Hamilelikte Şekeri Düşüren Yiyecekler Hamilelik Şekeri Olanlar Nasıl Beslenmeli

30 Haziran 2019
0 Yorum
hamilelikte sekeri dusuren yiyecekler hamilelik sekeri olanlar nasil beslenmeli

“Gebelik şekeri ve Gestasyonel diyabet aynı anlama gelir, hamilelikte şeker hastalığı demektir. Gebelik şekeri olan anne adayları sağlıklı şekilde

“Gebelik şekeri ve Gestasyonel diyabet aynı anlama gelir, hamilelikte şeker hastalığı demektir.

Gebelik şekeri olan anne adayları sağlıklı şekilde doğum yapabilmek ve sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek için hamilelik süreleri boyunca diyet yapmak zorunda kalırlar. Bu diyette amaç vücuttaki insülin seviyesini dengelemektir.

Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet )Nedir?

Gebelik şekeri olan annelerde gebelik öncesi şeker hastalığı olmamasına rağmen seker hastalığı yaşadığı görülür. Bu hastalıkta kandaki glikoz (şeker) seviyesinde yükselme görülür.  Gebelik şekeri hastalığı gebeliğin 24-28. haftalarında hamilelikte şekerli yüklemesi testi ile tespit edilir.

Gebelik şekeri anne adayının gebelik döneminde yaşadığı vücutsal değişiklikler ile ortaya çıkmaya başlar. Gebelikte şeker hastalığı genellikle gebeliğin 6 ayından sonra görülmektedir.

Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet ) Neden Olur?

Tıpta Gestasyonel diyabet olarak adlandırılan gebelik şekeri kişide gebelik dönemi öncesinde yoktur. Anne adayında gebelik döneminde görülen hormonel değişimler vücuttaki kan şekerinin yükselmesine yol açar.

Kadın vücudu gebelik doneminde hormonel birçok değişim geçirir. Bu değişimler sonucunda yükselen kan şekeri sonucunda şeker hastalığı meydana gelir. Kişi doğum yaptıktan sonra bu hastalık sona ermektedir.

Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet ) Nasıl Teşhis Edilir?

Gebelik şekeri, şeker yükleme testi ile tespit edilir.

Gebelik döneminde 24 ila 28. haftalarda şeker yükleme testi ile gebelik şekeri anlaşılabilmektedir. Bu test için anne adayına 50 gram glikoz (saf şeker) içirilir.  Ardından 1 saat beklenir.  Sonrasında kandaki şeker yani glikoz seviyesi kontrol edilir. Bu seviye eğer 140 mg/dl’den düşük ise anne adayında gebelik şekeri yok demektir.  Ancak eğer kandaki glikoz seviyesi bu seviyenin üzerinde ise 3 saatlik 100 gram glikozla test yeniden tekrarlanır. 3 saat yükleme yapıldıktan sonra vücutta gebelik şekeri hastalığı olup olmadığı  anlaşılır. Anneye verilen şeker yükleme testi sonrasında kişinin aşırı fiziksel aktivite yapılmaması gerekir ve ayrıca hiç bir şey yenmemelidir. Bu tür tedbirler testin doğru sonuc vermesi açısından önem taşımaktadır.

Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet ) Beslenme Ve Diyet Listesi

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar anlatıyor;

Gebelik şekeri olan anne adayları:

  1. Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün tüketmelidir.
  2. Tek tip beslenilmemelidir.
  3. Posa tüketimi arttırılmalıdır.
  4. Günde en az 2.5 – 3 litre su içmelidir.
  5. Anne adayları tokluk kan şekeri takibini mutlaka yapmalıdır.
  6. Karbonhidrat tüketimi birden yapılmamalı,gün içine bölünmelidir.
  7. Kan şekerini yükselten şeker, bal, pekmez, üzüm, incir, meyve suları gibi basit karbonhidratlar yerine kan şekerini yavaş yükselten tam tahıl taneleri, kepekli pirinç, makarna, bulgur, tam buğday ekmekleri, çavdar, yulaf gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.

Gebelik Şekerini Düşüren Yiyecekler Nelerdir?

Şu ekmekler gebelik şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Tam buğday ekmeği,

Arpa taneli ekmek,

Düşük glisemik indeksli yiyeceklerin sindirimi daha uzun sürer ve kan şekerinde ani artışı önler. Glisemik indeksi düşük besinler fasulye çeşitleri, yulaf ezmesi ve arpa gibi tam tahıllar ve meyve ve sebzeler gibi doğal yiyeceklerdir. Hamilelik sırasında, rafine, pakette satılan ve işlenmiş yiyeceklerden kaçının.Hamileler gebelik şekerini düşürmek için Gİ (Glisemik İndeksi) < 55 olan glisemik indeksi düşük meyveler yiyebilir. Bunlar da gebelik şekerini düşürmekte yardımcıdır;

Glisemik indeksi düşük olan meyveler;

Çilek,

Greyfurt,

Nar,

Elma,

Yaban mersini,

Böğürtlen,

Ahududu,

Vişne,

Mandalina.

Probiyotik İçeren Besinler Tüketin

Probiyotikler, midenizdeki sindirim sağlığını destekleyen dost bakterilere benzer canlı bakterilerdir. Dost bakteriler, kan şekeri seviyelerinizi sağlıklı bir aralıkta tutan karbonhidrat metabolizmasını düzenler. Yoğurt, elma sirkesi ve turşu doğal probiyotiklerdendir. Gebelikte mutlaka günde 1-2 kase yoğurt yiyin.

Sağlıklı Yağlar ve Protein Alın

Ana öğünlerinde veya ana öğünlerinizde kümes hayvanları, kuruyemiş veya yumurta gibi yağsız protein kaynağı besinler ekleyin. Protein, kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutar, enerjiyi artırır ve sizi daha uzun süre tok tutar. Fındık, avokado, hindistancevizi ve zeytinyağlarında bulunan sağlıklı yağlar da sizi doyurur, böylece ani açlık krizlerini engeller.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar Gebelikte Şekeri Diyeti Örnek Listesi

Sabah Kahvaltısı (08.00-09.00):

  1. Şekersiz çay
  2. 2 kibrit kutusu kadar light peynir (haftada 4 gün 1 yumurta + 1 kibrit kutusu peynir)
  3. 10 tuzsuz zeytin
  4. 3 ince dilim esmek ekmek
  5. doyana kadar domates biber salatalık vb

Kuşluk Vakti (09.30-10.00):

  1.  3-4 ceviz

Öğle Yemeği (12.00-13.00):

  1. 4 köfte büyüklüğünde et veya tavuk
  2. 8 yemek kaşığı sebze yemeği
  3. 1kase light yoğurt
  4. 3 ince dilim esmer ekmek veya 6 kaşık bulgur pilavı

İkindi Yemeği (15.00-16.00):

  1. 2 porsiyon meyve
  2. 1 su bardağı light süt

Akşam Yemeği (18.00-19.00):

  1.  8 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği
  2. Yağsız salata (sınırsız)
  3. 1 kase light yoğurt
  4. 3 ince dilim esmer ekmek

Gece Ara Öğünü (20.30-21.30):

  1. 2 porsiyon meyve
  2. 1 su bardağı light süt

Uzmanlar haftada en az 1 gün gebelik şekeri olan anne adaylarının ızgara balik ve 6 kaşık kuru baklagil yemeği tüketimini öneriyor.

Ayrıca uzmanlar pirinç tüketimini yasaklıyor.