miktarda kafein alımı doğumda bebeğin kilosunun düşük olmasına ve erken doğumlara yol açabilir. 1 kupa kahvede 100 mg, 1 kupa çayda 50 mg kafein bulunur.

Az Pişmiş Veya Çiğ Etlerden Uzak Durun

Hamilelik döneminde az pişmiş ya da çiğ et kesinlikle yenilmemelidir. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma ve salmonella gibi birçok parazit riski mevcuttur. Etlerin içindeki bu parazitler ancak etin pişirilmesiyle etkisiz hale gelebilir. Hamilelikte toksoplazma düşüğe ve doğum kusurlarına yol açabilir. Et, tavuk ve balığı çok iyi pişmiş olarak yemelisiniz. Çiğ et ellendiğinde dahi, eller güzelce yıkanmalıdır.  Çiğ şarküteri, çiğ et, ve kedi kumundan (dışkısından) geçebilecek “Toksoplazma”, anne karnındaki bebeği olumsuz yönde etkileyebilir.

Cipslerden Uzak Durun

Kızarmış patates ve cipslerin çoğu Acrylamide isimli madde içerdiklerinden kanserojen etkiye sahiptirler. Doç.Dr. Mert Kazandı, bu konuda şu bilgileri veriyor: (Acrylamidin maddesinin zararları konusunda anne karnındaki bebek daha yüksek risk altındadır. Fetüs ve yeni doğanlarda kan-beyin bariyeri erişkinlere oranla daha az gelişmiştir. Bu yüzden bu maddenin geçişi kolay olur, fetüsü olumsuz etkiler. Sakat doğumlara yol açabilir. Gebelerin Acrylamide tüketiminin günde 20 mikrogramdan fazla olmaması gerekiyor. Bu da 10 gram patates cipsine denk geliyor. Acrylamide nöro-toksik bir madde. Bebeklerin zihinsel (motor-mental) gelişiminde zararlı etkilere yol açabilir, yine insanda kansere sebep olabileceğine inanılıyor.)

Deniz Ürünlerine Dikkat!

Konserve balıklar, haftada 2 kereyi geçmemek kaydıyla tüketilebilir.  Köpek balığı ve kılıç balığı, midye, istiridye, dip balıkları, içerdiği yüksek civa miktarı nedeniyle uzak durulması gereken deniz ürünlerindendir. Bazı balıklarda ağır metal (özellikle cıva) seviyesi oldukça yüksektir. Yüksek ağır metal ise bebeğin sinir sistemine hasar verir. Hamilelere iyi pişmiş olmak kaydıyla; lüfer, palamut, levrek, sardalye, uskumru ve somon tavsiye edilir. Küçük balıklardaki cıva oranları aşırı tüketilmedikleri sürece sakıncalı değildir. Haftada 1-2 porsiyon güvenle tüketilebilir. Ton balığı tüketecekseniz haftada 150 gramla sınırlandırın.

Pastörize Edilmemiş Besinler

Pastörize edilmemiş peynirler, taze köy peynirleri, markası belli olmayan, pastörize edildiğinden emin olmadığınız peynirler ve sütler, çiğ yumurta salmonella, brucella, listeria isimli bakterileri içerebilir. Bu bakteriler hamile kadında bebekte ölü doğuma, düşüğe ve yeni doğanda ciddi sağlık sorunlara neden olabilir. Bu sebeple tükettiğiniz peynirin pastörize edildiğinden emin olun. Pastörize edilmemiş süt ve diğer içeceklerden de kaçının.

Sushi Yasak!

Gebelikte karides, sushi (çiğ balık) gibi çiğ ve az pişmiş deniz ürünleri yenmemelidir. Bu yiyecekler salmonella riski taşırlar.  Ayrıca campylobacter (hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalık yapan bir bakteri) ve listeria  da içerip anne karnındaki bebeğe zararlı olabilirler. Çiğ balığın yanısıra çiğ süt ve peynirle de bulaşabilen bu bakteri enfeksiyonu gebe olmayan kadınlarda çoğu zaman hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde atlatılırken bağışıklık sistemi baskılanmış olan hamile bir kadında çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

Sebzeler ve Meyveleri Yıkayıp Tüketmeli

Meyve ve sebzelerin dış yüzeylerinde sağlığa zararlı bakteriler ve pestisitler, kimyasal atıklar bulunabilir. Bu nedenle gebelik boyunca tüketteceğiniz tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadıktan sonra yiyin.

Çiğ yumurta ve Mayonez Tüketmeyin

Çiğ yumurta ya da çiğ yumurta içeren besinlerde salmonella riski oldukça yüksektir. Salmonella; kişide kusma, karın ağrısı, ishal, ateş ve baş ağrısına yol açabilir Ev yapımı sezar soslar, mayonezler ve dondurmalarda çiğ yumurta olabileceğinden bu besinlerde salmonella riski yüksektir.

Yüksek Miktarda Ciğer

Ciğer yüksek miktarda A vitamini içerdiğinden hamilelikte ciğer tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Fazla miktarda yenilmesi A vitamini zehirlenmesine ve bebekte doğum kusurlarına, bazı organlarda anomalilere yol açabilir.

Bu Bitki Çaylarından Uzak Durum

Rezene, civanperçemi, mine çiçeği, pelin otu, ravent (ışgın), sinameki, zerdeçal, ada çayı, barut ağacı kabuğu, sinameki hamilelik döneminde tüketilmemesi gereken çaylar arasında yer alır.

Alkol Kullanmayın

Hamilelik dönemi boyunca az miktarda bile olsa alkol tüketilmemesi gerekir. Alkol kullanmak anne karnındaki bebekte çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir, gebelikte alkol alımının bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkilediği, düşük ve ölü doğum riskini arttırdığını gösteren bazı çalışmalar bulunmaktadır. Alkol alımı miktarı ve tüketim sıklığına göre bebeğin sağlığını olumsuz etkileyerek Fetal Alkol Sendromuna sebep olarak bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimine zarar verir. Ayrıca kadınlarda çinko ve B6 vitamini emilimini azaltır ve ağır metal emilimini arttırır.

Erkek İsimleri Ve Anlamları En Güzel Erkek Çocuk İsimleri 2018 Listesi Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

En Yeni, Modern Kız Bebek İsimleri Ve Anlamları 2017 Tıklayınız

Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız? Doğumun Yaklaştığının 10 İşareti Tıklayınız