Hamile kadınların normalden 300 kalori daha fazla kaloriye ihtiyaçları vardır. Bebeğin sağlıklı gelişimi için ise doğal ve dengeli beslenmek önemlidir. İşte uzmanların gebelikte tavsiye ettiği bebeğe kilo aldıran ve zekasını geliştiren yiyecekler…
Büyüyen ceninin tüm besin ihtiyaçları göbek kordonu ile annenin yediklerinden karşılanır. Gebelikte doğru beslenmek bebeği bazı doğumsal sakatlıklardan korur ve bebeğin genel anlamda sağlıklı gelişmesini sağlar. Hamile kadınların gebe olmayan kadınlarda 300 kalori daha fazla kaloriye ihtiyaçları vardır.
İşte uzmanların gebelikte tavsiye ettiği bebeğe kilo aldıran ve zekasını geliştiren yiyecekler;
Yumurta
Yumurta, protein ve demir açısından önemli bir kaynaktır, her iki mineralde beyin gelişimi için hayati öneme sahiptir. Yüksek kolin içeriği ile gebeler için süper yiyeceklerdendir. Kolinin vücutta görevi bellek ve öğrenme yeteneğini geliştirir. Gebelikte günlük kolin ihtiyacınız 450 mg’dır. Kolin için en güçlü kaynak yumurta sarısıdır. Kolin, çocuğunuzun sinir sistemi gelişiminde daha önemli rol oynamaktadır. Bebeğinizi spina bifida gibi doğum kusurlarından korur. 44 gram bir orta boy yumurta %90’ı sarısından gelmek üzere 100 mg kolin içerir.
Kuruyemişler
Kuruyemişler protein, niasin, tekli doymamış yağ ve folat bakımından zengin yapısıyla, gebelikte beslenme için önemli rol oynayan, anne karnındaki bebeğe kilo aldıran süper aperatif yiyeceklerdendir. Yüksek E vitamini içerikleriyle DHA’yı destekler ve beyin hücre zarlarını korur. Hamilelik sırasında kadınların günlük E vitamini ihtiyacı 15 mg’dır. 30 gram bademde 7.4 mg, 30 gr fındıkta 4.3 mg, 30 gr. ayçiçek çekirdeği 6 mg, 30 gram fıstık 1.9 mg E vitamini içerir. Yalnız dikkatli olmalı kuruyemişlerin kalorisi yüksek olduğundan çabuk kilo yapar.
Ispanak
Ispanak doğal folat kaynaklarındandır. Folik asit olarak da bilinen folat, DNA’nın üretimi ve hücre metabolizmasını düzenlemek için görevlidir. Ispanak ayrıca bol antioksidan içeriğiyle bebek beyin dokusunu hasar görmekten korur. Gebelikte günlük folat ihtiyacı 500-600 mcg’dir. 1 su bardağı pişmiş ıspanak 263 mcg folat içerir.
Mercimek
Demir, beyin kimyasallarının üretiminde görevlidir, miyelin ismindeki, beyine organlardan gönderilen komutların hızlı ve doğru mesajı için hayati öneme sahip proteinin oluşumundan da sorumludur. Gebelikte düşük demir alımı bebekte zihinsel gelişim geriliğine yol açabilir. Office of Dietary Supplements” (Gıda Takviyeleri Ofisi), hamilelerinde günde 27 mg demir ihtiyacı olduğunu bildiriyor. 1 su bardağı barbunya yemeği 5.2 mg, 1 su bardağı mercimek yemeği ise 6.6 mg, 1 bardağı pişmiş ıspanak 6 mg demir içerir.
Tahıllar
Gebe kadınların günlük tahıl ihtiyacı 170 gramdır. Örneğin 1 dilim ekmek, yarım su bardağı pişmiş pirinç, tahıl yahut makarna 30 gram tahıl içerir. Sağlıklı bir beslenmede tahılların yarısı kepekli tahıllardan gelmelidir. Kepekli makarna, tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç ve tam yulaf kepekli tahıllara örnektir. Tüm bunlar anne karnındaki bebeğe kilo aldıran besinlerdir.
Meyve ve sebzeler
Meyve ve sebzeler büyüyen fetüsün vitamin ihtiyacını karşılamakta, bebeğe kilo alımına yardımcı olmakta önemli rol oynar. Hamile kadınlar günde 2.5 su bardağı sebze tüketmelidir. Bunu çiğ olarak yahut salata olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca uzmanlar gebe kadınlara günde 1.5 -2 su bardağı meyve yemeyi öneriyor. Meyve sevmiyorsanız, meyve suyu da olur.
Süt ürünleri
Gebe kadınlar bebeğine kilo aldırmak ve sağlıklı gelişimini sağlamak için günde 3 su bardağı süt ve süt ürünleri tüketmelidir. Süt ve diğer süt ürünleri bebeğin gelişmekte olan vücudu için gerekli olan kalsiyum, vitamin ve mineral açısından çok zengindir. 3 su bardağından kastettiğimiz mesela günde 3 bardak süt veya 3 bardak yoğur yemek, süt sevmiyorsanız, 1 su bardağı sütteki ihtiyacınızı 45 gram peynir yiyerek de karşılayabilirsiniz.
Et ve et ürünleri
Gebelikte günde 155 gram et ve et ürünleri tüketerek yeterli protein alabilirsiniz. Protein bebeğin sağlıklı gelişimi ve kilo alımı için asl olan minerallerdendir. Et, tavuk, balık, fındık, yumurta önemli protein kaynaklarıdır.