Hamilelikte armut yemenin 7 faydası: Kabızlığa iyi geliyor, bebeğin beyin gelişimini destekliyor…

8 Eylül 2024
0 Yorum
hamilelikte armut yemenin 7 faydasi kabizliga iyi geliyor bebegin beyin gelisimini destekliyor

Hamilelik dönemi beslenmenin büyük önem arz ettiği bir evre. Özellikle sebze ve meyveler yeterli miktarda tüketilmeli, günlük diyette mutlaka yer almalıdır. Armut da uzmanlar tarafından gebelere tavsiye edilen yiyeceklerden sayılıyor.

Armut, hamilelikte yenilmesi güvenli, düşük kalorili, besin değeri ise yüksek gıdalardan. Sakaroz, früktoz ve glikoz gibi doğal şeker içeriği sayesinde tatlı ihtiyacını doğal yollardan karşılamaya da yardımcı oluyor. Ayrıca hem bebeğin hem annenin bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu toksinlerden temizliyor, kabızlığa iyi geliyor.

HAMİELİKTE ARMUTUN FAYDALARI

Nutrition Today’de Kasım 2015’te “Armut ve Sağlık Üzerine Sistematik İnceleme” adlı çalışmaya göre A, C, K, B9, PP gibi başlıca vitaminleri ile kükürt, pektin , fosfor, potasyum, demir, çinko, bakır, lif, kobalt, kalsiyum, iyot ve tanenler gibi bir çok element ve mineral içeriyor. Tüm bunlar hamile kadının ve anne karnındaki bebeğin sağlığında önemli rol oynayıp, fetüsün gelişimini destekliyor. Hamilelikte armut yemenin anneye ve bebeğe faydaları şöyle:

KABIZLIĞA İYİ GELİR

Kabızlık, hamilelikte sık karşılaşılan bir problem. Canadian Family Physician’de 2012 Ağustos ayındaki “Hamilelikte Kabızlığın Tedavisi” incelemesine göre hamile kadınların %11 ila %38’inde kabızlık sorunu görülüyor. Armut, hamilelikte güvenli ve sindirimi kolay bir besin olarak bağırsak hareketlerini destekliyor, sindirim sistemini çalıştırıp kabızlığa iyi geliyor.

prof dr ramazan ayvalli 64

ENERJİ VERİR

National Health Service (Ulusal Sağlık Sistemi’nde) geçtiği gibi hamilelikte özellikle ilk 12 haftada halsizlik yaygın görülen bir şikayet. Hormonlardaki değişim, gebe kadınlarda bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik yapabiliyor. USDA’ya (Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı) göre 1 armut ortalama 101 kalori, 4.63 gram doğal şeker içeriyor, yağ içermediğinden kilo almanıza neden olmadan enerji veriyor, halsizliğe iyi geliyor.

KEMİK SAĞLIĞINI GÜÇLENDİRİR

ResearchGate’de Mart 2016 “20. Meyve, sebze ve bitkiler: kemik üzerindeki etkileri” adlı çalışmaya incelemeye göre meyve, sebze ve bitki tüketiminin artırılması kemik oluşumu için gerekli olan mikro besinleri ve fitokimyasalları sağlayarak kemik sağlığına iyi gelmektedir.

USDA’ya göre 1 orta boy armut ortalama 16 gram kalsiyum içeriği sayesinde annenin kemik sağlığını korurken, bebeğin kemik ve dişlerinin oluşumunu desteklemeye yardımcı oluyor.

prof dr ramazan ayvalli 62

NÖRAL TÜP DEFEKTLERİNİ ÖNLER

Armut folik asidin bir formu olan folat içeriği sayesinde anne karnındaki bebeği nöral tüp defektlerinden koruyor.Nöral tüp defektleri, gebeliğin erken dönemlerinde fetüste oluşan beyin, omurga veya omurilikteki doğum kusurlardır. Dünya Sağlık Örgütü hamilelikte nöral tüp defektlerini önlemek için günlük 400 ila 800 mcg doz önermektedir.

 Reviews in Obstetrics and Gynecology Archives’da Yaz 2011 “Folik Asit Takviyesi ve Gebelik: Nöral Tüp Defekti Önlemesinden Daha Fazlası” adlı incelemeye göre folik asit takviyesi, nöral tüp ve konjenital kalp defektleri dahil olmak üzere fetal yapısal anomalilere karşı koruma sağlıyor.

prof dr ramazan ayvalli 66

TOKSİNLERİ TEMİZLER

Toksinler vücutta bulunan, bedene zararlı olan maddelerdir. Toksin birikmesi halsizlik, istemeden kilo alma, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi problemlere yol açabiliyor. Armutta yer alan yüksek miktardaki tanenler, vücuttaki ağır metallerin ve tehlikeli toksinlerin etkili bir şekilde uzaklaştırılmasına yardımcı olarak toksinlerden kurtulmakta etkili rol oynuyor.

HİDRASYON SAĞLAR

Hamilelik susuz kalmamak, yeterli sıvı alımı çok mühimdir. Sıvı alımı ve su içeren besinlerin tüketimi gelişmekte olan bebeği çevreleyen ve koruyan amniyotik sıvısında rol oynar. Ayrıca erken doğum gibi komplikasyonları önler.

Wikipedia’da bildirildiği gibi armut %84 sudan oluşuyor. Gebelikte armut tüketimi hidrasyonu sağlayıp dehidrasyonu yani vücudun susuz kalmasını ise önlüyor.

prof dr ramazan ayvalli 65

BEBEĞİN BİLİŞSEL GELİŞİMİNİ DESTEKLER

Armut yemek anne karnındaki bebeğin zekasına da faydalı olabiliyor. Alberta Üniversitesi’nin 2016 yılında yaptığı bir araştırma’da meyve tüketiminin faydalarının ana rahminde başladığını, hamilelik döneminde daha fazla meyve tüketen annelerin bebeklerinin gelişim testlerinde önemli ölçüde daha iyi performans sergilediği gözlemlendi.

HAMİLELİKTE GÜNDE KAÇ TANE, NE KADAR ARMUT TÜKETMELİ?

Gebelikte 1-2 adet orta boy armut yenebilir.

prof dr ramazan ayvalli 63

HAMİLELİKTE ARMUT YEMEK BEBEĞİ GÜZELLEŞTİRİR Mİ?

Hamilelikte armut yemenin bebeği güzelleştirip güzelleştirmediğine dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak hamilelerin ayva yemesi bebeği güzelleştirmektedir.

Tam İlmihâl Se’âdet-i Ebediyye kitabında buyruldu ki

( Bir zemânın mü’minleri, çocuklarının çirkin olduğundan Peygamberlerine “sallallahü teâlâ aleyhim ve sellem” şikâyet etmişdi. Vahy gelip, (Ümmetine söyle, çocuğu olacak kadınlar, ayva yisin!)buyuruldu. Hâmile iken ayva, çocuk olunca hurma yirlerdi.)