Hamilelikte mide guruldamasının ana nedeni gebelikte progesteron hormonundaki artıştır. Progesteron hormonu fazla miktarda salgılandığında karın guruldaması, gaz, kabızlık dahil mide bağırsak sisteminde sorunlar meydana gelebilir.
Hamilelikte mideden ses gelmesi yani mide guruldaması hamileliğin ilk aylarından gebeliğin son aylarına kadar devam edebilen, genellikle hamilelikte hormonal değişime bağlı gerçekleşen bir durumdur. Ancak hamilelikte hormonal değişim hariç karında guruldamaya sebep olan şeyler şöyledir:
Hamilelikte mide guruldaması genellikle hormonal değişimlerden kaynaklandığı için geçici bir durumdur, normal kabul edilir, hamilelikten sonra geçecektir. Ancak bu durum sık yaşanıyor ve sizi rahatsız ediyorsa Dahiliye doktoruna gidebilirsiniz.
Hastalığın teşhisi için doktor hastanın midesini detaylı şekilde incelemek için endoskopi ve ultrason yöntemlerini kullanır. Bu yöntemler sonucunda teşhis edilen duruma uygun olarak tedaviye başlanır. Örneğin eğer hastanıın midesinde Helikobakter Pilori mikrobu var olduğu anlaşılmışsa doktor hamilelikte kullanımı güvenli olan birtakım antibiyotik ve ilaçlar reçete edebilir.
Hamilelikte mide guruldamasının geçmesi için aşağıdaki doğal yöntemleri de kullanabilirsiniz:
Mide guruldaması problemi yaşayan kişiler bu durumdan kurtulmak için yapması gereken ilk şey bol su tüketmek olmalıdır. Çünkü su sayesinde sindirim sistemindeki toksinler temizlenir. Bunun için günde 2-3 litre su tüketilmesi alışkanlık haline getirilmelidir.
Mide guruldamasına karşı nanenin çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Çok eski zamanlardan beri nane Asya ülkelerinde hazımsızlık için kullanılan geleneksel bi tedavi yöntemidir. Nanenin içeriğinde bulunan mentol, mideyi sakinleştirir, hazımsızlık problemlerini azaltır ve mide gurultusunu giderir. Ek olarak nane bağırsakta kas spazmını engeller.
Nane çayı hazırlamak için 1 bardak sıcak suyun içinde 1 tatlı kaşığı kurutulmuş naneyi kaynatmanız yeterli olacaktır. Bu çayı güne 1-2 defa içerek mide guruldamasından kurtulacaksınız. Ek olarak, salatalarınızdan da naneyi eksik etmemelisiniz.
Zencefilde bulunan Gingerol ve shogaol gibi kimyasalların çok eski dönemlerden beri mide guruldaması soğuk algınlığı, öksürük, mide bulantısı, kusma ve ağrılar için faydalı olduğu bilinmektedir. Bunun için 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı toz zencefil veya 1-2 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil atıp kaynatıp zencefil çayı hazırlayın. Çay kaynadıktan sonra ocaktan alıp içine isteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı bal ve biraz limon suyu katabilirsiniz.
Muzda bulunan vitaminler, folat ve potasyum mide asitlerini azalltığı için mide guruldamasını önlemede etkilidir. Bunun için günde 1 adet muz yiyerek mide gurultusundan kurtulabilirsiniz.
Mide gurultusundan kurtulmak için mutlaka besinleri yavaş yiyip çok çiğnemelisiniz. Bu sayede besinlerin sindirimleri çok daha kolay ve iyi olur ve bu da gurultuyu engeller.
Yemek yedikten sonra hareket etmemek bağırsaklara fazla baskı uygulayıp sıkışmasını sağlar ve bağırsakta sıkışan faz midede guruldamaya yol açar. Bunu engellemek için her yemek sonrasında bol bol yürüyüş yapmalısınız. Bu hem midenin daha kolay ve hızlı boşalmasını sağlar hem de sağlığınıza daha birçok yarar sağlar. Düzenli olarak yemeklerden 15 dakika sonra 20 dakikalık hafif tempo yürüyüşler yapmayı alışkanlık hale getirmelisiniz.
Bağırsaktaki faydalı bakteriler probiyotikler sayesinde artabilir. Bunun için reçetesiz olarak satılan probiyotiklerden kullanabilir veya yoğurt, ayran ve elma sirkesi gibi doğal probiyotik olan besinleri tüketebilirsiniz. Bağırsak sağlığı için düzenli olarak probiyotik tüketilmesi önemlidir.
Bazı bünyeler süt ürünleri, buğday veya yumurta gibi belirli bir besine karşı hassasiyet geliştirebilir ve bunun sonucunda da mide veya bağırsakta şikayetler baş gösterebilir. Bu yüzden size kötü gelen besinleri tespit etmeli ve bu besinlerden uzak durmalısınız.