Hamilelikte Burun Kanaması Kaçıncı Hafta Olur Hamileyim Burnum Kanıyor

19 Mayıs 2018
0 Yorum
hamilelikte burun kanamasi kacinci hafta olur hamileyim burnum kaniyor

Gebe kadınlarda burun kanaması yaygın görülen bir problemdir. Bunun sebebi ise gebelikte kan akışı ve hormonların salgılanmasının artmasıdır. Gebeyseniz, kan

Gebe kadınlarda burun kanaması yaygın görülen bir problemdir. Bunun sebebi ise gebelikte kan akışı ve hormonların salgılanmasının artmasıdır. Gebeyseniz, kan dolaşım sisteminiz karnınızda büyüyen bebek için genişleyecektir. Daha çok kan ürettiğinizden ötürü de vücudunuzda kan akışı artacaktır. Bütün bu değişimler ise burun kanamasına sebep olabilir. Gebelikte kadınları yaklaşık %20’si burun kanaması yaşıyor. Bu da çoğunlukla gebeliğin ilk 3 ayında meydana geliyor.

Gebelik Döneminde Burun Kanaması Yaygın Bir Durum Mudur?

Evet, gebelikte burun kanaması normal bir durumdur. Bu, gebeliğin ilk 3 ayında başlayıp gebeliğin sonuna kadar sürebilir. Ayrıca ilk 6 aydan sonra burun delikleriniz tıkanmış gibi hissedebilirsiniz.

Gebelik Döneminde Burun Kanamasının Sebepleri Nelerdir?

Gebelikte burun kanamasının sebepleri aşağıda belirtilmiştir:

Damarların Genişlemesi:

Gebelik döneminde kan hacmi ve kan akışı % 50’ye kadar artar ve bu burun damarlarına baskı yapıp burunda kanamaya neden olur. Gebelik döneminde gerçekleşen hormonal değişiklikler kan damarlarını genişletip burun delikleri ve beyindeki kan hacmini arttırabilir. Artan kan dolaşımı bazı kadınlarda burun kanaması ve baş ağrılarını tetikleyecektir. Vücuttaki kan akımı arttıkça kan damarları genişler ve incelir. Damarlar üzerindeki ek basınç bu kılcal damarların kolayca yırtıp hamile kadında burunda kanamaya yol açar.

Yüksek Tansiyon

 Progesteron ve östrojen (gebelik hormonları) kan damarlarını genişletebilir ve kan basıncını artırabilir, tansiyon yükselebilir. Burun deliklerinde bulunan damarlardaki bu artan baskı burun kanamalarına yol açabilir.

Kanama Sorunları

Hamilelikte burun kanamasının bir nedeni de kanama sorunlarıdır. Kanın pıhtılaşma mekanizmasında sorunlara yol açan hemofili, Von Willebrand hastalığı gibi problemler gebe kadında beklenmedik burun kanamalarına yol açabilir. Böyle bir sorununuz varsa doktorunuz normal doğum yerine sezaryen doğum önerebilir.

Alerji

Alerjiniz varsa ve antihistaminik burun spreyleri kullandığınızda burun kanaması yaşamanız daha olasıdır. Antihistaminik spreyler burun zarını hassas hale getirip kan damarlarını kolayca yırtıp burun kanamalarına neden olabilir.

Soğuk Algınlığı veya Enfeksiyonlar

 Burun ya da sinüslerde soğuk algınlığı veya enfeksiyon varsa, bu durum mukoza zarının kuruyup damarların kolayca yırtılmasına neden olur. Soğuk algınlığı veya enfeksiyondan kaynaklanan tahriş, burnun kanamasına neden olabilir.

Kuru Hava

Burun içindeki mukoza zarları soğuk ve kuru hava koşullarında, klimalı odalarda, uçak kabinlerinde ve diğer kuru bölgelerde çok çabuk kurur ve burun kanaması riskini artırır.

Burun Kanaması Bebeği Etkiler Mi?

Burun kanaması rahatsız edici olsa da, size ve bebeğinize herhangi bir zarar vermez.

Gebelikte Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Kanamayı durdurmak için;

  1. Oturun ve öne eğilin. Başınız kalbinizden daha yüksek bir seviyede olmalıdır.
  2. Burnun ucunu sıkmak için başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın.
  3. Ağzınızdan soluyun ve burun deliğinizi yaklaşık 10 ila 15 dakika boyunca bırakmadan sıkın. Bu yöntem, kanın boğaz yerine burna süzülmesine yardımcı olur.
  4. Daha sonra, burun deliklerindeki kan basıncını düşürmek ve daha fazla kanamayı önlemek için dik durun.
  5. Soğuk etki kan damarlarını büzerek kanamayı azaltır. Buzluktan buz küpü çıkarıp temiz bir beze sarıp burnunuza tutun.
  6. Başınızı eğmeyin ya da yatmayın, bu nefes almanıza veya kan yutmanıza neden olabilir.
  7. Buz uygulandıktan sonra kanama 15 dakika bile durmazsa, buz uygulamasına 10 ila 15 dakika daha devam edin.

Gebelikte Burun Kanaması Önlenebilir Bir Durum Mudur?

Evet, gebelikte burun kanamasını önleyebilirsiniz.

  1. Burun deliklerini tahriş edebilecek duman, koku, parfüm ve kimyasallar gibi çevresel tahriş edicilerden uzak durun.
  2. Burun mukozalarınızda kuruluğu önlemek için, sıvı alımınızı arttırmalısınız. Günde 10-12 bardak su için.
  3. Burnunuzdaki basıncı azaltmak için hapşırırken ağzınızı açın. Bunu yapmak, hapşırma basıncını dağıtır ve kanama riskini en aza indirir.
  4. Nefes alıp verirken şiddetli nefes alıp vermeyin. Kuvvetli nefes almak burunda kanamaya yol açabilir. Sümkürmenizi hafif ve nazikçe yapmalısınız.
  5. Evinizin içinde, özellikle kış aylarında veya kuru bir iklimde yaşıyorsanız buhar makinesi kullanın. Yatak odanızı aşırı ısıtmayın ve duman gibi tahriş edicilerden uzak durun.
  6. Burun deliklerinde bulunan membranları nemlendirmeye yardımcı olan yağlayıcılar kullanın. Vazelin, tuzlu su damlaları veya diğer hafif burun spreyleri yardımcı olabilir.
  7. Eğer doktorunuz ilaçlı dekonjestan veya burun spreyi vermişse, bunların aşırı kullanımı burnu tahriş edip kanamaya yol açabilir.
  8. Takviye olarak C vitamini almak, damarların yapısını güçlendirerek kanamaların minimuma inmesine yardımcı olabilir. Bunun için doktorunuza danışıp gün içerisinde ekstradan alacağınız 250 mg C vitamini yeterli olacaktır.

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız