Hamilelikte bacak ağrısı yaygın görülür ve tüm hamilelik boyunca devam edebilir. Peki hamilelikte bacak ağrısı neden olur? Nasıl geçer? İşte uzmanlardan öneriler:
Hamilelikte bacak ağrısı sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Bacak ağrısının ana nedeni gebelikte hormonlarda meydana gelen değişimdir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum eksikliği, uzun süre oturmak, varis hastalığı gibi durumlar da gebelerde bacakta ağrıya yol açabilir.
Hamilelik döneminde bacak ağrısı çok can sıkıcı bir durumdur. Gebelikte bacaklarda ağrıya yol açan nedenler şöyledir:
Hamilelikte kadın vücudundaki hormon seviyelerinde artış meydana gelir. Bunun sonucunda ise ciltteki bağ dokularında esnemesiyle vajinanın kendini normal doğuma hazırlaması için genişlemesini sağlar. Ciltteki dokuların genişlemesi sonucunda hamile anne adayları bacak ve ayaklarında ağrılar yaşarlar.
Hamilelikte anne karnındaki bebek beslenmesini plasenta ile sağlar. Hamilelikte son 3 ayda bebekler daha çok gelişip kilo almaya başlar çünlü anneden daha çok vitamin ve mineral almaya başlarlar. Bu durumda ise annelerde magnezyum ve kalsiyum eksiklikleri yaşanabilir ve buna bağlı olarak vücuttaki kaslarda güç azalması ve bacak ağrıları görülebilir. Hamileliğin son ayında bebeklerdeki kilo artışı en hızlı dönemine girer ve bu da bacak ağrısının artmasına yol açar.
Kalsiyum dışında magnezyum, potasyum, D vitamini, demir ve B vitamini gibi minerallerin eksikliği de bacak kramplarına ve bacakta ağrıya neden olabilir.
Hamilelikte anne adayları iştah azalmayı veya iştah artması yaşayabilir. Fakat bu dönemde anne adayının bebeğinin yeteri şekilde beslenmesi için iyi ve dengeli beslenmesi, meyve, sebze ve et gibi sağlığa faydası olan besinleri tüketmeye özen göstermesi çok önemlidir.
Hamilelik süresince alınan kilolar bacakta baskı yapıp ağrıya yol açabilir. Dolayısıyla hamilelik süreci boyunca anne adayları çok yemekten ziyade sağlıklı ve kontrollü beslenme düzeni takip etmeleri çok önemlidir.
Kilo alımı ile birlikte anne adaylarının taşıdığı fazla ağırlık, bacaklara daha fazla baskı uygular. Bu durum bacakların, baldır kaslarında daha fazla laktik asit birikmesine yol açıp bacak ağrısını tetikler.
Hamilelik süresince uzun süreler oturmak veya sürekli ayakta iş yapmak bedeni zorlar ve bu da bacak ağrılarına yol açar. Bu yüzden de hamilelik süresince düzenli yürüyüşler yapmak ve gerektiğinde bedeni çok yormadan dinlenmek gereklidir. Bu hamilelikte bacak ağrılarının önüne geçecektir.
Hamilelikte yaşanan hormonal değişimler sonucunda bacaktaki toplardamar yapısında bozulmalar ve bunun sonucunda da bölgeye olan kan akışında yavaşlama olabilir. Kan akışının yavaşlaması sonucunda bacakta varisler oluşabilir. Ek olarak, hamileliğin ilerleyen zamanlarında rahimdeki bebeğin büyümesine bağlı olarak bacak damarlarındaki baskı artar ve bu da varis oluşumunun hızlanmasına sebep olur. Bu da bacak ağrılarına yol açan hamilelikte yaygın görülen bir problemdir.
Rahim embriyo implantasyonundan sonra büyümeye başlar. Büyüyen rahim, bacaklara ulaşan sinirlere veya kan damarlarına baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Kan damarlarına uygulanan baskı, oksijenli kanın bacaklara gidişini kısıtlayabilir. Ayrıca bacaklardan kanın geri akışını engeller. Tüm bunlar bacakta ağrı, ayak bileklerinde sıvı birikmesi, bacaklarda şişme ve spazm oluşumuna yolaçabilir.
Hamilelikte bacak ağrısı ilk haftalarda çok sık görülmez. Rahimdeki bebeğin gelişip büyümesiyle bebeğin dolaşım ve sinir sistemine olan baskısı artar ve bu da bacak ağrılarına yol açar. Hamileliğin 6.ayından itibaren her iki bacakta da bacak ağrıları yaygın olarak görülmektedir.
Hamilelikte bacak ağrısının geçmesi için kadın doğum doktoruna gidip doktorun verdiği ilaçları kullanabilirsiniz.
Gebelikte bacak ağrısı yaşıyorsanız mutlaka kalsiyum, magnezyum ve D vitamini testi yaptırın. Bu vitaminlerin eksik olması da bacak ağrısını tetikleyecektir.
Hamile anne adaylarının bu süreç boyunca istirahat etmeye özen göstermeleri çok önemlidir. Dinlenirken bacak altına yastık koyarak bacakları havada tutmak bacak ağrılarını dindirmede etkili olacaktır.
Bacak ve ayaktaki ağrılarınızı dindirmek için soğuk kompress yöntemini deneyebilirsiniz. Bacak ve ayaklara soğuk uygulama yapmak ağrı, şişkinlik ve iltihabı azaltmada etkilidir. Bunun için uygun boyda temiz bir bezin içine birkaç adet buz koyun ve bunu bohça şekline getirip bacaklarınızda ağrıyan bölge üzerinde 10-15 dakika kadar bekletin. Bu uygulamayı günlük olarak yapın.
Bacaktaki ağrıları azaltmak için soğuk uygulama dışında sıcak uygulama yapmak da çok faydalı olabilir. Bacağa sıcak su torbası tutmak bölgedeki kan akışını arttırır ve bu da gergin ve sıkışan haldeki kasları rahatlatarak ağrıyı azaltır. Bunun için ağrıyan ayaklarınıza ve bacaklarınızın üstünde 15-20 dakika kadar sıcak su torbası bekletebilirsiniz.Sıcak su torbanız yoksa temiz bir atleti ütüleyip bunu bacağınıza sarabilirsiniz.
Hamilelikte yaşanan bacak ve sırt ağrılarını güneşlenerek dindirebileceğinizi biliyor muydunuz? Güneş vücuttaki D vitamini üretimini arttırır ve buna bağlı olarak da özellikle de D vitamini eksikliğine bağlı oluşan bacak ve sırt ağrıları diner. Güneşlenmeye ek olarak vücuttaki D vitamini üretimini arttırmak için düzenli olarak D vitamini içeren somon balığı, sardinya, tahıl ve portakal suyu gibi besinleri tüketmelisiniz.
Maden suyu içerisinde çeşitli mineraller barındırır. Bu mineraller vücudun ihtiyacını karşılar ve bacak ağrısına iyi gelir.
Dehidrasyon (vücudun susuz kalması) genellikle kas sertliğine ve ağrılara neden olur. Yeterli sıvı alımı bacak ağrılarını azaltabilir.
Eşinize veya bir yakınınıza bacaklarınıza masaj yaptırmak da bacağınızdaki ağrının geçmesine yardımcı olacaktır.
Düzenli egzersiz ve yürüyüş, sağlıklı bir kilonun korunmasına, vücudun alt yarısındaki kan dolaşımının yoğunlaştırılmasına ve bacak ağrısının en aza indirilmesine yardımcı olabilir.