Hamilelik boyunca nezle veya deri enfeksiyonu gibi bazı yaygın enfeksiyonlar genellikle ciddi problemlere neden olmaz. Fakat diğer enfeksiyonlar siz, bebeğiniz veya ikiniz için de tehlikeli olabilir. Bazı enfekiyonlar düşük kiloyla doğan bebeklere ve
Hamilelik boyunca nezle veya deri enfeksiyonu gibi bazı yaygın enfeksiyonlar genellikle ciddi problemlere neden olmaz. Fakat diğer enfeksiyonlar siz, bebeğiniz veya ikiniz için de tehlikeli olabilir. Bazı enfekiyonlar düşük kiloyla doğan bebeklere ve erken doğuma yol açabilir. Bir kısım enfeksiyonlar da bebekte doğum kusuru, duyma kaybı veya öğrenme problemleri gibi hayat boyu engelliliğe neden olabilir. Hamilelikte enfeksiyon tedavisi için genellikle antibiyotikler reçete edilir.
Bağışıklık sisteminiz hamilelik sırasında zayıflar, bu durum sizi enfeksiyona karşı savunmasız hale getirir, ayrıca gebelikte bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla savaşmak için yeterli antikoru üretmez.
Hamilelikte meydana bazı enfeksiyonlar düşük, erken doğum veya doğum kusurlarına yol açabilir. Hatta annenin hayatını tehdit edici bile olabilir.
Hamilelikte tehlikeli olabilen enfeksiyonlar şunlardır:
Hamilelikte Enfeksiyon Belirtileri
Hamilelikte Enfeksiyon Tedavisi
Hamilelikte enfeksiyon tedavisi için genellikle antibiyotikler kullanılır. Bu antibiyotikler gebelikte kullanımı uygun olan, bebeğe zarar vermeyen antibiyotik türleridir.
Hamilelikte Sık Karşılaşılan Enfeksiyonlar Nelerdir?
İdrar Yolu (Mesane) Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu hamile kadınlarda da sıkça meydana gelen yaygın bir bakteriyal enfeksiyondur. Mesane enfeksiyonunuz varsa, şunları yaşayabilirsiniz:
Hamilelikte mesane enfeksiyonu için genellikle oral antibiyotikler reçete edilir
Vajinal Mantar Enfeksiyonu
Vajinal mantar enfeksiyonları Candida diye adlandırılan mantardan kaynaklanır. Bu enfeksiyon artan glikojen üretimi ve yüksek östrojen seviyelerinden, bağışıklık sistemindeki değişikliklerden kaynaklandığından hamilelikte sıklıkla meydana gelen bir hastalıktır.
Vajinal mantar enfeksiyonunun en yaygın belirtileri şunlardır:
Bakteryial Vajinoz
Bakteriyel vajinoz da hamilelikte sık karşılaşılan enfeksiyonlardandır. Yaygın şekilde BV olarak bilinen bakteriyal vajinoz da hamilelikteki en yaygın vajinal enfeksiyonlardandır. Vajinadaki laktik asit bakterilerinin azalmasıyla vajinanın içinde diğer bakterilerin aşırı çoğalmasından kaynaklanır. Prematüre doğum ve yeni doğanlarda komplikasyon riskini arttırdığından hafife alınacak bir durum değildir. Bakteriyel vajinoz ile ilişkili en yaygın belirtiler kötü kokulu vajinal akıntıdır. Bakteriyal vajinoz belirtileri şunlardır:
Bakteriyal vajinoz hamilelik sırasında tedavisiz bırakılırsa, erken doğum ve bebeklerde düşük doğum kilosuna neden olabilir.
B Grubu Streptokok
B Grup Streptokok yeni doğanları ve anneyi de etkileyebilen hayatı tehdit edici enfeksiyonlardan biridir. B grup streptokok bulunan hamilelerin çoğunda mesane enfeksiyonu meydana gelir.
Klamidya Enfeksiyonu
Klamidya enfeksiyonu “chlamydia trachomatis” adı verilen bakterinin neden olduğu bir hastalıktır.Cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Bu durum gebelikte de meydana gelebilir.
Hamilelikte Görülen Diğer Enfeksiyonlar Nelerdir?
Hamilelikte daha ciddi olabilen diğer bazı enfeksiyonlar şunlardır: