Doktorunuza danışarak gebeliğinizde andız, dut, keçiboynuzu, harnup, hurma, kuşburnu, karadut ve üzüm pekmezi gibi dilediğiniz pekmezi tüketebilirsiniz.
Demir, Kalsiyum, Protein, D vitamini ve B vitamini, gebelikte mutlaka almanız gereken vitaminler arasında yer alır. Günde 2 tatlı kaşığı pekmez yiyerek,gebelikte ihtiyacınız olan Demir, Kalsiyum, Magnezyum, Bakır, Manganez, Potasyum ve diğer bazı temel besinlerin bir kısmını karşılamış olursunuz. Pekmez ayrıca selenyum ve B6 vitamininin de önemli bir kaynağıdır. Doktorunuza danışarak gebeliğinizde andız, dut, keçiboynuzu, harnup, hurma, kuşburnu, karadut ve üzüm pekmezi gibi dilediğiniz pekmezi tüketebilirsiniz.
Sual: 22 haftalık hamileyim. Kanım her geçen ay düşüyor. Pekmezi yiyorum,sabah akşam maltofer tablet kullanıyorum, bana ne tavsiye edersiniz?
CEVAP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Sadi Akşehirli’nin cevabı: (Yalnızca yiyecek ve içeceklerle gebelikte kan değerini yükseltmek çok zordur. Öncelikli olarak kansızlığın nedeni araştırılmalıdır. Pekmez demir içeren bir besin olmakla birlikte kalori oranı da yüksek bir gıdadır, ve istenmeyen kilo alımlarına neden olabilir. Size tavsiyemiz kadın doğum uzmanınıza görünüp onun tavsiyeleriyle hareket edin.)
Sual: Hamileler pekmez yiyebilir mi, pekmezde hangi mineraller bulunur?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Bülent Tıraş’ın cevabı: (Evet doktoruna danışıp yiyebilir. Pekmez hem kalsiyum hem de demir için önemli kaynaklar arasında yer alır.)
Gebelikte demir eksikliği, bebeklerde erken doğum ve düşük riskini artırır. Demir eksikliği ayrıca enfeksiyonlara daha kolay yakalanmanıza, kansızlığa ve halsizliğe neden olabilir.
Hamilelikte demir eksikliği; Bebeğin normalden daha erken zamanda doğmasına, düşük doğum ağırlığına,doğum sonrası depresyona ve bebekte gelişim geriliği gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.
Vücudunuz demiri hemoglobin yapmak üzere kullanır. Hemoglobin ise kırmızı kan hücrelerinde bulunan dokulara oksijen taşıyan bir proteindir. Hamilelikte demir alımını artırarak bu komplikasyonlardan korunabilirsiniz. Pekmez, demir açısından zengin içeriği sayesinde gebelikte kansızlığın ve demir eksikliğinin neden olduğu sağlık sorunlarını önler.
Pekmez, içerdiği flavonoidler, polifenoller ve doğal antioksidanlar ile anne karnındaki bebeği doku hasarına karşı korur.
Pekmezde bulunan Manganez mineral, bebeğin kemik gelişiminde önemli role sahiptir. Yine pekmezde bulunan B6 vitamini, gebe kadının vücudundaki sodyum ve fosfor minerallerini dengede tutar.
100 gram pekmezde 242 kalori bulunur. Pekmez, yüksek kalori içeriği ile anne karnındaki bebeğin kilo alımına da yardımcı olur.
Özellikle gebelikte kansızlıktan muzdarip kadınlar, doktorunun onayıyla sabah akşam 1 bardak süte 1 yemek kaşığı pekmez katıp bu sütü tüketerek kansızlıkla savaşabilirler.
Not: Bu cevaplar soru soran şahıslara münhasırdır. Doktorunuza danışmadan hiçbir yiyeceği, içeceği hamilelikte tüketmeyin.
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Hamilelikte Cips Yemek Zararlımı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor
Hamilelikte Mantar Yemek Zararlı mı? Tıklayınız
Hamilelikte Elma Yemenin Bebeğe Ve Hamile Kadına Faydaları
Hamilelikte Yumurta Yemenin Hamile Kadına Ve Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Hamilelikte Limon Yemek Faydalı mı? Hamileler Nane Limon İçebilirmi? Tıklayınız
Hamilelikte Maydanoz Yemek Zararlı mı? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız