Hamilelikte Boğaz Kuruluğu Ve Ağız Kuruluğu Gebelik Belirtisi mi?

3 Aralık 2016
0 Yorum
hamilelikte bogaz kurulugu ve agiz kurulugu gebelik belirtisi mi

Hamilelikte ağız ve boğaz kuruluğu, özellikle ilk trimesterda yani gebeliğin ilk üç ayında sık karşılaşılan gebelik semptomlarındandır.

Hamilelikte ağız ve boğaz kuruluğu, özellikle ilk trimesterda yani gebeliğin ilk üç ayında sık karşılaşılan gebelik semptomlarındandır ve bu kuruluk geceleri daha da şiddetlenir. Ağız kuruluğuna çoğu zaman burun tıkanıklığı, dudak kuruluğu, sıcak basması ve ağızda acılık, metal tadı ve baş ağrısı eşlik eder. Hatta, ağız kuruluğundan etkilenen dil soluk beyaz renge dönebilir. İşte hamilelikte ağız ve boğaz kuruluğunun nedenleri ve tedavi yöntemleri;

Hormonların salgılanmasındaki artış

Gebelikte meydana gelen hormonal değişiklikler tükrük salgısını azaltır, bu durum da hamile kadınlarda ağız ve boğaz kuruluğuna yol açar.

Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması)

Fetüsün kan ihtiyacını karşılamak için kan hacmi artar, böbrekler daha fazla sıvıyı süzmek zorunda kalır. Bu da sık idrara çıkma ihtiyacı doğurur. Sık idrara çıkma ise dehidrasyon, vücudun susuz kalmasına neden olup, ağızda kuruma meydana gelir.

Yetersiz sıvı tüketimi

Su içmeyi sevmemek de hamilelerde ağız kuruluğu yapan faktörlerdendir. Günde 8-10 bardak su içmek, yetersiz sıvı tüketiminden kaynaklı ağız kuruluğunun giderilmesine yardımcı olacaktır.

Hamileliğe bağlı şeker hastalığı

Gestasyonel diyabet, gebeliğe bağlı, gebelikle birlikte ortaya çıkan şeker hastalığıdır. Şeker hastalığının en sık karşılışılan belirtilerinden biri de ağız kuruluğudur.

Metabolizma hızında artış

Hamilelikte vücutta meydana gelen değişimlerden biri de, metabolizmanın çalışmasının hızlanması, normalin üstünde performans göstermesidir. Hızlı çalışan metabolizma aşırı terlemeye neden olur. Terlemenin sonucunda vücut fazla miktarda su kaybederek cilt kuruluğu ve ağız kuruluğu gibi problemler ortaya çıkabilir.

İlaçların yan etkileri

Doktorların gebe kadınlara reçete ettiği hamilelikte kullanılan vitaminler ve diğer ilaçlar da yan etki olarak ağız kuruluğu yapabilirler. Şayet kullandığınız ilaç böyle bir yan etki yaptıysa, doktorunuza danışıp muadili ile değiştirebilirsiniz.

Bulantı ve kusma

Mide bulantısı, iştahsızlık ve kusma, hamilelerin muzdarip olduğu, gebe kadınların sık karşılaştığı problemlerdendir. Mide bulantısı ve kusma da dehidrasyona neden olup, ağız kuruluğuna yol açar.

Alerji ve soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı ve alerji de gebelerde ağız kuruluğuna neden olabildiğinden, böyle bir durum varsa doktorun verdiği gebelikte kullanımı güvenli olan dekonjestan ve antihistaminik ilaçları kullanabilirsiniz.

Hamilelikte ağız ve boğaz kuruluğu ne zaman geçer?

Gebelikte ağız kuruluğunun en önemli nedeni, hamilelikte meydana gelmiş olan hormonal değişim olduğundan, hamilelik süresinin tamamlanıp bebeğin doğumuyla birlikte genelde ağız kuruluğu da kendiliğinden geçer.

Hamilelikte ağız ve boğaz kuruluğu nasıl geçer?

  1. Günde 10-12 bardak su içmeye devam edin.
  2. Çorba, meyve suyu, sulu sebze yemekleri gibi sıvı gıda ağırlıklı olarak beslenin.
  3. Meyve ve sebzeler de sıvı oranı yüksek besinler olduğundan, sofranızdan salata ve meyveyi eksik etmeyin.
  4. Çay, kahve, soda gibi kafeinli içecekler diüeretik yani idrar söktürücü olduğundan, bu içeceklerin tüketimini de sınırlayın.
  5. Buz emmek de hem ağız kuruluğunun giderilmesine yardımcı olur hem de hamilelikte görülen mide bulantılarını keser.
  6. Odanızda devamlı buhar makinesi çalışsın. Buhar makineleri odayı nemli tutup, ağız kuruluğunu önlemekte önemli rol oynarlar.
  7. Sakız çiğnemek de ağızdaki tükürük salgısını artırıp ağız kuruluğunu giderebilir.
  8. Uyurken ve gündüz nefes alıp verirken ağızdan değil burundan alıp verin.
  9. Limonlu su, tükürük üretimini uyarır ve ağız kuruluğunu gidermeye yardımcı olur. Ayrıca limon, asidik bir meyve olmasından dolayı ağız hijyeni sağlar ve ağız kokusunu yok eder.