Hamilelikte baş dönmesi nasıl engellenir: En etkili yöntemler

Baş dönmesi, bayılma hissi veyahut bitkin düşmek gebelik boyunca yaşanabilecek oldukça normal belirtilerdendir. Gebeliğin ilk 3 ayında çok yaygın olarak görülse de tüm gebelik süresince de yaşanabilir. Hormonal değişimler, kan basıncındaki dalgalanmalar ve vücuttaki diğer fiziksel değişiklikler baş dönmesine yol açabilir. Peki, bu rahatsız edici durum nasıl engellenebilir?

5 Mayıs 2018
0 Yorum
Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 14 11

Baş dönmesi, bayılma hissi veyahut bitkin düşmek gebelik boyunca yaşanabilecek oldukça normal belirtilerdendir. Gebeliğin ilk 3 ayında çok yaygın olarak görülse de tüm gebelik süresince de yaşanabilir. Hormonal değişimler, kan basıncındaki dalgalanmalar ve vücuttaki diğer fiziksel değişiklikler baş dönmesine yol açabilir. Peki, bu rahatsız edici durum nasıl engellenebilir?

GEBELİKTE BAŞ DÖNMESİNİN SEBEPLERİ

Baş dönmesinin altında yatan asıl sebep hamilelikte hormonların salgılanmasındaki artış nedeniyle damarların genişlemesidir. Bu durum anneden bebeğe olan kan akışının hızlanmasına yardımcı olur ancak bu kan akışının annenin damarlarına dönmesi yavaş gerçekleşir. Bu da kandaki basıncın (tansiyon) normalden çok düşük olmasına, beyne giden kan akışının azalmasına ve sonucunda ise geçici baş dönmesine yol açar. Gebelikte gerçekleşen hormon değişikliğinden dolayı damarlar genişler ve bu da kandaki basıncı, yani tansiyonu düşürür. İşte bu durum, erken gebelikte baş dönmesinin en yaygın sebebidir.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 13 11


Oturulan yerden birden ayağa kalkmak veya sırt üstü yatmak kanın beyne hızlıca ulaşmasını engeller ve bu da geçici baş dönmesine sebep olur. Bu durum postural veya ortostatik hipotansiyon olarak bilinir.
Gebeliğin sonlarında büyümekte olan rahmin, ana toplardamardaki ( vücudun alt kısımlarındaki kanın dönüşüm yaptığı büyük damar) damara baskı yapar, bu da baş dönmesine sebep olur
Ağır anemi (yani aşırı kansızlık, kandaki demir seviyesinin düşük olması)
Sık sık yemek yememekten kaynaklı annenin kan şekerinin düşmesi.
Gebelik boyunca annenin sabah bulantıları veya kusma yaşaması.  Vücudun susuz kalması baş dönmesine sebep olur.
Bazı sebeplerden vücutta sıvı kaybı (aşırı kusma, susuz kalma, ateşlenme veya sıvı alımının azlığı.
Kaygı ve stres
Aşırı sıcak ortamda bulunmak, güneşli havada gezmek.
Bazı tıbbi rahatsızlıklar şeker hastalığı, tiroit yetersizliği veya kalp yetersizliği

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 15 11


İlk 6 ay boyunca rahmin kan damarlına olan baskının artmasıyla baş dönmesi oluşabilir.
İçkulak rahatsızlıkları
B12 eksikliği
Servikal sinirlere(boyundaki sinirler) baskı– Servikal sinirlerde sıkışmaya bağlı olarak.
Dış gebelik bir acil bir tıbbi olaydır. Gebeliğin il 3 ayındaki baş dönmesi ve bitkinlikle birlikte şiddetli karın ağrıları veya vajinal kanamalar oluyorsa bu dış gebeliğe işaret ediyor olabilir. Gebelikteki bu sorun, döllenmiş yumurtanın rahim dışında kalmasıyla oluşur. Erken teşhis ve uygun tedavi ciddi kötü sonuçların önüne geçebilir.

GEBELİKTE BAŞ DÖNMESİ NASIL GEÇER

Gebelikte baş dönmesi sıklıkla görülen bir olaydır. Gebeliğin ilk aylarından itibaren başlar. Hormonların salgılanmasındaki artışa bağlı hamile kadında baş dönmesi baygınlık hissi meydana gelir. Çoğu anne adayı bunu evde doğal yollarla nasıl geçireceğini bilemez. Baş dönmesi için azı etkili doğal tedavi yöntemleri şunlardır:

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 17 8


Bol Su İçin

Gebelikte su kaybı baş dönmesine yol açabilir. Özellikle bu dönemde susuz kalmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. Su kaybı sadece baş dönmesine değil başka rahatsızlıklara da yol açabilir. Gebelikteki sabah bulantıları da baş dönmesinin sebeplerindendir. Bu aynı zamanda bitkin düşüp bayılmaya da sebep olabilir. Gebelik boyunca mümkün olduğunca çok su içilmelidir. Su baş dönmesinin doğal çözümlerindendir. 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.

Zencefil

Zencefil, baş dönmesi için mükemmel doğal tedavi yollarından biridir. Bu aynı zamanda gebelikteki sabah bulantılarını da geçirir. Zencefil kanın beyne akışında yardımcıdır. Bu şekilde gebelikte baş dönmesini geçirir. National Library of Medicine sitesinde yayınlanan makaleye göre, zencefil kökü baş dönmesi için etkili bir besindir. Bir bardak sıcak suyun içine yarım tatlı kaşığı zencefil tozu ekleyip zencefil çayı yapabilirsiniz. 10 dakika demlenmesi için bekleyin ve sonra çayı süzün. Yavaşça çayı için. Hamile kadınlar bu çayı günde 3 bardaktan fazla içmemelidir.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 18 7


Limon

Limon, C vitamini açısından zengin bir besindir. C vitamini bağışıklığı kuvvetlendirip, vücudu hastalıklara karşı korur. Baş dönmesinde kullanılan diğer bir besin olarak limon vücudun susuzluğunu giderip vücuda enerji verir. Ilık suya limon sıkıp bunu her sabah baş dönmesini geçirmek için içebilirsiniz. Diğer bir yol ise, limon suyuyla tuz ve kırmızı biber tozunu suda karıştırmaktır. Etkili ve çabuk sonuç almak için günde 2 kez tüketilebilir.

Sarımsak

Baş dönmesi için diğer etkili bir yol ise sarımsaktır. Hamilelik boyunca sarımsağı yemeklerinizden eksik etmemelisiniz. Sarımsaktaki yararlı özellikler baş dönmesini engelleyecektir. Birkaç diş sarımsağı ezip kaynayan suya ekledikten sonra bir gece bekletin. Süzün ve için. Bunu birkaç gün denemek güzel sonuçlar gösterecektir.

Nane Yağı

Nane yağının vücuttaki kan akışını destekleyici etkisi vardır. Vücutta düzgün ve güzel kan akışı baş dönmesini azaltır. Bu yağ harika doğal yollardandır. Başınızın arkasını ve boynunuzu nane yağıyla masaj yapabilirsiniz. Birkaç damla yağ yeterli olacaktır. Başı dairesel hareketlerle ovduğunuzdan emin olun.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 19 8


GEBELİKTE BAŞ DÖNMESİNİ NASIL ENGELLERİM

Baş dönmesini azaltacak bazı faydalı önerilerden bazıları şunlardır:
Bol bol su için. ( Susuz kalmak baş dönmesine yol açar)
Ayakta çok uzun süre kalmayın. Eğer kalmak zorundaysanız, ayaklarınızı kan dolaşımını hızlandıracak şekilde tutun.
Oturduğunuz veya yattığınız yerden yavaş yavaş kalkın. (özellikle de duştan çıkarken dikkatli olun)
Düzenli beslenin. Öğünlerinizin arasında uzun molalar vermeyin. Gün boyunca ara ara bir şeyler atıştırmak iyi olabilir.
Sıcak duş almaktan kaçının.
Gebeliğin son 6 ayında sırt üstü yatmaktan kaçının.
Kan dolaşımını etkileyecek kıyafetler giymeyin, bol ve rahat kıyafetler tercih edin.