Anne karnındaki bebeğin ilk üç aylık dönemde beyni hızla gelişir ve fetüsün ağırlığının neredeyse yarısını oluşturur. Bunun için anne adaylarının gebelik sürecinde bebeğin zeka gelişimi destekleyecek besinler tüketmesi çok önemlidir.
Hamilelik sürecinin ilk ayları çok önemlidir. Bu dönemde anne karnındaki bebeğin beyni gelişir. Bu yüzden bebeğin beyin gelişimini destekleyecek besinler yemeye özen gösterilmelidir.
Anne adaylarının hamilelik sürecinde bebeklerinin zeka gelişimi desteklemek ve sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesine yardımcı olmak için demir, iyot, folik asit, çinko vitamin B, omega3 gibi vitamin ve mineralleri doğal besinleri düzenli olarak tüketmesi gerekmektedir. Yazımızın devamında annenin gebelik sürecinde yemesi gereken ve bebeğin zeka gelişimini desteklen besinleri bir araya getirdik.
Hamilelik Döneminde Bebeğin Zeki Olması İçin Neler Yemelidir?
Kuruyemişler;
Hamilelik sürecinde bebeğin zeka gelişimi desteklemek için kuruyemiş tüketimi çok önemlidir. Badem, ceviz, fındık ve fıstık tüketmek bebeğin zeka gelişimini destekleyecektir.Fındık, içeriğinde Omega 3 yağ asitleri barındırır. Bebeğin beyin ve fetal gelişimi olumlu yönden etkiler. Bebeğin IQ’sunu artırmak için gebelik sürecinde faydalı kuruyemişler tüketilmelidir.
Baklagiller;
Gebelik sürecinde anne adayının baklagillerden tüketmesi fetal gelişimi için çok önemlidir. Baklagiller içerğinde folik asit, demir ve Omega 3 barındırır. Bu besin içerikleri bebeğin beynindeki sinir hücrelerine oksijen sağlamaktan sorumludur. Bebeğin sağlıklı ve zeki olması için anne adayının bu süreçte faydalı besinler tüketmesi gerekir. Kırmızı barbunya fasulyesi, soya fasulyesi, nohut, börülce, beyaz fasulye, lima fasulyesi ve bezelye gibi baklagiller anne karnındaki bebeğin zeka gelişimini destekleyecektir.
Meyveler;
Hamilelik sürecinde bebeğin zeka gelişimi için muz, çilek, yaban mersini, böğürtlen veya ahududu gibi iyi bir antioksidan kaynağı olan meyveler tüketmek bebek için çok önemlidir. Meyve tüketmek anne karnındaki bebeğin beyin dokularını güçlendirir ve fetüsün sağlıklı bir şekilde büyümesini destekler. Aynı zamanda annenin daha rahat ve stressiz bir hamilelik süreci geçirmesine yardımcı olur.
Yeşil yapraklı sebzeler;
Hamilelik sürecinde bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için bol bol yeşil sebzeler tüketmelisiniz. Örneğin, ıspanak, brokoli, lahana, kuşkonmaz ve karalahana gibi sebzeler tüketilmelidir. Bu sebzeler yüksek miktarda folik asit, demir, Omega 3 yağ asitleri içerdiğinden bebeğin omutilik ve beyin gelişimini destekleyen mükemmel besinlerdir.
Yumurta;
Bebeğin beyin gelişimini destekleyen en önemli besinlerden biri de yumurtadır. Yumurta anne karnındaki fetüsün nörogelişimini sağlayan ve hafızasını güçlendiren besinler arasında yer alır. Anne adayları gebelik sürecinde yumurta sevmiyor olsa bile haşlanmış olarak veya yağda pişirerek yumurta tüketmeye çaba göstermelidir. Zengin besin içeriğine sahip olan yumurta iyi bir protein kaynağıdır ve yüksek miktarda Omega 3 barındırır.
Balık;
Anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi desteklemek için haftada birkaç kez somon, hamsi, uskumru ve sardalya gibi balık yemek çok önemlidir. Balık; Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Optimal nörogelişimi sağlamak için en iyi besinlerden biri de istisnasız balık tüketmek olacaktır.
Süt;
Hamilelik sürecinde anne adayının düzenli olarak süt içmesi bebeğin sağlıklı ve zeka gelişimi için çok önemlidir. Süt protein açısından zengin bir içecektir. Bu durumda anne karnında sağlıklı sinir hücrelerinin gelişmesini destekleyecektir. Zengin protein ve kalsiyum içeriğine sahip olan süt, bebeğin IQ’sunu arttırır.
Süt ürünleri;
Hamilelik sürecinde yoğurt, peynir ve kaşar gibi süt ürünleri tüketmek fetal gelişimi için oldukça önemlidir. Bu besinler vücuda protein ve kalsiyum faydaları sağladığından bebeğin daha sağlıklı ve zeki olmasına destek olur. Aynı zamanda süt ürünleri bebeğin bilişsel gelişimi için gerekli olan D vitaminin karşılar. Yapılan araştırmalara göre insan beynin yaklaşık %8’ini protein oluşturmaktadır. Bu durumda gebelik sürecinde protein ağırlıklı besinler tüketmek bebeğin beyin gelişimi hızlandıracaktır.