Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı? İlk 3 ay çok önemli

20 Ekim 2023
0 Yorum
hamilelik doneminde beslenme nasil olmali ilk 3 ay cok onemli

Hamilelik döneminde beslenme bebeğin ileriki dönemde sağlıklı olması açısından büyük önem taşıyor. Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı, hamilelikte ilk 3 ay neler yapılmamalı? gibi soruların cevabı haberimizde yer alıyor.

Her anne bebeğinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini ister ve bunun için ön hazırlık yapmak da yine anneye düşüyor. Yeterli ve dengeli beslenmesine dikkat eden annelerin yedikleri besinlerin içeriği çok büyük önem taşır.

Hamilelikle birlikte vücudumuzda normal metabolizma düzeni üzerine fetal büyümenin getirdiği değişiklikler gerçekleşecektir.

GEBELİKTE İLK 3 AY BESLENME NASIL OLMALI?

Doçent Doktor Nermin Köşüş, hamilelikte annelerin özellikle ilk aylarda sebze, meyve, tahıl ve proteinden zengin şekilde beslenmelerini öneriyor. Pişmiş ve temiz gıdaları öneren Köşüş, bebeğin gelişimi açısından riskli olabilecek tütün mamullerinden ve kafeinden uzak durulması gerektiğini söylüyor.

3 ana evreden oluşan hamilelikte 3 trimester için farklı beslenme şekilleri önerildiğinin altını çizen Doçent Doktor Nermin Köşüş, annenin bu dönemde doktor kontrolünde olması gerektiğini ve doktorun önerilerini dikkate alması gerektiğini ifade ediyor. İlk 3 ayın önemli olduğunu hatırlattıktan sonra 9 ay boyunca nelere dikkat etmeliyiz, hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı? sorularının cevabını detaylandıralım…

haber ici hamile

HAMİLELİK DÖNEMİNDE BESLENME NASIL OLMALI?

Folik asitin bebeğin sinir sistemi gelişimi için gerekli olduğunu artık bilmeyen yoktur.

Özellikle hamilelikten bir ay önce alınmaya başlanması ve 3 aylık süre devam edilmesi öneriliyor.

Ayrıca folik asit kuşkonmaz, bamya, karnabahar, kuru fasulye, muz ve mercimek gibi besinlerden de alınıyor.

Kalsiyum ise bebeklerin kemik ve diş gelişimi için tavsiye ediliyor. Hamilelik süresinde annede bu nedenle kalsiyum ihtiyacı artış gösteriyor. Bu ihtiyacı da süt ürünleri, somon balığı, ıspanak gibi besinlerden alabilirsiniz.

Protein ise yine anne sağlığı hem de bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Hemen hemen her öğünde tüketilebilen süt ürünlerinin yanı sıra iyi pişmiş et ve tavuk gibi gıdalar protein ihtiyacını karşılar.

Su her insan için önemlidir. Özellikle hamilelik döneminde daha da önemlidir. Gün içinde 1,5 litre ile 2,5 litre arasında su tüketilmesi tavsiye edilir.

Mide bulantısı yaşayan hamileler suyu gün içine yayarak tüketirse daha iyi olacaktır.

Tahıllar içerdiği yüksek lif sayesinde doyuruculukları açısından en iyi besin grubundadır.

Tok tutma özelliğine sahip tahıllar ayrıca fazla kilo alımına da engel olacaktır.

HAMİLELİKTE İLK 3 AY NELER YAPILMAMALI?

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler sadece 3 ay boyunca değil tüm hamilelik süresi için çok önemlidir. 

Tüm hamilelik süresi boyunca; alkol tüketmekten, hamilelikten önce kullanılan ilaçları içmeye devam etmekten, radyolojik işlemlere girmekten, kimyasal kullanımından, hazır paketli ürün yemekten, aşırı sıcak ortamlarda bulunmaktan, uzun süre araç kullanmaktan, sigara içmekten, ağır yük kaldırmaktan uzak durmalıyız.