Hamilelikte sık idrara çıkmanın 8 farklı nedeni nedir? Nasıl geçer?

17 Temmuz 2022
0 Yorum
hamilelikte sik idrara cikmanin 8 farkli nedeni nedir nasil gecer

Sık idrara çıkma, hamileliğin yaygın erken belirtilerindendir. Hamileliğin ilk aylarında sık idrara çıkma anne adayında progesteron ve insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonlarının artmasından kaynaklandığı gibi son aylarına doğru ise büyüyen rahmin mesaneye baskı yapmasından dolayı meydana gelir.

Hamilelikte sık idrara çıkma çoğu kadında görülür. Genellikle hamileliğin çok erken döneminde başlar, ikinci trimesterde yani gebeliğin 4.,5. Ve 6. ayında bu sorun biraz azalır ve hamileliğin son aylarına doğru tekrar yoğun bir şekilde yaşanır. Hamilelikte sık idrara çıkma gebeliğin doğal bir seyri olabildiği gibi idrar yolu enfeksiyonu, mesane enfeksiyonu gibi sağlık sorunlarına da işaret edebilir.

HAMİLELİKTE SIK İDRARA ÇIKMA NE ZAMAN BAŞLAR?

Amerikan Hamilelik Derneği (APA), hamilelikte sık idrara çıkmanın, gebeliğin yaklaşık altı ila sekiz haftası gibi çok erken dönemde başlayabileceğini bildiriyor.

HAMİLELİKTE SIK İDRARA ÇIKMA NEDEN OLUR?

Hamilelik döneminde sık idrara çıkma yaygın bir durumdur ve normal kabul edilir. Hamilelikte hormonlarda meydana gelen artıştan veya bebeğin mesaneye baskı yapmasından kaynaklanır. Genellikle endişe nedeni değildir. Bununla birlikte, sık idrara çıkma bazen bir sağlık sorununun işareti de olabilir. Hamilelikte sık idrara çıkmaya neden olan hastalıklar ve durumlar şunlardır:

Mesane Enfeksiyonu

Sık idrara çıkma, idrar yolu enfeksiyonu (İYE) veya mesane enfeksiyonu belirtilerinden biridir. İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri arasında idrar yaparken ağrı veya yanma, yüksek ateş, mide bulantısı yer alır. Tedavisi antibiyotiklerle yapılır.

Gestasyonel Diyabet

Gestasyonel diyabet, hamilelikte şeker hastalığı demektir, hamilelik sırasında ortaya çıkan ve doğumdan sonra bu hastalık da geçer. İdrar miktarında artış, gestasyonel diyabetin belirtilerinden biridir. Diğer belirtiler susuzluk hissi, sık susama ve halsizliktir. Bu semptomlar hamileliğin tipik belirtilerinden olduğundan gestasyonel diyabetin teşhisi için bazı testler yapmak gerekir. Bu nedenle doktorlar rutin olarak gestasyonel diyabet testi yapar (genellikle hamileliğin 24 ila 28. haftaları arasında bu testler yapılır)

hamilelikte sik idrara cikma 2

Artan Kan Hacmi

Hamile kaldığınızda vücudunuzun kan hacminde önemli bir artış gerçekleşir. Bu durum, böbreklerin normalden daha fazla sıvı işlemesine neden olur ve bu da sık sık tuvalete gitmenize yol açar. Hamile vücudunuzdaki sıvılar, normal seviyelere kıyasla neredeyse iki katına çıkar.

Bebeğin Rahimde Büyümesi

Hamileliğinizin başlangıcında, sık idrara çıkma, hormonal ve kan düzeyindeki değişikliklerden kaynaklanır. Gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğiniz büyümeye başladığında, mesanenize baskı uygular bu da gebelikte sık idrara çıkmaya neden olur.

Sık idrara çıkmanın diğer nedenleri arasında şunlar yer alır:

  1. Çok fazla miktarda su veya diğer sıvıları içmek
  2. Mesane üzerinde baskı oluşturabilecek kadar çok fazla kilo almak
  3. Çok fazla kafein alımı ( sık sık kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerin tüketilmesi)
  4. Kullanılan ilaçların yan etkileri

hamilelikte sik idrara cikma 3

HAMİLELİKTE SIK İDRARA ÇIKMA NASIL GEÇER?

Hamilelikte sık idrara çıkma hormonlardan kaynaklıysa yahut rahimde büyüyen bebeğin mesaneye baskı yapmasından dolayı görüldüyse doğumla beraber sık idrara çıkma sorunu da geçecektir.

Ancak sık idrara çıkma idrar yolu enfeksiyonu ve hamilelikte şeker hastalığı gibi nedenlerden dolayı meydana geldiyse kadın doğum uzmanının verdiği ilaçları düzenli kullanmalıdır.

Kafeinden Uzak Durun

Kafein bir idrar söktürücüdür. Suyu vücudunuzdan uzaklaştırır. Kafeinli içecekler içtikten sonra idrara çıkmanız daha olasıdır. Bu nedenle, kahve, çay ve soda gibi kafein içeren içeceklerin alımınızı sınırlamanız veya uzak durmanız gerekebilir. Bunun yerine kafeinsiz içecekleri tercih edin.

hamilelikte sik idrara cikma 1

Yatmadan Önce Sıvı Alımını Sınırlayın

Gecenin bir yarısında tuvalete kalkmakla uğraşmak istemiyorsanız, yatmadan önce sıvı alımınızı sınırlayın. Gün boyu yeterli su için ancak uyumadan 1-2 saat önce sıvı alımını kesin.

Kegel Egzersizi Yapın

Kegel egzersizi idrar yolu bölgesindeki kasları güçlendirerek sık idrara çıkma sorunu ile baş etmeye yardımcı olabilir. Kegel egzersizi nasıl yapılır? Bunun en kolay tanımı şudur; Çok çişinizin geldiğini düşünün. Çok sıkıştığınız zaman idrar kaçırmamak için yapmış olduğumuz, idrarınızı tutup bırakma hareketine kegel egzersizi denir.