Hamilelikte kanama pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenlerin bazıları çok ciddi, bazıları ise önemsizdir. İşte hamilelikte ilk haftalarda, aylarda
Hamilelikte kanama pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenlerin bazıları çok ciddi, bazıları ise önemsizdir. İşte hamilelikte ilk haftalarda, aylarda ve hamileliğin sonlarında kanama nedenleri:
Düşük tehditi veya düşük
Araştırmalar, gebeliğin ilk 12 haftasında her üç gebelikten yaklaşık birinin düşük ile sonuçlandığını tespit etmiştir. Düşük belirtileri arasında vajinal kanama, hafiften şiddetliye doğru değişen karın krampları, sırt ağrısı ve bulantı yer alır.
Mol gebelik
Mol gebelik döllenme ile ilgili bir problem olduğunda ve plasentada anormal hücre gelişiminden dolayı meydana gelir. Bu durum ile karşılaşma olasılığı, 1000 hamilelikte 1-3’dür. Mol gebelik genellikle erken gebelik döneminde kanamaya neden olur.
Dış gebelik
Dış gebelik döllenmiş bir yumurtanın rahim içi dışında bir yere yerleşmesidir. Genellikle fallop tüplerinde yerleşme görülür. Dış gebelikler, her 100 gebeliğin birinde meydana gelir. Kanama, bu tip gebelik belirtilerinden biridir, bu tür gebeliğin diğer belirtileri ise karnın bir tarafında ağrı, baygınlık hissi ve mide bulantısıdır.
Yerleşme kanaması
Hamilelikte fetüs (döllenmiş yumurta) rahim içinde yerleşmek için kendine yer arar. Döllenmiş yumurta (ceninin) bu yerleşmesi esnasında rahimdeki bazı damarlar sıkışarak kanama meydana gelebilir. Yerleşme kanaması az miktarda gelir ve rengi pembemsidir. Genellikle bu kanamayla yumurtalamadan 10 gün sonra karşılaşabilmektedir.
Hamilelikte üstüne adet görmek
Üstüne adet görmek hamile kadınlarda çeşitli nedenlerden dolayı görülen ve çok az miktarda gelen kana denir. Bu kanın adet kanamasından farkı adet kanamaları daha fazla miktarda olur ve pıhtı pıhtı gelir. Üstüne adet de görülen kan miktarı ise çok azdır, damla damladır ve pembemsi renktedir.
Enfeksiyon
Serviks veya vajinanın enfeksiyon kapması yahut cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (klamidya, gonore veya herpes gibi), ilk üç ayda gebelikte kanama oluşmasına neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu da gebelikte vajinal kanamaya neden olabilir. Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonu erken doğum ve böbrek hasarına yol açabilir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu gebelikte kullanımı güvenli olan antibiyotiklerle tedavi edilir.
Servikal Tahriş
Hamilelik süresince rahim ağzında kan akışı hızlanır ve artar. Bu bölgedeki tahriş kolaylıkla kanamalara yol açabilir. Hamilelik süresince cinsel ilişkiye girmek bu tahriş için çoğu zaman yeterli sebep olabilmektedir. Eğer cinsel ilişkiden sonra kanama yaşıyorsanız, doktorunuza gittiğinizde bunu muhakkak söyleyin. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da bu tür kanamalara sebep olabilmektedir.
Bebeğin eşinin önde olması (plesenta previa)
Kanama genelde parlak kırmızı ve ağrısızdır. Plesanta’nın doğum kanalının girişini kısmen veya tamamen tıkamasıdır. Bu durum ciddidir en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. 200 gebelikte bir görülür.
Plasentanın erken ayrılması
Bebeği besleyen plasentanın annenin rahim duvarından erken ayrılması durumudur, gebelikte kanamaya sebep olabilir, bebeğe giden kan akımı azalacağından acil müdahale edilmesi gerekir.
Erken Doğum
Doğum 20. haftadan sonra 37. haftadan önce başlamışsa, kasılmalarla birlikte mukozlu kanlı bir akıntı erken doğumun belirtisi olabilir.
Hamileliğin ilerleyen dönemlerindeki kanamanın olası nedenlerinden bazıları şunlardır:
Hamilelikte kanama nasıl geçer?
Gebelikte kanamanız varsa mutlaka bir Kadın Doğum Uzmanı doktora başvurmalısınız. Doktorunuz size çeşitli testler yapıp gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız
Hamilelikte Mide Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Önerileri Tıklayınız
Hamilelikte Öksürük Bebeğe Zarar Verirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız