“Hamilelikte b12 eksikliği sık karşılaşılan bir durumdur ve doktorunuzun verdiği ilaçları kullanarak, aşağıda bildirdiğimiz b12 içeren gıdaları tüketerek bu eksiklik giderilebilir. Gebelikte doktor b12 iğnesi verdiyse bunu vurdurmanın herhangi bir
“Hamilelikte b12 eksikliği sık karşılaşılan bir durumdur ve doktorunuzun verdiği ilaçları kullanarak, aşağıda bildirdiğimiz b12 içeren gıdaları tüketerek bu eksiklik giderilebilir. Gebelikte doktor b12 iğnesi verdiyse bunu vurdurmanın herhangi bir mahsuru yoktur”
Vücutta B12 vitamini en temel besinlerden birisidir ve vücutta birçok fonksiyonun sorunsuz işlemesi için gereklidir. Vücuda giren besinlerin sindirilmesini sağlarken aynı zaman sinir ve kan hücrelerinin güçlenmesini sağlayarak DNA oluşumuna katkı sağlar. Bu sayede vücutta sinir sisteminin fonksiyonlarını da iyileştirir, hasar görmesini engeller.
Hamilelikte B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte B12 Eksikliği Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte görülen B12 eksikliğinin yaygın görülen iki farklı nedeni vardır. Bunların ilki anne adayının beslenmesine dikkat etmesi ve yeterli beslenmemesi ve ikincisi ise mide yüzeyinde B12 vitaminin emiliminin tam olarak yapılmamasıdır. Şunu belirtmekte faydar vardır ki hamilelikte görülen B12 eksikliğinin en büyük nedeni vejetaryen ya da vegan beslenmedir. Bunun sebebi et gibi hayvansal besinlerin az tüketilmesinin sonucunda bağısaklarda meydana gelen B12 emilimin daha az gerçekleşmesidir. Hamilelik öncesinde vejetaryen veya vegan olanların hamilelikte B12 eksikliği yaşama ihtimalleri yükselmektedir.
Hamilelikte B12 Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelikte b12 eksikliği doktorun vereceği b12 ilacı ve iğnesiyle tedavi edilebilir. Ayrıca aşağıda bildireceğimiz b12 içeren gıdaları bol bol tüketmelidir.
B12 İçeren Besinler Nelerdir?
İçeriğinde zengin oranda B12 içeren besinler şu şekilde sıralanabilir:
Hamilelikte B12 Kaç Olmalı?
Hamilelikte b12 seviyeniz yapılacak b12 kan testi ile belirlenebilir.
Hamilelik boyunca kandaki B12 seviyesinin 200-300 pg/mL’den daha yüksek olması gerekmektedir. 200 ila 300 pg/mL sınırda kabul edilir. 200 pg/mL’nin altı düşüktür. Gebelikte 300 pg/Ml-600 pg/Ml b12 seviyesi normal kabul edilir.
Hamilelik süresince B12 seviyesinin düşük seyretmemesi için doktorunuzun tavsiye etmiş olduğu B12 takviyelerinin düzenli kullanılması çok önemlidir. Ayrıca B12 içeren besinlerin de tüketilmesi ihmal edilmemelidir.
Hamilelikte B12 Eksikliği Bebekte Hangi Problemlere Neden Olur?
Hamilelikte anne adaylarının vücudunda meydana gelecek B12 eksikliği sadece kendileri için değil aynı zamanda karınlarındaki bebek için de ciddi bir problemdir. Fetusun gelişimini kötü etkileyen B12 eksikliği öyle ki bebekte nöral tüp kusurları, büyüme geriliği, preeklampsi ve düşüğe kadar çok ciddi durumlara yol açabilir. İrlanda’da uzmanlar hamilelikten önce B12 eksikliği (<150ng/L) çeken kadınların B12 seviyesi yüksek olan kadınlara oranla bebeklerinde nöral tüplerinde kusur görülme riskinin 5 kat daha yüksek olduğunu bildirmişlerdir. Bebeklerdeki nöral tüp kusurları, sinir sistemi merkezinde meydana gelir ancak beyin ve omurilikte kusurlara sebep olmaktadır.
Warwick Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar B12 vitamin eksikliği yaşayan hamilelerin bebeklerinin ilerki yaşamlarında kolesterol yüksekliği ve yüksek insülin direnci gibi sağlık problemleri yaşadığını göstermektedir.
Bu konuda yapılan başka bir araştırma ise, hamilelikte anne adayının yaşayacağı B12 vitamin eksikliğinin bebeklerinin ileride Tip 2 diyabet gibi hastalıklara olan yatkınlığını arttırdığını göstermiştir.
B12 vitamini hangi yiyeceklerde var? En çok B12 içeren 11 besin Tıklayınız