Hamilelikte Aşerme Cinsiyet İlişkisi Aşermeye Göre Cinsiyet Belirleme

29 Mart 2018
0 Yorum
hamilelikte aserme cinsiyet iliskisi asermeye gore cinsiyet belirleme

Hamilelikte bazı yiyeceklere karşı oluşan aşırı isteğe aşerme adı verilir. Şayet bu durum normalde yenmeyen kum, toprak vb yiyeceklere karşı ise pika denir.

Hamilelikte bazı yiyeceklere karşı oluşan aşırı isteğe aşerme adı verilir. Şayet bu durum normalde yenmeyen kum, toprak vb yiyeceklere karşı ise pika denir. Tatlı, tuzlu, baharatlı veya ekşi gıdalar gebelikte en çok arzulanan besin türleridir. Uzmanlar hamilelikte aşerme olayının gebelerdeki progesteron hormonunun artışıyla bağlantılı olabileceğini bildiriyor. Aynı zamanda bu hormon daha önce sevilen bazı tatların kötü algılanmasına da yol açabiliyor.  Aşerme genellikle ilk trimester denilen hamileliğin ilk 3 ayı içinde gerçekleşir.

Aşerilen sindirim sisteminizde bir soruna neden olmayacaksa uygun miktarda tüketiminde sakınca yoktur. Aşerme düzeyinin yüksek olması, sürekli bir şeylere aşermeniz kansızlık veya yetersiz beslenmenin işareti de olabilir. Aşerme gebelikte sık karşılaşılan bir durumdur. Hamile kadınların yaklaşık yüzde 85’inin gebelik süresince en az bir yiyeceğe karşı aşırı istek duymaktadır.

Toplumumuzda hamilelikte tatlı ve ekşi besinler aşermenin anne karnındaki bebeğin cinsiyeti hakkında ipuçları verdiğine dair yaygın bir inanış vardır. ‘Ye tatlıyı doğur atlıyı, ye ekşiyi doğur Ayşe’yi’. Meşhur bir sözdür. Bu söz gebelikte canınızın tatlı çekmesi oğlan çocuğuna, ekşi çekmesi kız çocuğu doğuracağınıza alamet ettiğine dair kullanılır.

Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte aşerme 1. trimesterda yani gebeliğin ilk üç ayında başlar ve 2. trimesterda (hamileliğin 4.,5. ve 6. aylarında) yoğunlaşır, 3. trimesterda (hamileliğin 7.,8. ve 9. aylarında) ise azalmaya başlar. İstisnai olarak gebelikte aşerme doğumdan sonra da devam edebilir.

Hamilelikte Aşerme Neden Olur?

Hamilelerdeki progesteron, östrojen hormonlarındaki artış gebe kadınlarda aşermeye yol açabilir. Bu doğal bir durumdur, doğumdan sonra hormonlar normale dönecektir.

Kansızlık, vücutta demir eksikliği de hamilelikte aşermeye neden olabilir. Gebelikte sık aşerme yaşıyorsanız kan oranınıza baktırmalı, kansızlık varsa kan yapıcı gıdalar ile beslenmelisiniz. Kan yapan besinler şunlardır; Kırmızı et, pekmez, tahin, kuru üzüm, koyu yeşil yapraklı sebzeler..

Hamilelikte aşermenin bir diğer önemli nedeni de besin yetersizlikleridir. Vücudunuzda belli vitamin ve mineral eksikliği olduğunda çeşitli gıdalara karşı aşırı istek duyabilirsiniz. Bu durumun önlenmesi için Dahiliye doktoruna gidip kanınızdaki tüm vitamin ve mineral oranlarına baktırmalı, eksik vitaminler doğal yollarla, o vitaminleri içeren besinleri tüketerek karşılanmalıdır.

Hamilelikte Aşerilen Besinler Nelerdir?

Tuzlu Yiyeceklere Aşerme

Hamilelikte sodyum açısından kısıtlı şekilde besleniyorsanız, bu eksiklikten dolayı canınız tuzlu ve baharatlı gıdalar çekebilir. Hamilelikte tuzlu gıdalara aşerme yaygın görülem bir durumdur. Hamilelikte tuzlu gıdalara aşermenin bir diğer nedeni de; hamilelik kan hacminizi arttırır, artan kan hacmi tuzlu yiyecekleri arzulamanın nedenlerinden biri olabilir.

Tatlı Yiyeceklere Aşerme

Çoğu gebe kadında hamilelikte tatlıya düşkünlük başlar. Bu durumun nedeni hamilelikte kan şekerinizin düşük olması olabilir. Vücudunuz şekerli gıdalara aşererek şeker seviyenizi düzenlemeye çalışıyor olabilir.

Baharatlı Besinler

Tatlı ve tuzlu gıdalar kadar olmasa da baharatlı besinler de gebelikte aşerilen yiyecek grubundandır. Hint toplumunda yaygın inanca göre hamilelikte baharatlı gıdalara aşermek erkek bebek, tatlı aşermek ise kız bebek beklediğinize işaret etmektedir.

Asitli Besinlere Karşı Aşerme

Hamilelikte sitrik asitli gıdalarına aşermeniz, mide asitlerinizin az miktarda olduğuna dair bir işareti olabilir. Mide asitleri, yiyecekleri proteinlere ayırarak sterilize etmede yardımcı olur. Hamilelikte canınızın limon, portakal, greyfurt gibi narenciye çekmesi vücudunuzun, C vitamini, D vitamini ve bazı temel mikro elementler gibi narenciyelerin içinde bulunan bazı vitaminlere ihtiyaç duyduğunu gösterebilir. Limon, misket limonu, sirke ve turşu sitrik asit içeren besinlere örnek olarak verilebilir.

Yiyecek Olmayan Şeyleri Aşerme

Hamilelikte, kum, toprak, pil vb gibi normalde yenmeyen şeyleri aşermek pika olarak adlandırılır ve bunların yenilmesi hem anne adayına hem de bebeğe zarar verir.

Bu durum genellikle demir eksikliğine veya diğer gerekli besin veya mineral eksikliğine işaret eder. Hamilelikte dengeli ve yeterli beslendiğinde “pika” adı verilen bu durum da ortadan kalkar.

Hamilelikte Aşerme Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Hamilelikte bazı gıdaları aşırı aşerme ve çok fazla tüketilmesi hem sizin hem de bebeğiniz için zararlı olabilir. Aşermeyi kontrol altına almak için şunları yapabilirsiniz

  1. Doktora gidin: Dahiliye doktoruna gidip vitamin ve mineral testi yaptırın. Eksik olan vitaminlerinizi doğal yoldan temin edin.
  2. Kahvaltıyı atlamayın: Güne kahvaltı yaparak, yeterli miktarda beslenerek başlayın, böylece yeterli enerjiye sahip olursunuz ve daha sonra herhangi bir şeye aşerme ihtiyacı hissetmezsiniz.
  3. Az az ve sık sık yiyin: Hamilelikte uzun saatler aç kalmak kan şekerinizi düşürüp aşırı tatlıya düşkünlüğe neden olabilir.  Günde dört ila altı küçük kez öğünler yiyin.
  4. Düzenli egzersiz yapın: Fiziksel aktivite sizi iyi bir ruh haline sokacak ve hormonal seviyenizi düzenleyecektir.. Örneğin her gün yarım saat bir saat yürüyün. Bu durum aşermeyi kontrol altında tutmakta çok etkilidir.
  5. Stresten uzak durun: Hamilelikte stresle mücadele etmek, stresten korunmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok mühimdir. Stresten uzak durmak için sakin yerlerde yürüyüş yapabilir, dikiş dikebilir, örgü örebilir kendinize faydalı meşgaleler bulabilirsiniz.

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Klasik ve Modern Bebek İsimleri İçin Tıklayınız