Mandalina, Eylül-Ekim aylarında hasadı yapılan, sonbahar ve kış boyunca ülkemizde satışta olan en faydalı meyvelerden. Yüksek miktarda antioksidanlarla, C vitamini içeriği sayesinde hamile kadının ve bebeğin sağlığında önemli görevler üstleniyor. Bebeğin beyin gelişimini destekliyor, hamilelerin bağışıklığını güçlendiriyor, kabızlığa iyi gelir…
Mandalina kışın habercisi, soğuk havaların en çok tüketilen yemişlerinden.
Portakal, limon, greyfurtla akraba, bir narenciye türü. Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyı bölgelerinde yetişiyor, bu bölgelerden tüm şehirlere yayılıyor.
Folat, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin de önemli bir kaynağı.
Tatlı aroması, yüksek besin profili, pratik, kolay yenilmesi de mandalinanın popülerliğinde, sık tüketilmesinde etkili oluyor.
Kış hamileleri, mandalina aşerenler hamilelikte güvenli olup olmadığını araştırıyor, gebelikte mandalina yiyebilir miyim? Diye merak ediyor.
Makul miktarda olduğu sürece (günde 2-3 adet mandalinayı aşmadan) hamilelikte mandalina yenilebilir ve çok faydalıdır. Mandalinanın hamile kadına ve anne karnındaki bebeğe faydaları şöyle:
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Hamilelik hormonu olarak bilinen HCG hormonunun gebelik süreci boyunca artması nedeniyle gebe kadınlarda belli değişiklikler görülmektedir.
Bunlardan biri de bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır.
Hamilelik döneminde bağışıklık düşer, hamileler hastalıklara açık hale gelir.
Nutrients’da Kasım 2017’deki “C Vitamini ve Bağışıklık Fonksiyonu” adlı çalışmaya göre C vitamini bağışıklık sisteminin çeşitli hücresel işlevlerini destekleyerek bağışıklık sisteminin savunmasında etkili rol oynuyor, bağışıklığı güçlendiriyor.
Mandalin de C vitamini açısından zengindir. Bu sayede gebeleri immune sistemini destekleyip hastalıkları önler.
VİTAMİN VE MİNERAL İHTİYACINI KARŞILAR
Hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmalıdır.
Mandalina, C vitamini, antioksidanlar, potasyum, B kompleks vitaminleri, karbonhidrat, A vitamini gibi besinlerin önemli bir kaynağı olarak ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin alımında etkili rol oynar.
Mandalina ayrıca %85 su içeriği sayesinde hamilelerin sıvı alımında yardımcı olur.
KABIZLIĞA İYİ GELİR
Kabızlık gebelikte yaygın karşılaşılan bir şikayet.
The Fukushima Journal of Medical Science’da Ocak 2024’de “Gebelikte kabızlığın değerlendirilmesi ve tedavisi” adlı çalışmaya göre hamilelikte progreston hormonunun artması bağırsaklara baskı uygulayarak kabızlığı tetikleyebiliyor.
Uzmanlar kabızlıktan korunmak için sebze ve meyve gibi lif açısından zengin besinleri sık tüketmeyi, bol su içmeyi, hareketli bir yaşam sürmeyi öneriyor.
Mandalina da yüksek lif içeriği ile kabızlıktan kurtulmanızı sağlayabiliyor.
Kabızlığı önlemenin yanı sıra, yüksek lifli gıdaların alımını artırmak, hemoroid, mide ülseri ve sindirim sisteminde iltihaplanmaya neden olan bir durum olan divertikülit gibi diğer sindirim sorunlarının riskini de azaltabiliyor.
Günde 2-3 adet mandalina tüketerek gebelikte kabızlık ile savaşabilirsiniz.
KRONİK HASTALIKLARI ÖNLER
Serbest radikaller vücutta birikerek kalp hastalığı, artrit, kanser gibi kronik hastalıkların gelişiminde etkilidir.
Mandalina, C vitamini ve beta-kriptoksantin gibi antioksidanların ve naringin, hesperidin, tangeretin ve nobiletin gibi flavonoidler açısından zengin içeriği ile serbest radikallerin birikmesinden kaynaklanan oksidatif stresin zararlı etkilerini nötralize eder, gebe kadını kronik hastalıklardan korur.
KİLO KONTROLÜ SAĞLAR
Bir orta boy mandalina yalnızca 46 kaloridir. Küçük bir parça çikolatanın en az 150-200 kalori olduğu düşünüldüğünde mandalinanın kalorisinin ne kadar düşük olduğunu anlayabiliriz.
Hamilelikte 12-18 kilo almak normal kabul edilir.
Mandalina düşük kalorisi ile fazla kilo alımını önler, hatta lifli yapısı ile tok tutar, gereksiz kilo alımını engeller.
BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNİ DESTEKLER
Mandalinadaki C vitamini ve nobiletin gibi antioksidanlar, bebeğin beyin hücrelerinin oluşumunu destekleyip beyin sağlığında önemli rol oynar.
Bu besin maddeleri, beyin hücrelerini şizofreni, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığına bağlı hasarlardan koruyabilir.
BÖBREK TAŞINI ÖNLER
Böbrek taşıyla hamilelik dönemi dahil insan yaşamanın herhangi bir evresinde karşılaşılabiliyor.
Böbrek taşı mide bulantısı, ağrı, kusma, idrarda kan gibi belirtilere neden olduğundan tedavi gerektiriyor, hamilelikte bu problem yaşanınca ilaç kullanmak gerekebiliyor.
Urology’de 2014 Kasım ayındaki “Amerikan diyetindeki değişen eğilimler ve böbrek taşı görülme sıklığının artması” isimli çalışmaya göre , daha yüksek miktarda turunçgil tüketmenin zamanla böbrek taşı geliştirme riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılı olduğunu tespit etti.
Hamilelikte düzenli olarak mandalina yiyerek hem sizin hem de bebeğin böbrek sağlığını koruyabilirsiniz.
CİLT SAĞLIĞINI KORUR
Gebelikte hormonlarda değişime bağlı görülen problemlerden biri de hamile kadının cildinin bozulmasıdır.
Gebeliğe bağlı olarak kadında sivilce, leke, kızarıklık, tahriş gibi belirtiler görülebiliyor.
Kolajen vücutta en çok bulunan proteindir. Cildiniz de dahil olmak üzere bağ dokularına güç verir, cilt güzelliğinde önemlidir.
Hamilelikte beslenmenize mandalina eklemek, C vitamininin kollajen üretimi üzerindeki etkisi sayesinde cilt sağlığını koruyabilir.
Ayrıca C vitamininin antioksidan özellikleri, ciltte serbest radikallerin neden olduğu hasarı yavaşlatarak yaşlanma belirtilerini azaltabilir.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Mandalina ve portakal tüketimi hem sizin hem de anne karnındaki bebeğin kalp sağlığını korumakta etkili rol oynayabiliyor.
Journal of Epidemiology’de 2011 Mayıs ayında geçen ““Narenciye Meyvesi Tüketiminin Sıklığı Kardiyovasküler Hastalıkların Görülme Sıklığıyla İlişkilidir: Jichi Tıp Fakültesi Kohort Çalışması” isimli araştırmada Japonya’da 10.000’den fazla erkek ve kadının beslenmesi incelendi, turunçgillerin sık tüketilmesinin kalp hastalığı ve felç riskini azalttığı görüldü.
Her gün düzenli olarak mandalina yiyerek kendinizin ve bebeğinizin kalbini koruyabilirsiniz.
Diyetisyen Gözde Şahin kendi web sitesi gozdesahin.com’da mandalinanın gaz yapan besinlerden olduğunu söylüyor.
Mandalina gaz yapıcı gıdalardan biri olduğundan hamilelikte mandalina yemek gebe kadınlarda gaz sancısına yol açabiliyor.
Gebelik döneminde günde 2-3 adet mandalina yiyebilirsiniz.
Fazla miktarda mandalina yenilmesi karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, mide yanması gibi semptomlara yol açabilir.
Mandalina kabuğu çayının hamilelikte güvenli olup olmadığı ile ilgili yeterli güvenilir bilgi olmadığından mandalina kabuğu çayı içmek için doktorunuza danışabilirsiniz.
Mandalina diğer turunçgillerde olduğu gibi asitli bir meyve olduğundan midesi hassas olanlarda karın ağrısına yol açabiliyor.
Ayrıca mandalinanın çok fazla yenilmesi de mide ağrısı yapabilmektedir.
Hamilelikte makul miktarda aşırıya kaçmadan, günde 2-3 adet mandalini aşmadan mandalina yemenin herhangi bir zararı yoktur.
Hatta çok faydalıdır.
Ancak mandalinanın aşırı tüketilmesinde ishal, karın ağrısı, mide bulantısı, gaz, şişkinlik gibi semptomlarla karşılaşabilirsiniz.
Gebeler için önerilen, en fazla tüketilmesi tavsiye edilen meyveler şunlardır:
USDA’ya göre 1 orta boy mandalinanın besin değeri şöyle:
Kalori: 46.6
Toplam Karbonhidrat: 11,7 gr
Lif: 1,6 gr
Şeker: 9.3 gr
Toplam Yağ: 0,3 gr
Doymuş Yağ: 0,03 gr
Çoklu Doymamış Yağ: 0,1 gr
Tekli Doymamış Yağ: 0,1 gr
Trans Yağ: 0 gr
Protein: 0,7 gr
Sodyum: 1,8 mg
C Vitamini: 23,5 mg
Bakır: 0,04 mg
B6 Vitamini: 0,07 mg
Tiamin: 0,05 mg
Folat: 14.1 mcg
Potasyum: 146 mg
A Vitamini: 29,9 mcg
Kalsiyum: 32,6 mg
Magnezyum: 10,6 mg
Riboflavin: 0,03 mg