Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun 15 belirtisi, nedenleri ve tedavisi

8 Ekim 2022
0 Yorum
hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun 15 belirtisi nedenleri ve tedavisi

Mesane, idrar yolunda yer alan bir organdır ve idrarın böbreklerden atıldıktan sonra depolandığı yerdir. Boşaltım sisteminde büyük bir öneme sahip olan mesane, bazen bakteri ve mikroplardan dolayı iltihaplanır. Bu duruma idrar yolu enfeksiyonu denir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu anne adaylarının en fazla karşılaştığı problemlerden biridir. Peki, gebelikte idrar yolu enfeksiyonunun sebepleri nelerdir? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl belirti verir? Tedavi yöntemleri neleri içerir? Tüm bu sorularınıza içeriğimizin devamında cevap bulabileceksiniz.

Hamilelerde idrar yolu enfeksiyonu, idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavisinde antibiyotik kullanılır. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun en sık karşılaşılan belirtileri şöyledir:

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • İdrara çıkma sıklığının artması,
  • İdrar yapma sırasında vajinal bölgedeki acı ve rahatsızlık,
  • İdrar yaptıktan sonra mesaneyi hâlâ dolu hissetmek, rahatlayamamak,
  • Mide bulantısı,
  • Kötü kokulu, kanlı, bulanık renkli idrar,
  • Kişinin tuvaleti olmasa dahi sürekli idrarı gelmiş gibi hissetmesi,
  • Vücudun yan taraflarında, pelvik ve karın bölgesinde ağrı,
  • Cinsel birliktelik esnasında ağrı,
  • İdrar kaçırma,
  • Alt karında veya kasıklarda kramp, basınç,
  • Terleme veya üşüme,
  • Karın ağrısı,
  • Gece uykusunun idrara çıkma ihtiyacı nedeniyle sık sık bölünmesi,
  • Yüksek ateş, kusma, titreme (Bunlar, özellikle idrar yolu iltihabının böbrek enfeksiyonundan kaynaklandığı durumlarda ortaya çıkar.)

hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu 4

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR?

Kadınlar, idrar yolu enfeksiyonu için erkeklere kıyasla daha yüksek risk taşır. Bunun temel nedeni üreme organlarındaki yapısal farklılıklardır.

Kadınların üretra bölümü kısadır ve anüs bölümüne yakındır. Hamilelerde idrar yolu enfeksiyonu, hamile olmayan kadınlara göre daha fazla gözlemlenir. Çünkü hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler idrar yolunu da etkiler. Hormonlardaki değişime bağlı olarak idrar akışı yavaşlar ve bu da enfeksiyona sebebiyet verebilir.

Ayrıca gebelikte rahim genişler. Bunun sonucunda mesaneye baskı uygulayarak idrar çıkışına engel olur. Öte yandan bebek mesane üzerine baskı yaptıkça bu durum, idrar yolunda enfeksiyon riskini tetikler. Çünkü baskının artması, idrar kesesinin tam olarak boşalmasını engelleyerek idrar yollarının bakterilerden temizlenmesini önler. Burada biriken bakteriler ise enfeksiyona neden olur.

#haber#

hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu 5

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu düşük yapma riskini artırabilir. Ayrıca bu durum erken doğumu tetikleyebilir veya bebeğin normalden daha zayıf doğmasına yol açabilir. O yüzden hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu zamanında teşhis ve tedavi edilmelidir.

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NASIL GEÇER?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu için kadın doğum uzmanı doktora gitmelidir. Doktor gebelikte kullanımı güvenli antibiyotikler reçete edecektir. Bu ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Ayrıca hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun geçmesi için şunları mutlaka uygulamalı:

C VİTAMİNİ ALIMINIZI ARTIRIN

Bol C vitamini almak bağışıklığı güçlendirip idrar yolu enfeksiyonunu önleyebilir. C vitamininin, idrarın asidik seviyesini artırıp, mikropları yok ettiği böylece enfeksiyonu önlediği düşünülmektedir. C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler yiyebilirsiniz. Kırmızı biber, portakal ve kivi iyi bir C vitamini kaynağıdır. Doktorunuza danışıp C vitamini tablet de kullanabilirsiniz.

BOL SU İÇİN

Her gün ortalama 8-10 bardak yani 2-2,5 litre su tüketerek idrar yolu enfeksiyonundan daha kolay kurtulabilirsiniz. Sıcak bir bölgede yaşıyorsanız ve çabuk terliyorsanız günlük su miktarını artırmalısınız. Ayrıca sıvı ihtiyacınızı gidermek için sebze-meyve sularından da yararlanabilirsiniz. Tabii ki marketten hazır alacağınız ürünleri kastetmiyoruz. Evde taze olarak hazırlayıp içebilirsiniz. Bunun yanı sıra beslenme programınızda çorba ve benzeri sulu gıdalara daha fazla yer açmanızı öneririz. Böylelikle daha çok idrar oluşmasını sağlayıp, enfeksiyondan doğal yolla kurtulabilirsiniz.

SAĞLIKLI BESLENİN

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl önlenir? diye merak ediyorsanız, dengeli ve yeterli beslenmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Anne karnındaki bebeğin sorunsuz ve hızlı büyüyüp gelişmesi için, gebelikte sağlıklı beslenmeye çok önem vermek gerekir. Öte yandan faydalı gıdalarla beslenmek vücudun direnç kazanmasında ve enfeksiyonlardan korunmasında büyük rol üstlenir.

Bu kapsamda beslenme listenizin meyve-sebze, balık, kuruyemiş ve tahıl gibi yararlı ürünlerden oluşmasına özen göstermelisiniz. İşlenmiş etlerden, paketlenmiş ürünlerden, abur cubur ve fast food tarzı gıdalardan uzak durmalısınız.

Antioksidan açısından zengin yiyecekleri bol bol tüketmeye çalışmalısınız. Örneğin; domates, kiraz, ıspanak, portakal, yaban mersini bunlardandır.

Ek olarak bir başka önerimiz ise, probiyotik özellik taşıyan veya içerisinde aktif kültürler bulunan yoğurtları tercih etmenizdir. Böylece vücudunuzda barınan sağlıklı bakterileri çoğaltarak -deyim yerindeyse- enfeksiyonlara karşı iç zırh kuşanırsınız. Bu sayede, idrar yollarındaki iltihap dâhil pek çok hastalığa karşı son derece güçlü hâle gelirsiniz.

Hamilelikte şeker oranı yüksek besinlerden de kaçınmalısınız. Çünkü şeker, akyuvarları zayıflatır. Bunun sonucunda kandaki akyuvarlar enfeksiyonlara yol açan bakterilerle mücadele edemez.

Kafein içerikli gıdalara da beslenme listenizde yer vermeyin. Çikolata yeme alışkanlığınız varsa bundan vazgeçin veya minumuma indirin. Zira kafein ihtiva eden ürünler mesanede rahatsızlığa sebebiyet vererek idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir.

hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu 6

ELMA SİRKESİ DOĞAL ŞİFA!

Hamilelikte karşılaşılan birçok problem elma sirkesi yardımıyla giderilebilir. İdrar yolu enfeksiyonu bunların başında gelmekte olup, elma sirkesi bu durumdan sorumlu bakterileri asidik içeriğiyle yok eder. Vücudun pH seviyesini düzene sokan elma sirkesi, zararlı mikroorganizmaları öldürücü etkisiyle idrar yolu enfeksiyonuna şifa olabilir.

Elma sirkesinin bu etkisinden faydalanmak istiyorsanız: 1 bardak suya 2 yemek kaşığı elma sirkesi katın. Biraz karıştırın ve için. Dilerseniz tatlandırmak için bal ve limon suyu ilâvesi de yapabilirsiniz. Bu yöntemi günde en az 2 defa olmak üzere birkaç gün uygulamaya devam edin.

YOĞURT TÜKETİN

Her gün 1-2 kâse yoğurt yemek de, hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için oldukça etkilidir. Zira yoğurdun muhtevasında çeşitli probiyotikler yer alır. Bu proniyotikler idrar yollarında yararlı bakterilerin sayısını artırır. Bu ise, idrar yollarındaki iyi-kötü bakteri dengesinin korunacağı anlamını taşır. Diğer taraftan, yoğurt tüketimi sindirim sisteminin sağlıklı kalmasında da önemli bir yer tutar. Sindirim sistemi düzgün çalıştığı takdirde vücut gıdalardaki besin öğelerinden tam olarak istifâde eder, bağışıklık sistemi güçlenir. Neticede enfeksiyon riski azalır, bedenimiz bakterilerle daha rahat savaşır.

SARIMSAK SOFRALARDAN EKSİK OLMASIN!

En etkili doğal antibiyotiklerden biri sarımsaktır. Özellikle hamilelik döneminde olanlar, sarımsağı yemeklerinden eksik etmemelidir. Özellikle gebelikte idrar yolu enfeksiyonu gibi bir sorununuz varsa her sabah, ufak parçalara ayrılmış 1-2 diş sarımsağı suyla tüketebilirsiniz. Bunu istikrarlı bir şekilde her gün uygularsanız mutlaka faydasını görürsünüz.