Hamileliğin son ayı, hem anne hem de bebek için en heyecanlı ve kritik dönemlerden biridir. Bu süreçte bebeğin kilosu hızla artar ve doğuma hazırlık belirtileri ortaya çıkabilir. Ancak kanama ve karın ağrısı gibi bazı durumlar, anneleri endişelendirebilir. Hamileliğin son ayındaki fiziksel değişimler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.
Gebeliğinizin 9. ayı boyunca, bebeğiniz her hafta yarım kilo kadar kilo alacaktır. Ciğerleri genişlemekte olup, bağışıklık sistemi hala olgunlaşmamıştır bu yüzden vücudunuzdaki antikorlar, bebeğinizi dış dünyaya hazırlamak adına bağışıklık kazandırmak amacıyla bebeğin vücuduna geçmeye başlamıştır.
9. ayda bebek, anne karnında yeni doğan bebekler gibi uyanır ve uykuya dalar. Bebeğin hareket alanı çok kısıtlı olduğu için bebeğin hareketleri, anneye tekmeden daha çok yuvarlanma gibi hissettirecektir.
Gebeliğinizin ilk ayında yaşadıklarınıza benzer olarak, şunlar gibi normal hamilelik durumlarınız devam edebilir:
Sık idrara çıkmak
Nefes almada zorluk yaşama
Vajinal kasılmalarda görülen artış
Sırt ağrısı
İdrarda artış
İdrar kesesinde baskı hissi
Yalancı doğum sancıları
Hazımsızlık ve kabız
Yüzde kıllanma
9. ayda bebeğin aşağıya doğru ilerlemesiyle hafiflik hissedilir.
Anne, bebeğin hareketlerini daha az hissetmeye başlar.
Sağlıklı ve düzenli beslendiğinizde, doğumunuzu problem olmadan gerçekleştirmeyi garantilemiş olursunuz. Sağlıklı beslenme sayesinde kabızlık ve mide yanması gibi rahatsızlıkların yaşanmasını engellemiş olursunuz. Sağlıklı ve sorunsuz bir bebek dünyaya getirmek içi burada en büyük görev, size düşüyor. Beslenmenizde bulunması gereken gıdalardan bazıları şunlardır:
Lif oranı yüksek gıdalar: Sebze ve meyveler, tam tahıllı ekmekler, tahıllar vb.
Demir açısından zengin gıdalar: Balık, tavuk, yumurta sarısı, brokoli, mercimek, bezelye, ıspanak, soya fasulyesi, kuru erik kuru üzüm vb. Günde en az 3 porsiyon demir açısından zengin bu gıdaları tüketmelisiniz.
Kalsiyum açısından zengin gıdalar: Gebelik süresince kalsiyum emilimi, anne karnındaki bebeğin kalsiyum ihtiyacı maksimum seviyeye ulaştığı için, kalsiyum içeren gıdaları tüketmek oldukça önemlidir. Kara lahana, süt ve süt ürünleri, yulaf, badem ve susam gibi gıdalar bunlara örnektir.
C vitamini açısından zengin gıdalar: Gebeliğin 9. ayı süresince c vitamini tüketimi epeyce önem arz etmektedir. Turunçgiller, domates, çilek, brokoli ve karnabahar gibi gıdalar c vitamini açısından en iyi örneklerdendir.
Folik asit içeren gıdalar: Özellikle de doğuştan oluşabilecek ayrık omuz gibi özürlerin önüne geçebilmek için folik asit bolca içeren gıdaları tüketmek çok iyi olacaktır. Yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, nohut, börülce gibi bakliyatları mutlaka beslenme düzeninizde bolca bulundurmanız çok iyi olacaktır.
A vitamini açısından zengin gıdalar: Ispanak, havuç, tatlı patates ve kavun gibi diğer A vitamini içeren zengin kaynaklı besinleri bolca tüketmelisiniz. Gebelik döneminde de A vitaminini öğünlerde asla eksik edilmemelidir.
Gebelik boyunca kullanmaktan kaçındığınız neler varsa 9. ayda da bunları kullanmaktan aynı şekilde kaçınmalısınız. Gebelik boyunca kesin olarak uzak durmanız gereken bazı şeyler şunlardır:
Sigara: Gebelik süresince kullanımı çok tehlikelidir. Tütün kullanıcısı iseniz, gebelikte 9 ay boyunca tamamıyla bırakmalısınız. Tütün kullanımında bebeğinizin gelişimi doğrudan kötü şekilde etkilenecektir.
Kafein: 200 miligramı geçmedikçe gün içinde tüketilebilir. Ama daha fazlasından kesinlikle kaçınmalısınız. Örneğin, çikolata ve çikolatalı ürünler de kafein içerdiği için bunların da tüketiminde çok dikkatli olmalısınız.
Alkol: Alkolün gebelik dışında da vücuda ne kadar zararlı olduğu oldukça yaygın olarak bilinen bir gerçektir. Erken doğum, bebeğin zihinde gerilik gibi sonuçların yaşanmaması için gebelikte alkol kullanımından kaçınmak epeyce önemlidir.
Şekerli Gıdalar: Gebelik boyunca, tatlandırıcıları kesinlikle tüketmemelisiniz. Organik meyvelerden ve ev yapımı tatlılarından alacağınız şeker size hem yetecek hem de vücudunuza yarar sağlayacaktır.
Çiğ deniz ürünleri: Suşi, gibi ana maddesi pişmemiş balık olan gıdalardan uzak durmanın da gerekli olduğunu hatırlatmakta fayda var. İstiridye de çiğ olarak yenen, gebelikte uzak durulması gereken besinlerdendir.
Bebeğinizin kilo artışı sebebiyle rahminizde daha çok baskı hissedebilirsiniz. Bundan dolayı çok çabuk yorulabilirsiniz. Bebek gelişip büyüdükçe taşıyacağınız ağırlık artacaktır.
Bunun yanında, bazen de gebe kadınlar, enerji artışından ötürü hareketli olabilirler. Evi toplayıp, temizleyip doğum sonrasına hazırlamak gibi istekler görülebilir. Bu, çok yaygın ve çok doğal bir davranıştır.
Bebeğin gelişimiyle idrar torbanıza olan baskı artacağından sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bebeğiniz bu dönemde, doğum için uygun pozisyon hazırlığındadır. Bu, idrara çıkma isteğini daha da şiddetlendirir.
Spor ve Fit Kalmak
Normal doğum için 9. ay boyunca da spor yapmalısınız. Günlük 30 dakikalık yürüyüşler, squat ve kegel gibi egzersizleri yapmak sadece normal doğumu kolaylaştırmakla kalmaz aynı zamanda idrar kaslarını çalıştırıp gebelikte veya sonrasında olabilecek idrar kaçırma gibi olayların önüne geçmenizi sağlayacaktır.
Hamileliğin özellikle son üç ayında görülen kanamalar çok daha ciddi olabilir. Hafif kanamalar, rahim ağzı iltihabı ya da yara sonucu görülebilirken, yoğun kanama plasenta ile ilgili problemleri işaret edebilir.
Vajina hastalıkları veya enfeksiyonları
Rahim uru, servikal büyüme veya polipler
Cinsel ilişki yaşama