Hamilelik hormonlarında artış, kan hacminde artış, kan şekeri düşüklüğü, stres, gerginlik, uykusuzluk, kabızlık, dehidrasyon, yetersiz protein alımı gibi pek çok neden gebelikte baş ağrısına yol açabilir. Hamilelikte baş ağrısı neden olur? Nasıl geçer? İşte ayrıntılar…
Birçok kadın hamilelik döneminde, özellikle birinci ve üçüncü trimesterde yani hamileliğin ilk ve son 3 ayında baş ağrısı problemi yaşar. Hamilelikte baş ağrısı hormonlardaki değişime bağlı olarak meydana gelebildiği gibi stres, migren, uykusuzluk, kan şekerinin düşmesi gibi nedenler de baş ağrısını tetikleyebilir. Gebelikte baş ağrısının yaygın sebepleri şöyledir:
Hamileyseniz ve başınız ağrıyorsa, yalnız değilsiniz dünyada milyonlarca kadın gebelikte baş ağrısı sorunu ile karşılaşmaktadır. Hamilelikte baş ağrısına neden olan faktörler şöyledir:
Yüksek Tansiyon: Tansiyonun yüksek olmasının en sık karşılaşılan belirtisi baş ağrısıdır. Başınız ağrıyorsa mutlaka tansiyonunuzu ölçtürün.
Hormonal Değişim: Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler ve kan hacmindeki artış baş ağrısına neden olabilir.
Kan Şekerinin Düşmesi: Hamilelikte hormonlara bağlı olarak kan şekerinde dalgalanmalar yaşanabilir, düşük kan şekeri baş ağrısına yol açabilir.
Kansızlık: Hamilelikte bebeğin gelişimi için vücudunuz daha fazla kana ihtiyaç duyar. Kanınız normal seviyenin altındaysa baş ağrısı, halsizlik ve depresyon gibi sorunlarla yüz yüze gelebilirsiniz.
Dehidrasyon: Dehidrasyon vücudun susuz kalması demektir, hamilelikte az su içme alışkanlığından veya sık kusma sorunundan kaynaklanır. Gebelikte günde 2-3 lt su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
Fazla Kafein Alımı: Kafein çikolata, kahve, çay gibi çeşitli içecek ve yiyeceklerde bulunan bir maddedir. Çok çay veya kahve içme alışkanlığı da vücudunuzdaki kafein oranını artırıp baş ağrısını tetikleyebilir.
Uykusuzluk: Hamilelikte uykusuzluk sorunu hemen hemen her gebe kadında görülür. Uykusuzluk da sinir sistemini yorar ve baş ağrısına yol açabilir.
Stres: Stres; hamilelerde meydana gelen baş ağrısının şüphesiz ki en yaygın nedenlerindendir. Stresli olmak sinirleri gerer baş ağrısı ve halsizlik dahil çeşitli sorunlara yol açar.
Tetikleyici gıdalar: Peynir, çikolata, süt ve pastırma gibi işlenmiş etler gibi belirli gıdalar, hamilelikte baş ağrısını tetikleyebilir.
Hamilelikte baş ağrısının geçmesi için Kadın Doğum doktoruna gidin öncelikle kan testi yaptırın kansızlık var mı baktırın, tansiyonunuzu ve kan şekerini ölçtürün. Baş ağrısı bu nedenlerden kaynaklanıyorsa doktorun vereceği ilaçları düzenli kullanın.
Zencefil çayı için: Zencefil mide bulantısı için doğal bir çaredir, baş ağrısına da iyi gelir. Zencefil, kas kasılmasını uyaran prostaglandinleri bloke edip baş ağrısını önler. Çiğ zencefil tüketmek istemiyorsanız zencefil çayı da yapabilirsiniz.
Nane yağı kullanın: Nane yağı cilt üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir ve gerginliği azaltır. Ayrıca baş ağrısına da iyi gelir. Avucunuza biraz nane yağı alın ve birkaç saniye avuçlarınız arasında ovalayın. Daha sonra şakaklara veya alına yağ sürün, masaj yapın.
Omega 3 alın: Diyetinize Omega 3 eklemek baş ağrısının ana nedenlerinden olan vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Yağlı balıklarda bulunan Omega 3 yağ asitleri, baş ağrılarının şiddetini ve süresini azaltır. Diyete zeytinyağı ve kanola yağı dahil etmek, omega-3 yağı tüketimini artırabilir. Alternatif olarak omega-3 yağ asidi hapları da alınabilir.
Limonlu su için: Limon suyunun sayısız faydası vardır ve baş ağrılarıyla savaşmak bunlardan biridir. Ayrıca mide kramplarından kurtulmayı sağlar ve bağışıklık sistemini iyileştirir. Hamilelik vücuttaki C vitamini seviyelerini düşürerek baş ağrısına neden olabilir. Limon ayrıca vücuttaki toksinleri temizler ve kan dolaşımını iyileştirir ve bir antioksidan görevi görür. 1 bardak suya 1-2 tatlı kaşığı limon suyu ekleyip içebilirsiniz.