Hamilelikte buz yemeği isteği gebe kadında demir eksikliği anemisi (kansızlık), çinko eksikliği, hormonlarda artma yahut azalma gibi nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor.
Ayrıca hamile kadın mide bulantısını, midede ekşimeyi gidermek için buz yemek isteyebiliyor.
Pika sendromu, bir kişinin gıda dışı maddeleri yemesi veya tüketmek istemesidir. Gebelikte buz ve kar yemek isteği de pika sendromu içerisinde yer alıyor.
Nursing Open Ocak 2020’da “Gana’daki üçüncü basamak bir sağlık kuruluşunda hamile kadınlar arasında pika uygulamaları” adlı çalışmaya göre gebelikte buz tüketimi, nişasta ve toprakla birlikte hamilelikte en sık görülen pika türlerinden biridir.
Doç Dr. Elif Ganime Aygün hamilelikte buz yemekle ilgili instagram hesabında şu ifadelerde bulundu:
“Hamilelikte buz yenilebilir, buz yemek bebeğin üşümesine neden olmaz, bebeğe zararı olmaz.”
Buz aşermek çoğu zaman gebeliğin ilk aylarında görülüyor.
Journal of the American Dietetic Association’da 1998 Mart ayındaki çalışmada 281 katılımcıdan 215’inin gebelik sırasında pika görüldüğü ve bunların %54’ünün gebelik sırasında buz tükettiği bildirilmiştir.
Buz aşermek gebeliğin erken belirtilerinden biri sayılmasa da buz aşeren hamilelere gebelik testi yaptırması önerilir.
Hamilelik canınız buz yemeyi çekiyorsa bu durum demir eksikliği anemisinden kaynaklanabiliyor. Yani kansızlıktan muzdaripseniz canınız kar veya buz yemek isteyebilir.
Çinko eksikliğinde de gebe kadında buz yeme isteği görülebiliyor.
Ayrıca mide bulantısını dindirmek, mide ekşimesi veya asit reflüsü, ağız yanması sendromu ve stres de buz yeme isteğini tetikleyebiliyor.
Hamilelikte buz yemenin bazı faydaları vardır:
MİDE BULANTISINA İYİ GELİR
Çoğu kadın hamileliğinin ilk üç ayında mide bulantısıyla karşılaşır.
Buzun kokusu yoktur ve diğer mide bulantısına neden olan yiyeceklerin aksine kolayca sindirilebilir. Bu sebeple buz tüketimi gebelikte mide bulantısını dindirmeye yardımcı olabiliyor.
HARARETİ ALIR
Hamile bir kadının kan hacmi neredeyse %50 artar ve bu da kişinin kendini sıcak hissetmesine, sıcak basmasına, hararete yol açabiliyor. Buz yemek sıcaklığı giderip anneyi rahatlatacaktır.
MİDE EKŞİMESİNE ŞİFADIR
Mide ekşimesi veya asit reflüsü gebelikte progesteron hormonunun artışına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Buz tüketimi mide ekşimesini gidermekte de etkili olabiliyor.
YANAN AĞIZ SENDROMUNU GİDERİR
Hamile kadınların bir kısmında ağızda karıncalanma hissi uyandıran yanan ağız sendromu yaşanabiliyor. Hamilelikte buz yemenin olumlu etkilerinden biri de ağızdaki yanma sendromunu, uyuşukluğu durdurabilmesidir.
Buz yemek, hamilelikte sık karşılaşılan mide bulantısı ve mide ekşimesine iyi gelebilmektedir.
Gebelikte buz, kar aşermenin kız bebek beklediğinize dalalet ettiğine inanılır.
Hamilelikte buz tüketimi boğazda ağrı yapabilir. Ayrıca diş minelerine zarar verip dişlerde ağrı, sızlama gibi istenmeyen durumlara yol açabilir.
Gebelikte buz yemeği isteğinden muzdaripseniz buz yemek boğazınızda ağrı yapıyor, bağışıklık sisteminize zarar veriyorsa Dahiliye doktoruna gitmeli kan testi, çinko testi yaptırmalısınız.
Bu vitamin değerleriniz normale döndüğünde buz yeme isteğiniz de geçecektir.