Hamilelikte Ağız Tadı Neden Değişir, Nasıl Normale Döner?

20 Aralık 2016
0 Yorum
hamilelikte agiz tadi neden degisir nasil normale doner

Hamilelikte ağız tadı bozukluğu özellikle gebeliğin ilk aylarında çok sık karşılaşılan bir durumdur ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

Hamilelikte ağız tadı bozukluğu özellikle gebeliğin ilk aylarında çok sık karşılaşılan bir durumdur ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Hamilelik müjdeli bir haber olmasının yanı sıra, kadının vücudunda birçok beklenmeyen değişiklik meydana getiren hayatındaki en şaşırtıcı aşamadır. Ruh halinde ani değişimler, aşermeler, mide bulantıları, kramplar ve daha neler neler, tüm bunlar hamileliğe özel durumlardır. Ağız tadında bozulma da gebelikte pek çok annenin muzdarip olduğu sorunlardandır. Bu belirtiler tatsız deneyimler olmasına rağmen, gebelikte görülmesi gayet normaldir, bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, o mutlulukla hepsini unutacaksanız!

Tıbben disguzi olarak adlandırılan ağız tadı bozukluğu, ağızda kötü ya da acı tat, gebelikte anne adayını oldukça rahatsız eder. Gerçek nedenini tespit etmek zor olsa da, gebelikte kadınlarda görülen, ekşi, acı, asitli ya da metalik tat deneyimine neden olabilecek faktörlerle ilgili pek çok teori vardır.

Gebelik sırasında, vücut birçok hormonal değişikliğe uğrar ve bu durum kişinin tat ve koku duygusunu etkileyebilir. Temel olarak, hamilelikte östrojen hormonunun üretiminde bir artış vardır ve bu durum ağızda kötü bir tada neden olur. Östrojen düzeylerindeki dalgalanma, tat ve koku alma duygusunu yöneten hormonlarda değişikliğe yol açıp, yeme içme zamanında yahut herhangi bir saatte ağız tadı bozukluğuna sebep olabilir.

Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalar, hamilelikte dil üzerindeki tat tomurcuklarının büyüdüğünü, bunun sonucunda ise acı tada karşı daha duyarlı hale geldiğini göstermiştir. Bunların yanı sıra, bazı prenatal vitamin, hormon hapları ve antibiyotikler de ağız içinde kötü veya metalik tat yapabilir.

Ağız tadı bozukluğunun nedeni yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Nedeni ne olursa olsun, size yapmanızı tavsiye edeceğimiz önerilerimiz şunlardır:

  • Naneli diş macunu ile dişleri sıkça fırçalamak, ağızdaki acı veya metal tadı gidermeye yardımcı olabilir.
  • 1/4 yemek kaşığı karbonatla 1 su bardağı suyu karıştırın. Bu çözelti ile gargara yapın. Karbonatlı karışım ağız içinde pH seviyesini nötralize eder.
  • Naneli sakız ve naneli şekerler de ağızdaki ekşi ve acı tadı yok etmeye yardımcı olacaktır.
  • Turunçgiller, meyve suları, limonata, vb yiyecekler ve içecekler de metalik tadı yok edebilen çözümlerdendir. Narenciye, ağızdaki kötü tadı nötralize eder ve tükürük üretimini artırır.
  • Ağızdaki bakterileri gidermek için günde 2-2,5 lt su içmeye devam edin.

Not:Doktorunuza danışmadan hiç bir yöntemi denemeyin.

Hamilelikte Ağızda Acı Tat Nedenleri Ve Doğal Tedavi Yolları Tıklayınız