Hamilelikte Kum Dökmek Ve Böbrek Taşı Bebeğe Zarar Verir Mi?

3 Ekim 2018
0 Yorum
hamilelikte kum dokmek ve bobrek tasi bebege zarar verir mi

Hamilelik döneminde anne adayları birçok sorun ile karşılaşabilirler. Bunlardan biri de; böbreklerde taş ve kum oluşmasıdır. Bazı anne adayları ise anne olmadan öncede kum veya böbrek taşı sorunu yaşıyor olabilirler.

Hamilelik döneminde anne adayları birçok sorun ile karşılaşabilirler. Bunlardan biri de; böbreklerde taş ve kum oluşmasıdır. Bazı anne adayları ise anne olmadan öncede kum veya böbrek taşı sorunu yaşıyor olabilirler. Bu yazımızda hem hamilelik önce hemde gebelik sonrası böbrekte kum veya taş olan anne adayları için faydalı bilgileri bir araya getirdik.

Hamilelikte Böbrek Taşı Ve Kum Dökme Belirtileri Nelerdir?

  1. Ağrı en yaygın böbrek taşı belirtilerinden biridir ve ağrının tarafı taşın yerine göre değişir.
  2. Alt karın ağrısı
  3. İdrar yaparken ağrı
  4. Bulantı, kusma
  5. Ateş
  6. Kanlı idrar (taşların böbreği ve idrar kanalını çizmesinden kaynaklanan)
  7. Sırt, karın ve kasıkta şiddetli ağrı (dakikalar ya da saatler sürebilen)
  8. Sabit oturamama ve sürekli rahatsızlık hissi
  9. Bulanık idrar
  10. Kötü kokulu/farklı kokulu idrar
  11. Sık idrara çıkma
  12. Az miktarda idrar

Hamilelikte Böbrek Taşı Ve Böbrek Kumu Neden Olur?

Az Su İçme, Yetersiz Sıvı Alımı

Yetersiz su tüketimi böbrek taşlarının yaygın sebeplerinden biridir. Vücudunuzda sıvı eksikliği idrarda böbrek taşı oluşumuna yol açabilecek fosfor ve kalsiyum gibi minerallerin yoğunluğunu arttıracaktır. Hamilelik süresince vücudunuz her zamankinden fazla suya ihtiyaç duyar. Gereken miktardan az su içmek böbrek taşına yol açabilir.  

Ne kadar az su tüketirseniz idrarınızda taş oluşturan kalsiyum oksalat gibi elementler o kadar yoğunlaşır. 

Genetik

Genetik faktörler de böbrek taşı oluşumunda rol oynar

Kalsiyum Alımı

Kalsiyum sağlıklı bir vücut ve sağlıklı hamilelik için önemli bir yapı taşıdır. Kesinlikle düzenli olarak tüketmelisiniz. Ancak aşırı tüketimde hamile vücudun daha fazla kalsiyum emilimi yapacağını düşünerek dikkatli olmalısınız. Hamilelerin daha fazla kalsiyum tüketmesi tavsiye edilirken bu durum böbreklerde baskıya neden olabilir. Bu baskı kumların oluşumuna ve böbrek taşıyla sonuçlanmasına neden olabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Böbrek taşlarının yaygın bir sebebi de idrar yolu enfeksiyonudur. Hamilelikteki anatomik ve psikolojik değişimler böbrek taşı riskini arttırabilir. Kronik ve kalıcı idrar yolu enfeksiyonu böbrek taşı belirtilerinden biri olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu olan hamile kadın bu problemden doktoruna bahsetmelidir.

Gastrointestinal hassasiyet

Özellikle hamilelik döneminde kronik bağırsak iltihabı böbrek taşı riskini arttırabilir. Bu iltihap kum oluşturan kalsiyum birikimini arttırabilir.

Hamilelik

Hamilelik boyunca vücudunuz birçok değişime ev sahipliği yapar, bazı durumlarda bu böbrek taşı riskini arttırabilir.

Hamilelikte Böbrek Taşının Risk Faktörleri Nelerdir?

Hamilelikte böbrek taşı risk faktörleri şunlardır:

  1. 30-50 yaş arasında olmak
  2. Sürekli sıcak ve kuru havaya maruz kalmak (Çiftlik işçileri ve tarım işçileri gibi)
  3. Yetersiz su tüketimi ve takiben az idrara çıkma. Bu idrarınızdaki kalsiyum ve diğer mineral yoğunluklarının artmasına yol açar.
  4. Aile geçmişinde böbrek taşı bulunması
  5. Kırmızı et, sodyum ve kalsiyum zengini besin alımı
  6. Obezite
  7. Bağırsak iltihabı hastalığı
  8. Omurilik rahatsızlıkları
  9. Hiperparatiroidizm
  10. Doğum kusuru ya da böbrek, idrar kanalı ya da idrar kesesinin yapısında anormallik
  11. Hormonların etkileri ve rahimden baskı sebebiyle üst idrar yolu (böbrekler ve idrar yolu dahil) genişlemiş hale gelir. Bu sağ tarafta hissedilir ve yavaş idrar aktarımına, yüksek enfeksiyon riskine ya da taş oluşumuna yol açabilir.  

Hamilelikte Böbrek Taşı Ve Kum Dökme Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelikte böbrek taşının tedavisi çok mühimdir, tedavi edilmediği  durumlarda ağrı rahim kasılmalarını başlatıp erken doğuma neden olabilir.

Hamilelikte Böbrek Taşlarının Tedavisi

Birçok böbrek taşı tedavisiz geçebilirken bazı durumlarda ilave tedavi gerekebilir.

Hamilelik çok hassas bir süreç olduğundan, müdahalesiz tedaviler tavsiye edilir. Bunlar üretroskopi gibi idrar yoluna ince bir tüpün yerleştirildiği ve taşın buradan çıkarılmasında kullanılan yöntemlerdir.

Parasetamolden yapılan Tylenol gibi ilaçlar almak taştan kaynaklanan ağrı için geçici rahatlama sağlayacaktır. Eğer ağrı devam ederse ya da bir enfeksiyon göstergesi yoksa cerrahi müdahale gerekebilir.

Su için: Ne kadar fazla su içerseniz, taşların düşmesi o kadar kolaylaşacaktır. Günde 10-12 su bardağı su içmeye devam edin.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi taşların çabuk çözülmesine yardım eder. 1-2 çay kaşığı elma sirkesini 1 bardak suya ekleyin ve her gün 2 kez için.

Limon Suyu: Limon böbrek taşlarını çözen zengin bir sitrat kaynağıdır. Aynı zamanda doğal antioksidana ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir ve vücudunuzun zehri atmasına yardım eder. Yarım limonu 1 bardak suyun içine sıkın. Biraz bal ekleyin ve iyice karıştırın.