Hamilelikte Mide Yanması Ve Ekşimesi Neden Olur, Ne Zaman Başlar?

11 Haziran 2017
0 Yorum
hamilelikte mide yanmasi ve eksimesi neden olur ne zaman baslar

Mide yanması ve mide ekşimesi gebelikte sık karşılaşılan bir problemdir. Hamilelikte mide yanması ve ekşimesi genellikle hamilelikle birlikte salınan

Mide yanması ve mide ekşimesi gebelikte sık karşılaşılan bir problemdir. Hamilelikte mide yanması ve ekşimesi genellikle hamilelikle birlikte salınan hormonlardan ve anne karnında büyüyen bebeğin mideye baskı yapmasından kaynaklanır. Bu makalemizde hamilelikte mide yanması, ekşimesi neden olur, nasıl geçer? Konuları hakkında Kadın Doğum uzmanlarının bilgilerine yer verdik.

Hamilelikte mide yanması ve ekşimesi neden olur?

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kasım Kazbay bu sorunun cevabını şu şekilde veriyor; “Hamilelikte mide yanması ve ekşimesinin nedeni bebeğin aşağıdan büyüyerek mide üzerine baskı yapması ve mide içeriğini yukarı doğru itmesi, bunun neticesinde de mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçmasıdır.”

Gebelik hormonları olan progesterone ve relaksin vücudumuzda sindirimi yavaşlatır. Besin maddelerinin kana karışmaları ve midenin boşalımı gecikir. Bunun sonucunda hamilelikte mide yanması ve mide ekşimesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkar.

Hamilelik süresince kaslarda gevşeme meydana gelir bu durum mide kapakçığı olarak bilinen kasta zayıflamaya yol açar. Normal seyrinde çalışmayan bu kas yüzünden asitler yemek borusuna kaçar ve midede yanma, ekşime gibi problemlerle karşılaşırız.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Mide Yanmasını Ve Ekşimesini Geçiren Süt Kürü
Prof. İbrahim Saraçoğlu mide yanmasına karşı süt kürü öneriyor. Buna göre midede yanma başladığında soğuk veya oda
sıcaklığındaki sütten sadece iki yudum içmeniz gerekiyor. Yanma devam ederse tekrar sadece iki yudum süt içiyorsunuz. Sütün etkisini 3‐4 dakika sonra görebiliyorsunuz.Kürü uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar: Süt sıcak olmayacak.Her defasında sadece ve sadece iki yudum süt içilecek.

Tahin

Tahin mide ekşimesine ve yanmasına iyi gelen en etkili besindir. Sabah akşam aç karına 1-2 yemek kaşığı tahin yemeyi alışkanlık haline getirin. Tahin yedikten sonra yarım saat hiçbir şey tüketmeyin.

Hamilelikte mide yanması ve ekşimesine ne iyi gelir?

  1. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Barış Vurallı hamilelikte mide yanması için Antiasit ilaçların güvenle kullanılabileceğini, antiasitlerin mide yanmasına hızlı ve etkili çözüm olduğunu bildiriyor. Antiasit alımında dikkat edilmesi gereken husus bu ilacın demir ilacı ile aynı zamanda alınmaması, 2 saat arayla içilmesi gerektiğidir.
  2. Amerikan Gebelik Derneği, gebelikte mide yanması ve ekşimesini gidermek için bir bardak ılık sütün içinde bir yemek kaşığı bal katıp tüketmeyi öneriyor. Bu dernek ayrıca yoğurtta bulunan probiyotiklerin, sağlıklı sindirim işlevini desteklemeye yardımcı olarak mide yanması ve ekşimesini önlediğini bildiriyor.
  3. Leblebi yemek de hamilelikte mide yanmasını geçiren etkili doğal çözümlerdendir. Leblebi mide fazla suyunu emer, asidi dengeler.
  4. Elma ve ayva yemek de gebelikte mide yanması ve ekşimesini kesecektir. Vanilyalı yoğurt da mide yanmasının geçmesine yardımcı olacaktır.
  5. “Pulcet “ve “ Rubelis” ismindeki ilaç da  doktorların midesi yanan gebelere reçete ettiği etkili ilaçlardandır. Doktorunuza bu ilaçları hatırlatıp reçete etmesini talep edebilirsiniz.
  6. Bir bardak ılık veya soğuk süt mide yanmasına iyi gelebilir. Gece mide yanmasıyla uyanmanız durumunda içebilmeniz için yatarken başucunuza bir bardak süt koyabilirsiniz. Gebelikte mide yanmasından muzdarip olan kadınlar ılık sütün mide yanmasına iyi geldiğini bildiriyor.
  7. Azar azar ve sık sık yiyin, bir oturuşta tıkabasa yemeyin. Yemekli küçük porsiyonlar halinde gün içerisine yayarak tüketin.
  8. Asitli içeceklerden, asitli gıdalardan (turunçgiller, limon, portakal, greyfurt vb., işlenmiş etler( sosis, sucuk gibi) naneli, baharatlı yiyecekler, kızartmalar ve yağlı yiyeceklerden uzak durun.
  9. Yemek yerken su içmeyin. Su içmeyi öğün aralarında yapın. Gebelik  boyunca günde 8-10 bardak su için.
  10. Yüksek yastıkta yatın yani başınızı ve omzunuzu yükseltmek için birkaç yastık kullanın yüksek yastıkta yatmak az bir eğim sağlayıp mide asitinin geriye, yemek borusuna kaçmasını engellemeye yardımcı  olup mide yanmanıza iyi gelecektir.
  11. Badem, içerisindeki zengin yağ içeriği sayesinde midedeki asit üretimini kontrol altına alarak mide ekşimesi ve yanmasını geçirmeye yardımcı olur. Mideniz yandığını hissetiğinizde badem yiyebilirsiniz.
  12. Yemeklerden sonra sakız çiğneyin. Sakız tükürük bezlerini çalıştırır, sakız çiğnemekle oluşan tükürük yemek borusuna kaçan asiti nötralize eder, böylece gebelikte mide yanmasını önler.
  13. Yediğiniz gıdaları yavaş yavaş yiyin ve besinleri çok çiğneyip öyle tüketin.
  14. Yemek yerken dik oturun. Dik oturmak midedeki baskıyı azaltacaktır.
  15. Gebeliğiniz boyunca yatmadan yarım saat önce bir bardak ılık su içmek midenizi rahatlatabilir.
  16. Karnı çok sıkan sıkı giysiler ve sıkı iç çamaşırları kullanmayın. Bol ve pamuklu giysileri giymeyi tercih edin.
  17. Alkol, kahve, çikolata, portakal, greyfurt gibi narenciyeden yapılan meyve suları, gazlı içecekler, domates suyu, salça sigara içme alışkanlığı tüm bunlar midede yanma yapan besinlerdir.
  18. Yatmadan yemek yenmemeli. Son yenilen yemek yatmadan 2-3 saat önce olmalı.
  19. Gebelikte fazla kilo almamaya dikkat edin. Çünkü fazla kilolar karın bölgesine basıncı artırıp mide yanmasını tetikler.
  20. Yemekten sonra üzerinize ağırlık çökebilir. Özellikle hamile olduğunuz dönemde, yemek sonrasında kendini halsiz hissetmen çok normaldir, ancak yemekten sonra hemen uzanman sindirim sistemini yavaşlatacağı için uzanmamanız tavsiye edilir.
  21. Yarı yatar pozisyonda uyuyun, yatağınızın baş kısmını yükseltin, böylece göğüs bölgenizdeki  yemek borunuz midenizden daha yukarda kalacak ve yanmaya  neden olan  geri kaçama azalacaktır

Hindistan Cevizi Suyu İçin

Hindistan cevizi suyu, doğal bir asit dengeleyicisi olarak görev yapar. Hindistan cevizi suyu marketlerde hazır olarak bulunna ve hamilelikte oluşan mide yanması problemlerine çok iyi gelen bir yöntemdir. Hindistan cevizi suyu ayrıca hazımsızlığı da önler. Doğal, besin öğeleri bakımından zengin içeriği ve bol miktarda içerdiği elektrolitler sayesinde, susuzluğu da önler. Her zaman evinizde bir miktar hindistan cevizi suyu bulundurun ve hamilelik sırasında faydalarından yararlanın.

Turunçgillerden Uzak Durun

C vitamini bakımından zengin olduklarından dolayı, hamile kadınlara genellikle turunçgiller önerilmektedir. Fakat eğer mide yanması problemi yaşıyorsanız, portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgillerden uzak durmalısınız.

Narenciyeler asidik yapıdadır ve sindirim sistemini rahatsız edebilirler. Bu da sonuç olarak mide yanması semptomlarını kötüleştirebilir. Bu sorun özellikle mide boş ise meydana gelir.

Bu meyvelerden ve sularından uzak durun. Günlük meyve tüketiminizi dengelemk için daha az asidik olan meyveler tüketebilirsiniz. Alkalin meyveler, elma, armut, muz ve karpuz gibi meyvelerdir.

Hamilelik Doğum Çatlakları Nasıl Geçer Ne İyi Gelir? Kesin Doğal Çözümler Tıklayınız 

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Hamilelikte Elma Yemenin Bebeğe Ve Hamile Kadına Faydaları

Hamilelikte Limon Yemek Faydalı mı? Hamileler Nane Limon İçebilirmi? Tıklayınız