Sağlıklı bir gebelik için hamilelikte yenilenlere ve içilenlere azami dikkat edilmelidir. Hamilelikte en çok tüketilen besinlerden biri de bitki çaylarıdır. Peki hamilelikte hangi bitki çayları içilebilir? Hangi bitki çayları hamilelere yasaktır? Türkiye Hastanesi Doktoru… bu hususta şu bilgileri verdi:
Hamilelikte bitki çayı tüketiminde dikkat etmeli, rastgele her bitki çayı hamilelikte içilmemelidir. Ahududu, sinameki, fesleğen gibi bitki çayları rahmi uyarıp düşük yapma, erken doğum, kanama gibi komplikasyonlara neden olabilir. Hamilelikte güvenle içebileceğiniz bitki çay çeşitleri şöyledir:
Hamilelikte tüketilmesi güvenli olan bitki çayları şöyledir:
Ihlamur çayı: Grip, nezle, sinüzit gibi solunum yolu hastalıklarına şifa olur.
Papatya çayı: Kalsiyum ve magnezyum oranı yüksektir, ayrıca uykusuzluk ve eklem iltihabına da iyi gelir.
Melisa çayı: yatmadan önce bir fincan içilmesi uyku sorunlları olan gebelerde rahat uykuya yardımcı olur.
Kuşburnu: Çok iyi bir C vitamini kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Zencefil çayı: Zencefil, hamilelik sırasında sabah bulantılarını gidermek için yaygın olarak kullanılır ve araştırmalar bu amaç için kullanımının güvenli ve etkili olduğunu göstermiştir.
Nane limon çayı: Mide bulantısını/ sabah bulantısını ve şişkinliği gidermeye yardımcı olur.
Normal siyah çay
Elma, portakal çayı
Bu bildirdiğimiz çaylar günde 2-3 fincanı geçmediğiniz sürece güvenle tüketilebilir.
Çay, dünya çapında en popüler içeceklerden biridir. Hamile kadınlar da soğuk algınlığına şifa bulmak, mide bulantısını geçirmek ve uykusuzluktan kurtulmak için bitki çaylarına başvurur. Bazı bitki çayları hamilelik için güvenlidir, bazıları ise değildir.
Hamilelikte içilmesini önermediğimiz bitki çayları şunlardır:
Yaban mersini , adaçayı, sinameki , keten tohumu, ahududu çayı, fesleğen, biberiye, lavanta, sarı kantaron, oğul otu, aloe vera, karahindiba, karanfil yağı, ardıç, ısırgan otu yaprağı, ginseng, melek otu, kafuriye, altınmühür, pelin, tutku bitkisi, kimyon, yasemin, safran, kedi otu, karanfil, sarı çiğdem, Akdiken, Cezayir menekşesi, mine çiçeği, barut ağacı kabuğu, kanarya otu, ökseotu, tarçın, yarpuz, akçaağaç gibi çaylar rahimde kasılma, düşük, erken doğum ve kanama gibi gebelik komplikasyonlarına neden olabilir.
Maydanoz çayı ve maydanoz kürü de gebelikte uzak durulması gereken besinlerdendir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Selin Çetinkal’ın görüşlerinden yararlanarak hazırlanmıştır.