Anne karnındaki bebek büyümesi (genişlemesi, şişmesi), fetüsün böbreğinin sıvı ile dolmasıyla meydana gelir. Doktorlar, hamileliğin 12. haftasına kadar
Anne karnındaki bebek büyümesi (genişlemesi, şişmesi), fetüsün böbreğinin sıvı ile dolmasıyla meydana gelir. Doktorlar, hamileliğin 12. haftasına kadar ultrasonda anne karnındaki bebeğin böbreklerinin büyüklüğünü tespit edebilirler. Genellikle kız fetüsların yüzde 0,5’inde ve erkek fetüsların yüzde 1’inde böbrek büyümesi ile karşılaşılır. Anne karnındaki bebekte böbrek büyümesi tespit edildiğinde doktor, ultrason ile hamilelik boyunca böbrekleri izlemede kalır ve bebek doğduktan sonra böbrekleri tekrar kontrol eder. Kimi zaman cerrahi operasyon gerekebilir.
Anne karnındaki bebekte böbrek büyümesi neden olur?
Prof. Dr. Aydın Yağmurlu, anne karnındaki bebekte böbrek büyümesinin en sık karşılaşılan nedenlerinin; Böbreklerle mesaneye idrar taşıyan kanalın birleşim yerindeki darlığı, mesane boynu çıkışındaki darlıklar ve mesaneden böbreklere idrar kaçması olduğunu bildiriyor.
Sual:19 haftalık hamileyim. Doktor kontrolünde, karnımdaki bebeğin böbreklerinde genişleme olduğu tespit edildi ve genişleme her kontrole gittiğimde artmaktadır. Son yapılan kontrolde sağ böbreğin 13 mm sol böbreğin ise 7 mm genişlediği bildirildi. Böbrek genişlemesinde sınır değer nedir? Bebeğe zararları neler olabilir? Ne yapmam gerekir?
CEVAP
Çocuk Nefrolojisi Prof. Dr. Faruk Öktem’in cevabı: (Anne karnındaki bebeğin böbreğinde 4-5 mm’yi aşan değerler, hidronefroz yani böbrek büyümesi olarak kabul edilir, durum doktor tarafından kontrol altında olmalıdır. Giderek artması iyi değil, fakat sizin verdiğiniz son değerler çok büyük değil, 20 mm aşan 2 taraflı olanlar daha tehlikeli, yakın izlemde kalın, doğumdan sonra hemen bir çocuk nefroloji uzmanına başvurun.)
Sual: 29 haftalık hamileyim. Bebeğimin sol böbreği genişliyor, şu anda 9mm olmuş durumda. Doğumdan sonra ne yapmalıyım, şimdi yapılacak bir şey var mı?
CEVAP
Çocuk Ürolojisi Prof. Dr. Ünal Zorludemir’in cevabı: (Şimdilik endişelenmeniz gereken bir durum yok ortada. Bebeğiniz hamileliğiniz boyunca kadın-doğum uzmanı doktorun kontrolünde olsun. Benim size tavsiyem bebeğiniz doğduktan 5-7 gün sonra iyi bir radyoloji uzmanı tarafından bebeğinizin idrar yollarının usg ile ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve sonra bu konunun uzmanı bir hekimin (çocuk ürolojisi/çocuk cerrahisi uzmanı) hem sonucu hem de bebeğinizi incelemesidir. Bebeğin böbreklerine ameliyat uygulamak gerekip gerekmediği bu sonuca göre karar verilir.)
Sual: 20 haftalık hamileyim. Bebeğimin sol böbreğinde 4.4 mm genişleme var bu durum down sendromu riskini de arttırıyormuş denildi. Doktorum,anne karnında bebekte meydana gelen böbrek büyümesinin çoğu zaman kendi kendine geçtiğini söyledi. Ne yapayım?
CEVAP
Çocuk Nefrolojisi Dr. Lale Sever’in cevabı: (Böbrek genişlemesi down sendromu riskini arttırmaz. Böbrek genişlemesi, gebelik süresince ve gerekirse doğumdan sonra takipte kalınması gereken bir durumdur. Ancak, doktorunuzun da demiş olduğu gibi çoğu defa kendiliğinden kaybolur, yani genellikle zamanla böbrekler normal ölçülere döner.)
Sual: 36 haftalık gebeyim. 34. haftada doktora gittiğimde doktorum bebeğimin böbreğinde büyüme olduğunu tespit etti. 34. haftada 17 mm idi ancak 36. haftada gittiğimde 29mm olduğunu söyledi. Bebeğim zaten 24 ocakta 39. haftadan 1 gün aldığında doğacaktı. Doktor, büyüme devam ederse böbrekler zarar görebilir onun için bebeği daha erken alabiliriz dedi.2 haftada bu kadar büyümenin olması ne kadar zarar verir? Anne karnında bir çözüm olabilir mi?
CEVAP
Çocuk Nefrolojisi Prof. Dr. Faruk Öktem’in cevabı: (Büyüme tek taraflı ise bebeğe erken doğum yaptırma veya anne karnında müdahaleye gerek yok, fakat doğar doğmaz çocuk nefroloji ve çocuk üroloji doktorları bebeğin durumunu değerlendirmelidir. Bunun için erken dönemde üniversite hastanesinin tıp fakültesine başvurmanızda fayda var. Doğar doğmaz müdahale gerekebilir.)
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?
Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü – Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Tıklayınız