Ayva, A vitamini, C vitamini, B12 vitamini, B16 vitaminleriyle, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve karbonhidrat minerallerinden oluşan, hem hamile kadın..
Ayva, A vitamini, C vitamini, B12 vitamini, B16 vitaminleriyle, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve karbonhidrat minerallerinden oluşan, hem hamile kadın hem de anne karnındaki bebek için çok faydalı bir meyvedir. Doktorunuzun da onayıyla gebeliğin ilk haftasından itibaren ayva yiyebilirsiniz.
Tam İlmihâl Se’âdet-i Ebediyye kitabında buyruldu ki:
(Peygamberlerden biri “aleyhimüsselâm” za’îflikden şikâyet etmişdi. Vahy gelip,(Et yi ve süt iç!) buyuruldu. Bir zemânın mü’minleri, çocuklarının çirkin olduğundan Peygamberlerine “sallallahü teâlâ aleyhim ve sellem” şikâyet etmişdi. Vahy gelip, (Ümmetine söyle, çocuğu olacak kadınlar, ayva yisin!)buyuruldu. Hâmile iken ayva, çocuk olunca hurma yirlerdi.)
İşte hamilelikte ayva yemenin faydaları:
Bağışıklığı güçlendirir
1 orta boy ayva, hamilelikte günlük C vitamini ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılayacaktır. C vitamini en güçlü antioksidanlardan biridir, hamilelikte bağışıklığınızı güçlendirip, hastalanmanızı önler.
Bulantıyı giderir
Hamilelikte bulantı en sık karşılaşılan sağlık problemlerindendir. Gebelerin ayva yemesi mide asit salgısını dengeleyip bulantıyı kesmeye yardımcı olacaktır.
Kilo aldırmaz
100 gr. ayvada yalnızca 56 kalori vardır ki, kadınlarda günlük kalori ihtiyacının1800-2000 olduğu düşünüldüğünde, ayvanın kalorisinin çok düşük olduğunu görebiliriz. Ayva besin değeri yüksek, kalorisi düşük yapısıyla, gebelikte gereksiz kilo alımını engeller.
Kötü kolestrolü düşürür
Gebelikte düzenli ayva tüketimi, kandaki LDL’yi yani kötü kolestrolü düşürüp, bebeğin ve sizin kalp sağlığınızı korur.
Kanseri önler
Ayva, antioksidan oranı yüksek bir meyvedir. Bu özelliği ile vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirip, gebelikte kansere yakalanmaktan sizi korur.
Hamilelikte cildi korur
Ayva, bakır, çinko ve demir içeriği yüksek bir meyvedir. Bu üç mineral de kan hücrelerinin üretilmesinde önemli rol oynar. Vücutta yeterli miktarda kan hücresi olduğunda, organların ve cildin ihtiyacı olan oksijeni temin eder, hamilelikte sizin ve bebeğinizin cildini korur.
Kabızlığı önler
Gebelikte lifli gıdalarla beslenerek kabızlıkla mücadele edebilirsiniz. Lifli yiyecekler sindirim sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olur, kabızlığı ve diğer mide bağırsak problemlerini önler. Ayva da lif içeren besinlerdendir.
Kan şekerini kontrol altına alır
GI yani glisemik indeks, kan şekeri değerleri üzerinde yiyeceklerin etkisini anlatan bir puanlamadır. Beyaz pirinç ve beyaz ekmek gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar, hızlı bir şekilde sindirilip kan şekerini aniden yükseltirler. Ayva 35 GI ile glisemik indeksi düşük meyvelerden olup, gebelikte kan şekerinizi kontrol altına alır.
Vitamin eksikliğinden korur
Folat, kalsiyum, bakır, fosfor, çinko, selenyum, magnezyum, demir gibi mineraller ile A, C, B vitaminlerinin hepsi ayvada bulunur. Ayva, tüm bu vitamin ve mineral içeriği sayesinde hem sizi hem de anne karnındaki bebeği vitamin eksikliğinden korur.
Kansızlığı önler
Uzmanlar, hamilelikte demir ihtiyacının günlük 27 mg. olduğunu bildiriyorlar. Demir eksikliği, gebelikte kansızlıktan, erken doğuma kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayva da demir içeren meyveler arasında yer alır, ve vücudun demir üretimine yardımcı olur.
Öncelikle şunu belirtilelim ki gebelikte ayva yiyen kadının bebeğinin gamzeli olup olmayacağı konusunda henüz hiç bir bilimsel araştırma yapılmamıştır. Hamilelikte ayva yiyen gebenin çocuğunun gamzeli olması tamamen tecrübi bilgilerdendir.
Bebeğinin gamzeli olmasını isteyen kadınlar hamilelikte özellikle gebeliklerinin ilk dört ayında bol ayva yiyerek, ayvanın çukur kısmını, bebeklerinin yüzünde gamze olması niyetiyle kendi yüzündeki tek veya iki yanaklarına bastırıp Allahü teala’ya bunun için dua ederek, sebebe yapışmışlardır. Siz de bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız
Gebelikte Hurma Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Gebelikte Beslenme Listesi İçin 3 Örnek Menü Tıklayınız
Hamilelikte Mantar Yemek Zararlı mı? Tıklayınız
Hamilelikte Elma Yemenin Bebeğe Ve Hamile Kadına Faydaları
Hamilelikte Cips Yemek Zararlımı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor
Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız