Yüzme, hamile kadınlar için birinci trimester, ikinci trimester ve üçüncü trimesterde yani tüm hamilelik boyunca yapabileceğiniz güvenli bir egzersiz şeklidir. Bununla birlikte yüzme hem siz hem de karnınızdaki bebek için çok faydalıdır: Yüksek kalori yaktırıp fazla kilo almanızı önler, stresi giderir, kasları güçlendirir, doğumu kolaylaştırır, anne karnındaki bebeğin doğum kanalına doğru pozisyonda girmesini sağlar.
Amerikan Gebelik Derneği’ne göre, yüzme, hamile kadınların sağlığının korunması için en iyi ve belki de en çok tavsiye edilen egzersizdir. Şayet düşük tehlikeniz yoksa ve doktorunuz aksi bir kararda bulunmadıkça hamilelik boyunca yüzmeye devam edebilirsiniz.
HAMİLELİKTE DENİZE ve HAVUZA GİRİLEBİLİR Mİ?
Hamile kadınlar, binlerce kişinin girdiği denize ve havuza girmekte doğal olarak tedirgin olabiliyor. Peki hamilelikte denize ve havuza girmekte mahsur var mı? Türkiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op.Dr.Selin Çetinkal bu konuda şu bilgileri verdi: “Deniz ve havuz temiz olduğu sürece hamilelik boyunca güvenle hem denize hem de havuza girebilirsiniz. Haftada 3-4 gün, yarım saat düzenli olarak yüzmek hem siz hem de doğacak bebeğiniz için çok faydalı olacaktır. Temiz olmayan deniz ve havuzlar ise ciltte mantar, idrar yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, göz iltihabı gibi hastalık riskleri taşır”
HAMİLELİKTE YÜZMENİN ANNE ve BEBEĞE DİĞER FAYDALARI NELEDİR?
- Yüzme gibi kardiyovasküler egzersizler, kalbinizin kan pompalamasını artırır, kan dolaşımını hızlandırır, eklemleri gevşetir, kandaki oksijen seviyelerini iyileştirir ve tüm kasları güçlendirir.
- Yüzme, kilonuzu korumak için yüksek kalori yaktıran mükemmel bir egzersizdir.
- Yüzme sayesinde daha rahat uyursunuz, uyku kaliteniz artar.
- Annenin bacaklarındaki varis ve şişliklerin görünümünü azaltır.
- Kol ve bacak kasları yüzme esnasında çalıştığı için bu durum kas tonusunu arttırır ve güçlendirir. Yüzme, kolların, bacakların ve sırtın ana kas gruplarını çalıştırır. Hamilelik sırasında egzersiz yapan anne adaylarının, kasları daha güçlü ve daha sıkı olduğu için doğum sonrası daha çabuk forma girerler.
- Hamileliğinizin ileriki aylarında, vücudunuzda ağrı ve sızılar görülebilir. Yüzme omurga ve çevresindeki kaslar üzerindeki baskıyı azaltır.
- Yüzme tüm vücudu çalıştırır, kaslarınızı güçlendirip doğumun kolay geçmesine yardımcı olur.
- Hamilelik sırasında hormonlar sürekli değişirken ruh halinizin sürekli değiştiğiniz gözlemleyebilirsiniz. Egzersizin, beyninizdeki ruh halinizi yükselten ve sizi daha mutlu hissettiren kimyasallar olan endorfinleri ve serotonin seviyelerini arttırdığı bilinmektedir. Diğer spor dallarında olduğu gibi yüzme de mutluluk hormonu olan endorfinin salgılanmasına yardımcı olur, böylece stresi, kaygıyı giderir.
- Vücut ısısını kontrol altında tutar. Hamilelik sırasında ciltte kan akışı normal zamanlardan daha yüksektir, bu da vücut ısısını arttırır. Deniz veya havuzda soğuk suya dalmak vücut ısısını düşürür, sizi ferahlandırır.
- Sabah bulantısı hamile kadınlarda sık karşılaşılan bir sorundur. Serin suda yüzmenin mide bulantısı için harika bir çare olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, her gün sabahları yüzmeye gitmek sabah bulantısı ile savaşmanıza yardımcı olacaktır.
- Hamile kadınların karşılaştığı en can sıkıcı sorunlardan biri de hormonlardaki artışa bağlı olarak ellerin, ayakların, yüzün ödem toplaması, şişmesidir. Yüzmeye gittiğinizde suyun kaldırma kuvveti sizi hafifletir. Eklemler ve kaslar üzerindeki gerginliği alır, ödemle savaşır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Selin Çetinkal’ın görüşlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır
Hamilelikte egzersiz yapmanın anne ve bebeğe 8 muhteşem faydası Tıklayınız