Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar İlişkiye Girilir Kaçıncı Ayında Girilmez?

12 Nisan 2018
0 Yorum
hamileligin kacinci ayina kadar iliskiye girilir kacinci ayinda girilmez

“Hamile kadınların ve partnerlerinin genellikle merak ettiği sorulardan birisi de hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girmenin güvenli olup olmadığıdır. Cinsel

Hamile Kadınla İlişkiye Girilir mi İlk Aylarında Ve 8 Aylık Hamileyken İlişkiye Girilir mi Haftada Kaç Kez İlişkiye Girilir?

“Hamile kadınların ve partnerlerinin genellikle merak ettiği sorulardan birisi de hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girmenin güvenli olup olmadığıdır. Cinsel ilişki düşüğe sebep olur mu? Doğmamış bebeğe zarar verir mi? Uzak durulması gereken seks pozisyonları var mıdır? Aradığınız tüm bilgiler burada:”

Hamilelik Döneminde Cinsel İlişkiye Girmek Güvenli midir?

Evet. Eğer sağlıklı bir hamilelik geçiriyorsanız, cinsel ilişkiye girmemeniz için bir neden yoktur. Doktorunuzun size aksini söylemediği sürece, hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girmek hem sizin hem de bebeğiniz için güvenlidir. Penetrasyon (içine girme) ve cinsel birleşme faaliyeti, karın ve rahmin kasla çevrili duvarları ile korunan bebeğinize zarar vermeyecektir. Ayrıca, bebeğiniz amniyotik kese sıvısı tarafından çevrelenmektedir zaten. Bu soruyu soran tek kişi siz değilsiniz: Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji (ACOG) hamilelik hakkında en sık sorulan soruların bir listesini oluşturdu. ACOG’a göre, doktorunuz aksini söylemediği sürece hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girmek herhangi bir tehlike arz etmemekte. Her ne kadar hamilelik döneminde cinsel ilişki güvenli olsa da doktorunuz cinsel ilişkiden uzak durmanızı gerektiğini belirttiğinde bazı durumlar olabilir.

Bu durumlar şunlardır:

  1. Düşük yapma riski ya da daha önce yapılan düşüklerin geçmişi,
  2. Erken doğum riski, (sizi prematüre bebek doğurma riskine sokan 37 haftadan önce başlayan kasılmalar)
  3. Servikal yetmezlik (serviks yetmezliği) rahminizin ağız kısmının güçsüz olduğu ve hamilelik süresince çok erkenden açılmaya başlaması anlamına gelmektedir. Bu durum hamilelik döneminde görülen tuhaf durumları ve erken doğum riskini artırmaktadır. Bu durumlarda olan kadıların cinsel ilişkiye ek olarak, yorucu aktivitelerden de uzak durmak zorunda kalabilir.
  4. Vajinal kanama, iltihap veya bilinmeyen bir sebepten dolayı kramp girmesi
  5. Zarın yırtılması ve amniyotik keseden sıvı sızıntısı
  6. Serviks yetmezliği (zarar gören rahim ağzının doğumdan önce açılmaya başlaması)
  7. Plasenta previa (plasentanın rahimde karın kısmına doğru daha aşağıda ve rahim ağzına yakın olması)
  8. İkizler, üçüzler ya da daha fazla- doğuma 3 ay kala cinsel birleşmeden uzak durmanız gerekebilir.
  9. Suyunuz geldiyse
  10. Hamileliğiniz son 3. çeyreğinde birden fazla bebek taşıyorsanız
  11. Eğer hamileliğinizin ilk çeyreğinde düşük geçmişiniz varsa ve tekrar düşük yapma riski altındaysanız
  12. Serviks yetersizliği tanısı konmuşsa ki bu da rahminizin yeterince kapalı olmadığını ve git gide daha çok açılmaya başlayacağı demektir
  13. Sebebi belirsiz yere bir vajinal kanama veya iltihaplanma geçirdiyseniz
  14. Plesantanız rahim kısmında çok aşağıda ise (Plasenta previa)
  15. İkiz, üçüz ya da daha fazla bebek bekliyorsanız
  16. Serviks yetersizliğiniz var ve rahminiz açılmaya başlamış ise
  17. Sizde veya partnerinizde cinsel yolla bulaşan bir hastalık var ise
  18. Burada vajinal cinsel ilişkiden bahsettiğimizi belirtmekte fayda var. Ters ilişkinin hamilelik sırasında güvenli olmadığı ve bu yüzden de kaçınılması gerektiği  bilinmektedir. Ayrıca oral seksten de uzak durmalısınız.
  19. Her ne kadar orgazm kasılmaları doğumdaki kasılmalarla aynı olmasa da, bazı doktorlar genel bir sağlık önlemi amacıyla hamileliğin son haftalarında cinsel ilişkiden uzak durulması gerektiğini çünkü spermdeki Prostaglandin denilen hormonların kasılmaları tetikleyebileceğini söylemektedir.

Hamilelik Döneminde Cinsel İlişkiye Girmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Bebeğe zarar verme korkusu, hamilelik döneminde cinsel ilişkiden uzak durulmasının en yaygın sebeplerinden biridir. Partneriniz üstte olsa dahi, cinsel ilişkiye girmek bebeğe zarar vermez. Gelişmekte olan bebeğiniz amniyotik sıvı ve rahmin kasla kaplı duvarları tarafından korunmaktadır. Cinsel aktiviteler bebeğinizi etkilemeyecektir.

Hamilelik Döneminde En İyi Seks Pozisyonları Hangileridir?

Rahat olduğunuz sürece, çoğu seks pozisyonu sorun teşkil etmez. Hamileliğiniz ilerledikçe, kendiniz için en uygun olan pozisyonu deneyerek bulun. Örneğin, sırt üstü uzanmak yerine, partnerinizin yanına yanlamasına uzanmak isteyebilir ya da partnerinizin önünde ve üstünde durabilirsiniz. Karşılıklı zevk ve rahatlığı göz önünde bulundurarak iç güdülerinizin sizi yönlendirmesine izin verin.

Hamilelik Döneminde Cinsel ilişkiye Girmek Düşük Yapmaya Sebep Olabilir mi?

Düşük, genellikle ilk çeyreği olmakla birlikte gebeliğin ilk 20 haftasında kendiliğinden ortaya çıkan gebelik durumunun sona ermesidir. Çoğunlukla rastlantısal kromozom bozukluğundan kaynaklanır. Bu deneyim, bunu yaşayan her kadın için hem fiziksel hem duygusal açıdan acı verici olabilmektedir.

Düşüklerin çoğu, fetüsün gerektiği şekilde gelişememesinden kaynaklanır. Cinsel ilişki gelişmekte olan fetüsü etkilemediği gibi düşük yapma riskini de artırmaz.

Hamilelik Cinsellik Dürtüsünü Nasıl Etkiler?

Hamilelik döneminde, göğüsleriniz daha büyük ve daha hassas bir hal alır. Vulva (dişilik organı) yoğun kan akışından daha da hassaslaşır ve bu da sizin hamileyken cinsel ilişkiden daha fazla zevk almanızı sağlar.

Hamilelik döneminde partnerinizle seks hakkında değişen düşüncelerini fark edince şaşırmayın. Bazı kadınlar, hormonsal dürtülerden dolayı hamilelik döneminde cinsel dürtülerinin arttığını belirtmektedirler. Bazı zamanlar da cinsel isteğinizin azaldığını hissedebilirsiniz.

Ek olarak, fiziksel değişikler de cinsel ilişkiye olan arzunuzu etkileyebilir bunlar mide bulantısı, fiziksel rahatsızlık, bebeğe zarar verme korkusu ve kilo almadan dolayı kaynaklanan görüntü değişikliğini içermektedir.