Hamilelikte mide ağrısı, sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Hormonal değişiklikler, rahmin büyüyüp mideye baskı yapması,
Hamilelikte mide ağrısı, sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Hormonal değişiklikler, rahmin büyüyüp mideye baskı yapması, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, gebelik döneminde mide ağrısına yol açan nedenlerin başında gelir.
Braxton Hicks Kasılmaları (Yalancı Doğum Sancıları)
Gebe kadınlar, hamileliğin ikinci ve üçüncü trimestrinde (4.,5.,6, ve 7.,8.9.) aylarda kasılmalar yaşayabilirler. Bu kasılmalar, doğumun yaklaştığını gösteren kasılmalar değildir. Yalancı doğum sancısı denilen rahim kaslarının kısa süreli kasılmasından kaynaklanır. Genellikle kısa bir süre devam edip kendiliğinden geçerler; Ancak bu kasılmanız uzun süre devam ederse, mutlaka durumu doktorunuza bildirin.
Düşük
Düşük, bebeğin anne karnında ölmesi, özellikle gebeliğin ilk aylarında sıklıkla karşılaşılan sorunlardandır. Midenizde şiddetli ağrı hissedip, vajinal kanama yaşarsanız, bu durum muhtemelen düşük yaptığınızı gösterir. Acil tıbbi yardım gerektirir.
Böbrek iltihabı
Hamilelikte böbrek iltihabı geçiriyorsanız, bunun sonucu olarak da alt karında, pelvik bölgede ve midede ağrı sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Apandisit
Hamilelikte rahmin genişlemesi de apandise baskı yapıp, apandis iltihabına yani apandisite neden olabilir. Apandist organının yeri sağ kasığın biraz üzeridir. Bu bölgede ağrı hissettiğinizde, mide ağrısı hissettiğinizde en kısa sürede doktora başvurmalısınız. Ne yazık ki, gebelik döneminde apandiksproblemlerini tespit etmek zordur. Zamanında tedavi edilmezse sonucu ölümcül olabilir. Dolayısıyla, midenizde herhangi bir ağrı hissederseniz, hemen doktorunuza gitmeniz tavsiye edilir.
Gaz ve sindirim problemleri
Hamilelikte hormonların salgısındaki artış nedeniyle, gaz ve şişkinlik gibi sindirim problemleri ile sıklıkla karşılaşılır. Büyüyen uterusun mideye ve bağırsaklara baskı yapması da, gebelerde gaz sancısı ile mide ağrısı yapar.
Dış gebelik
Dış gebelik, embriyonun rahim boşluğunun dışında bir yerde oluşmasıyla ortaya çıkar. Çoğu dış gebelik olgusunda, implantasyon fallop tüplerinde meydana gelir. Ayrıca fallop tüpleri hariç, serviks bölge, yumurtalıklar veya karın bölgesinde de dış gebelik gerçekleşebilir. Dış gebelik de mide ağrısı, vajinal kanama gibi semptomlara yol açabilir. Dış gebelik yaşamak, gebe kadının yaşamını tehlikeye sokabilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirir.
Gebelik zehirlenmesi
Hamilelikte mide ağrısının bir diğer nedeni de, gebeliğin ikinci veya üçüncü trimesterinde ortaya çıkan gebelik zehirlenmesidir. Preeklampsi gebeliğin 20.haftasından sonra, önceden yüksek tansiyonu olmayan bir gebede tansiyonun yükselmesi ve idrarında protein miktarının artması olarak tanımlanır. Tansiyonda çok az yükselme bile preeklampsi işareti olabilir. Müdahele edilmediğinde anne ve bebek için ölüme kadar gidebilen ciddi komplikasyonlara yol açabilir
HELLP Sendromu
HELLP sendromu, genellikle gebeliğin son üç ayında ortaya çıkan bir hastalıktır. HELLP sendromu tam olarak ‘Hemoliz, karaciğer enzimlerinin yükselmesi ve düşük platelet sayısı’ şeklinde tanımlanır. Kadının karın sağ üst kısmında şiddetli ağrı ve hassasiyet yaşaması HELLP sendromu belirtisidir. HELLP sendromu da gebelik zehirlenmesine yol açabilir.
Hamilelikte mide ağrısının diğer nedenleri
Hamilelikte mide ağrısı nasıl geçer?
Gebelikte mide ağrısından muzdaripseniz en kısa sürede bir kadın doğum uzmanına başvurmalısınız. Doktor çeşitli tetkikler uygulayıp gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.
Hamilelikte mide ağrısının geçmesi için;
Gebelikte Kanama, Hamilelikte Kan Gelmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız