Folik asit, gebelikte kullanılan çok önemli bir takviyedir. Uzmanlar da bebek sahibi olmak isteyenlerin hamilelikten en az 3 ay önce folik asit kullanmaya başlamalarını tavsiye etmektedir. Folik asit; bebekte nöral tüp olarak adlandırılan bir doğumsal
Folik asit, gebelikte kullanılan çok önemli bir takviyedir. Uzmanlar da bebek sahibi olmak isteyenlerin hamilelikten en az 3 ay önce folik asit kullanmaya başlamalarını tavsiye etmektedir. Folik asit; bebekte nöral tüp olarak adlandırılan bir doğumsal kusur meydana gelmesini engeller. Öte yandan bazı gıdalar yüksek miktarda folik asit içerir. Folik asit ihtiyacının giderilebilmesi için hamilelik boyunca bu yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Folik asit bakımından zengin besinler; mercimek, ıspanak, fıstık, ceviz, fındık, baklagiller ve yumurta sarısıdır. Eğer anne adayı bu yiyecekleri tüketiyor ancak yine de folik asit eksikliği yaşıyorsa gebeliğin ilk 3 ayında folik asit kullanabilir. Fakat bunun doktor kontrolünde ve düzenli yapılması gerekir.
Hamilelikte Hangi Folik Asit Markaları Kullanılabilir?
Aşağıdaki ilaçlar doktora danışılıp hamilelikten en az 3 ay önce kullanmaya başlanır. Günde 1 tablet içilir.
Hamilelikte Folik Asit Almanın Faydaları Nelerdir?
Kadınlar gebelikte ve emzirme döneminde daha fazla folik aside ihtiyaç duyar. Artan ihtiyacın karşılanmasında besinler yetersiz kalabilir. Bundan dolayı folik asit eksikliğinin engellenmesi amacıyla folik asit hapı kullanmak önerilmektedir. Gerektiği kadar folik asit almak bebeğin daha hızlı büyümesine yardımcı olur ve nöral tüp defekti oluşumunun önüne geçer. Hamilelikte folik asit içeren gıdalar beslenme programından hiç eksik edilmemeli, bununla beraber her gün 400 mcg (mikrogram) folik asit takviyesi alınmalıdır.
Hamilelikte Folik Asit Alınmazsa Ne Olur?
Hamilelikte Fazla Folik Asit Alınırsa Ne Olur?
Hamilelikte fazla miktarda folik asit alımı bebekte otizm görülme ihtimalini artırmaktadır.
Son dönemde yapılan bir araştırmaya göre hamilelikte aşırı folik asit kullanımı bebeği olumsuz etkilemekte ve otizm riskini artırmaktadır.
Araştırmacılar, birçok annede doğumun ardından kandaki folat düzeyini ölçmüş; folat seviyesi normalden çok yüksek olan annelerin bebeklerinde diğer bebeklere kıyasla 2 kat daha fazla ‘Otizm Spektrum Bozukluğu’ gözlemlemişlerdir.
Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?
Dr. Murat Berksoy bu konuda şu bilgileri vermektedir; Folik asit kaynakları şunlardır; Muz, fasulye, brokoli, turunçgiller ve suları, yumurta, folik asit katkılı ekmekler ve tahıllar, yapraklı yeşil sebzeler, mercimek, karaciğer, bezelye, ıspanak, çilek, ton balığı, buğday tohumu, yoğurt, avokado.