Hamilelikte kahverengi akıntının 8 nedeni ve tedavisi

30 Temmuz 2022
0 Yorum
hamilelikte kahverengi akintinin 8 nedeni ve tedavisi

Hamilelikte kahverengi akıntı her 5 hamilelikten 1’inde görülür. Hamilelikte kahverengi akıntı yaşayan kadınlar doğal olarak korkup endişe duyabilir. Hamilelikte kahverengi akıntı neden olur?

Kadınların yaklaşık %20’si hamilelik sırasında kahverengi akıntı görülür. Kahverengi akıntı aslında vajinadan hamilelik boyunca meydana gelebilecek kırmızımsı kahverengi bir akıntıdır. Kahverengi akıntı temelde rahimden atılan eski kandır. Gebeliğin ilk haftalarında başlayıp 37. haftaya kadar yani doğuma kadar devam edebilir.  Hamilelikte kahverengi akıntı gelmesi implantasyon kanaması, düşük yapma, erken doğum gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir.

HAMİLELİKTE KAHVERENGİ AKINTI NEDEN OLUR?

Hamilelikte kahverengi akıntı çok yaygındır genellikle ciddi bir nedenden kaynaklanmaz. Ancak nadiren de olsa düşük yapma, molar gebelik, dış gebelik gibi sorunlar da kahverengi akıntı gelmesine yol açabilir. Bu nedenle kahverengi akıntı ile karşılaştığınızda mutlaka doktorunuzla iletişime geçin. Hamilelikte kahverengi akıntı gelmesinin nedenleri şöyledir:

IMPLANTASYON KANAMASI

İmplantasyon kanaması (yerleşme kanaması) embriyonun rahime tutunması sırasında meydana gelen vajinal kanamaya denir. Normal bir durumdur, erken hamilelik belirtilerindendir. İmplantasyon kanaması vajinadan kahverengi akıntı gelmesi şeklinde belirti verebilir. Yerleşme kanaması, yumurtlamadan 6 gün sonra yani hamileliğin ilk birkaç haftasına kadar ortaya çıkabilir. İmplantasyon kanamasında embriyo rahme tutunurken kahverengi akıntı gelmesinin yanı sıra şu belirtiler de görülebilir: mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, bel ağrısı, baş ağrısı ve ruh halinde değişimler.

DÜŞÜK YAPMA

Kahverengi akıntı hamilelikte düşük yapma belirtisi olabilir. Ancak bu belirti tek başına yeterli değildir. Düşük yaptığınızı gösteren diğer belirtiler kasık ağrısı, mideye kramplar girmesi, rahim kasılmaları, bel ağrısı, vajinadan sıvı boşalması, bulantı ve kusmadır. Düşük (erken gebelik kaybı olarak da adlandırılır), bir bebeğin 20 haftalık hamilelikten önce rahimde (uterus) ölmesidir. Gebeliklerin yaklaşık yüzde 10 ila 20’si düşükle sonuçlanmaktadır.

hamilelikte kahverengi akinti 1

DIŞ GEBELİK

Gebeliğin ilk üç ayında kahverengi akıntının nadir görülen ama ciddi bir nedeni ektopik gebelik yani dış gebeliktir. Normalde döllenmiş yumurta rahime yerleşip orada büyümelidir. Dış gebelikte ise döllenmiş yumurta, fallop tüpü gibi rahim dışında bir yerde gelişir. Ektopik gebelik, acil tıbbi müdahale gerektiren acil bir durumdur. Döllenmiş yumurta rahim dışında yaşayamaz, yani tüm dış gebelikler gebelik kaybıyla sonuçlanır. Tedavi olunmayan dış gebelikler ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Dış gebelikten şüpheniz varsa acile gitmelisiniz.

Dış gebelik belirtileri kahverengi akıntı, omuz ağrısı, mide ağrısı ve vajinadan kan gelmesidir.

hamilelikte kahverengi akinti 2

ERKEN DOĞUM

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde, 37. haftadan önce meydana gelen kahverengi akıntı, lekelenme veya kanama erken doğumun bir göstergesi olabilir. Erken doğumun diğer belirtileri şöyledir: sırt ağrısı, karın krampları, düzenli kasılmalar, pelviste basınç… Erken doğum eylemi yaşayan herkes derhal tıbbi yardım almalıdır.

SERVİKAL POLİP (RAHİM AĞZINDA POLİP)

Hamilelik sırasında serviks çevresinde artan kan dolaşımı, polip adı verilen büyümelerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Polipler rahim ağzında (serviks) bölgesinde meydana gelen küçük et parçalarıdır. Cinsel birliktelikler veya pelvik muayeneler bu servikal poliplerin kanamasına neden olabilir. Bunun sonucunda kahverengi akıntı ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde bu poliplerin ameliyatla alınması önerilmez, erken doğumu tetikleyebilir.

CİNSEL İLİŞKİ

Hamilelik sırasında hormonların etkisiyle rahim ağzında kan akışı artar ve bu durum rahim ağzını hassas hale getirir. Cinsel ilişki veya rahim ağzına yapılan yanlış bir tıbbi muayene, kahverengi akıntıya ve ağrıya neden olabilir.

hamilelikte kahverengi akinti 3

MOLAR GEBELİK

Döllenme işlemi sırasında meydana gelen genetik bir hata, rahim içinde anormal dokunun büyümesine yol açar. Buna molar gebelik denir. Molar gebelikte, yumurta ve sperm döllenme sırasında yanlış bir şekilde birleşir ve sağlıklı bir plasenta yerine kanserli olmayan bir tümör meydana gelir. Tümör gelişmekte olan embriyoyu destekleyemez ve gebelik sona erer. Molar gebelikler nadirdir, her 1000 gebelikten 1’inde görülür. Kahverengi akıntı, molar gebelik belirtilerindendir.

ENFEKSİYON

Vajina enfeksiyonlarve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da hamilelikte kahverengi lekelenmeye neden olabilir. Tedavisi hamilelikte kullanımı güvenli antibiyotikler ile yapılır.

hamilelikte kahverengi akinti 4

HAMİLELİKTE KAHVERENGİ AKINTI NASIL GEÇER?

Hamilelikte kahverengi akıntı ile karşılaştığınızda bu durumu doktorunuza bildirin ve onun talimatları üzere hareket edin. Hamilelikte kahverengi implantasyon kanamasından kaynaklıysa bu durum normal kabul edilir, sorun yoktur. Ancak kahverengi akıntı düşük, dış gebelik gibi nedenlerden dolayı geldiyse doktorun müdahale edip gebeliği sonlandırması gerekir. Enfeksiyondan dolayı kahverengi akıntı yaşıyorsanız doktor antibiyotik reçete edecektir.

hamilelikte kahverengi akinti 5

HAMİLELİKTE KAHVERENGİ AKINTI NASIL ÖNLENİR?

Bolca Dinlenin

Bol bol dinlenmek kahverengi akıntıyı önlemek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.  Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu saat kadar uyuyun. Çalışıyorsanız gün içinde kestirmeye çalışın.

Ayaklarınızı Kaldırın

Ayaklarınızı yukarı kaldırmak, ağırlığınızı yerden alır. Bu, vücudunuzdaki kan dolaşımının daha iyi olmasına yardımcı olur ve hamilelik sırasında kahverengi akıntı miktarını azaltır.

Çok Fazla Egzersiz Yapmayın

Hamilelik sırasında egzersiz yapmak ve aktif kalmak önemli olsa da, fazla egzersizin bebeğe zarar verebileceğini unutmayın.

Hamilelikte Kahverengi Lekelenme Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte vajinal pH dalgalanmaları kahverengi akıntıya neden olabilir. Bu durum genellikle bir endişe nedeni değildir, çünkü yalnızca iki ila üç gün sürer ve kendi kendine geçer.