Hamilelikte Halsizlik Ve Uyku Hali Ne Zaman Başlar Ne Zaman Geçer?

8 Mart 2018
0 Yorum
hamilelikte halsizlik ve uyku hali ne zaman baslar ne zaman gecer

Halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik hissi hamilelikte en sık görülen belirtilerdendir. Ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Bazıları gebelik boyunca kendi

Halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik hissi hamilelikte en sık görülen belirtilerdendir. Ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Bazıları gebelik boyunca kendilerini  aşırı halsiz hissedebilirken, bazı gebeler ise neredeyse hiç yorgunluk duymayabilir. Yorgunluk ile ilgili deneyim değişmesine rağmen, çoğu kadın gebelik süresince normalden daha halsiz olurlar, enerjileri normal kadınlardan daha düşüktür. Halsizliğe çoğu zaman mide bulantısı ve uyku hali de eşlik edecektir. Hamilelik döneminde yorgunluk halsizlik ilk üç ayda yaygın olarak görülür. İkinci trimesterde (4.,5.,6. aylarda) halsizlik epey geçer, üçüncü trimesterde (7.,8. ve 9.aylarda) ise geri dönecek, yeniden halsizlik hissi başlayacaktır.

Hamilelikte Halsizlik Neden Olur?

Hamilelik döneminde halsizliğin en önemli nedenli gebelikte progesteron ve östrojen hormonlarındaki artıştır. Hormonlardaki bu ani değişim size halsizlik hissi olarak geri döner. Ayrıca bedeniniz büyüyen bebeğinize besin maddeleri taşımak için daha fazla kan üretmektedir. Kan şekeri seviyeniz ve tansiyonunuz da daha düşüktür. Hormonlar, özellikle artmış progesteron seviyeleri sizi uykulu, halsiz hale getirmekten sorumludur. Vücudunuzda meydana gelen fiziksel değişikliklere ek olarak, duygusal değişiklikler de enerji seviyenizde düşmeye sebep olabilmektedir.

Bol Sıvı Alın

Dehidrasyon yani vücudun susuz kalması gebelerdeki halsizliğin en önemli nedenlerindendir. Bu durum az su içmekten, az sıvı alımından kaynaklanır. Hamilelikte yaşanan bulantı ve kusmalar da dehidrasyona yol açabilir. Günde 8-10 su bardağı su içerek dehidrasyonu önleyebilirsiniz. Su, kan dolaşımını hızlandırmaya, sinir ve sindirim sistemininin sağlıklı çalışmasına  kilo kontrolüne, sağlıklı saç ve cilt hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Suyun tadını sevmiyorsanız içine limon dilimleri veya salatalık dilimi katabilirsiniz. Her gün 2 litre su içmeye devam edince enerjinizin yükseldiğini yaşayarak fark edeceksiniz.

Uykunuzu İyi Alın

Hamilelikte halsizlik ile mücadele etmenin en etkili yolu yeterli kadar uyumaktır. Erken yatın ve erken kalkın. Mutlaka günde en az 8 saat uyuyun. Özellikle gece 23.00-04.00 arası uyumak çok önemlidir. Düzenli ve derin uykuda hormonlar dengelenir ve cilt kendini yeniler. Bağışıklık sistemi güçlenir, vücudumuz ertesi gün için enerji toplar. Ayrıca Kaylule denilen öğlen uykusu da gebelikte halsizliğin giderilmesinde önemli rol oynayacaktır.

Doğru Beslenin

Arabanın yakıtı benzin, insanların yakıtı ise yiyecek ve içeceklerdir. Kalorisi yüksek yiyecekler çok enerji verir, ne kadar yüksek kalori, o kadar yüksek enerji demektir. Günlük kalori ihtiyacı kadınlarda 1800-2000’dir. Hamilelikte ise günde ekstra 350-400 kalmanız almanız gerekir. Gebelikte kuruyemişler, kurutulmuş meyveler, fıstık ezmesi, peynir gibi kalorisi yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi enerji sevisinin yükselmesinde önemli rol oynar. Ancak bu gıdalar kilo almaya da neden olabileceğinden aşırı miktarda tüketilmemelidir. Hamilelikte protein ve karmaşık karbonhidratlar gibi sağlıklı, uzun süreli enerji veren besinlerin tüketilmesine odaklanmak kendinizi gün boyu enerjik hissetmenizi sağlayacaktır. Dana eti, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri protein oranı yüksek besinlerdir. Hamilelikte halsizlikten kurtulmak için bir diyetisyene başvurup günlük beslenme listesi hazırlatmalısınız. Diyetisyen ihtiyacınız olacak enerjinin karşılanması için siz ve bebeğiniz için faydalı olan yiyeceklerden oluşan bir liste oluşturacaktır.

Demir Açısından Zengin Gıdalarla Beslenin

Gebelikte halsizliğin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri de kansızlık yani demir eksikliğidir. Sağlık ocağından test yaptırıp sizde kansızlık olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Hamilelikte anne adayının kan hacminde artış meydana gelir. Bu nedenden dolayı, daha çok kan hücresi üretimine ihtiyaç duyulur. Bu kan hücreleri, annenin her organına ve plasenta yoluyla bebeğe de oksijen taşıyacak hücrelerdir ve üretimlerinde demire gereksinim vardır. Hamilelikte demir ihtiyacı, günlük 3-4 mg’dır. Yeşil sebzeler, kuru üzüm, pekmez, fındık, fıstık, yumurta ve kuru baklagiller önemli demir kaynaklarıdır.

Şeker Alımını Sınırlayın

Hamilelikte kendinizi çok halsiz hissediyorsanız bu durumun sebebi yanlış beslenmeniz olabilir. Günlük beslenmenizde çok fazla rafine edilmiş şeker ve un bulunması, hamur işlerinin, markette satılan abur cuburların şekerli gıdaların çok tüketilmesi yeterli miktarda lif ve demir içeren gıdalar yememek vücudunuzu halsizleştirebilir.

Egzersiz (Spor Yapmak)

Egzersiz, spor yapmak sağlık uzmanınız aksini önermedikçe gebelikte oldukça faydalıdır. Günde 1 saat yürüyüş yapmak kaslarınızı güçlendirecek, psikolojinize iyi gelecek, hücreleri harekete geçirecek, kan akışını hızlandıracak ve enerji seviyenizi doğal yoldan yükseltmiş olacaktır. Yüzme de gebelikte enerjinizin yükselmesini sağlayan ideal egzersizlerdendir.

Hamilelikte Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

  1. Kuruyemişler
  2. Kurutulmuş meyveler
  3. Taze sebze ve meyveler
  4. Peynir
  5. Yağsız dana eti
  6. Muz
  7. Portakal
  8. Havuç
  9. Nar
  10. Yoğurt

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız

Erkek İsimleri Ve Anlamları En Güzel Erkek Çocuk İsimleri 2018 Listesi Tıklayınız

En Yeni, Modern Kız Bebek İsimleri Ve Anlamları 2017 Tıklayınız