Gebelik sırasında göğüs ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerin çoğu, vücudun gebelikte geçirdiği hormonal değişikliklerle ilgilidir ve tehlikeli
Hamilelikte Göğüs Ve Göğüs Altı Ağrısı Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter Hamilelik Belirtisi midir, Hamilelikte Göğüs Ağrısı Olur mu?
Gebelik sırasında göğüs ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerin çoğu, vücudun gebelikte geçirdiği hormonal değişikliklerle ilgilidir ve tehlikeli arz etmemektedir. Bununla birlikte, bazı zamanlar bu dönemde göğüs ağrısı çok daha ciddi bir problemin habercisi olabilir. Göğüs ağrısı genellikle hamileliğin 4. ila 5. haftasında başlayıp gebelik boyunca sürebilir. Hamilelikte hormonlardaki artışla birlikte göğüs ağrısı meydana gelebildiğinden, gebelikte göğüs ağrısı hamilelik belirtileri arasında yer alır denilebilir.
Gebelikte Göğüs Ağrısı Normal Midir?
Gebelik döneminde göğüste dolgunluk veya rahatsızlık hissi normaldir. Ancak, kolda uyuşukluk da varsa veya nefes darlığına neden olan sürekli ağrı varsa doktora görünmeniz gerekebilir. Gebelikte problemlerin sebebi genellikle hormon değişiklikleridir ancak bunun yanı sıra bazı diğer faktörler de belirtilere yol açabilir.
Gebelikte Göğüs Ağrısının Nedenleri
Hazımsızlık
Gebelik döneminde, büyüyen rahim mide üzerine baskı yapar. Ayrıca bu dönemde salınan hormonlar sfinkter (vücudun açıklıklarını ve geçişlerini çevreleyen halka benzeri bir kas) gevşer. Bu işlem sindirim sürecini yavaşlatır ve asidin sfinkteri yükselmesine neden olur. Hazımsızlık, mide ekşimesi, kabızlık ve gaz gibi sorunlar yaşanabilir ve bu da göğüste ağrı hissine neden olur.
Anemi (Kansızlık)
Gebelik döneminde demir ve diğer vitaminlere olan ihtiyacın artması sebebiyle gebe kadınlar genellikle anemi hastalığı yaşar. Anemi, kan hücrelerine daha az oksijen gitmesi anlamına gelir. Bu durumda vücut fetüse gereken oksijeni sağlamak için kalbe yüklenir. Bu da kalp çarpıntısına ve göğüs ağrısına neden olur. Demir içeren yeşil sebzeler, fasülye, taze meyveler, vb. sebzeleri tüketmek ve gerekirse anemiyi önlemek için doktor tarafından reçete edilen demir takviyeleri almak gerekir.
Stres
Stres ve endişe göğüs ağrısının başka bir nedenidir. Stresli olduğumuzda daha kısa nefesler alırız. Bu nefes almada zorluğa neden olur ve akciğerlere gereksiz baskı uygular ve göğüs ağrısına yol açar. Göğüs ağrısının yanı sıra stres; panik atak, baş ağrısı, sırt ağrısı ve diğer kas ağrılarına neden olabilir. Ayrıca bu ağrı uyku düzenini de etkiler ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Stresli olduğunuzu düşünüyorsanız yürüyüş ve derin nefes alma egzersizleri yapın.
Bebeğin Baskısı
Bebek büyüdükçe, anne vücudu değişir. Bu değişim sırasında, kaburgalar veya diyafram üzerindeki basınç göğüs ağrısını tetikleyebilir.
Gaz
Gazın; göğüs bölgesinde sıkışma, hazımsızlık ve bazen de gebelik döneminde göğüs ağrısına yol açması oldukça yaygındır. Gebeliğin son 6 ay başlangıcı ile (27. hafta civarında) bu durum genellikle daha da kötüleşir ancak gebeliğin ilk 3-6. ayında da yaşanabilir.
Kalsiyum Eksikliği
Gebe bir kadının vücudunun ihityaçlarını karşılamak için günlük olarak en az 1200 mg kalsiyum ihtiyacı vardır. Bu oran yeterince alınmazsa, vücut, bebeğin gelişimi için kemiklerden kalsiyum kullanmaya başlar ve zayıf ve kırılgan kemiklerin oluşmasına neden olur. Kalsiyum eksikliği ayrıca göğüs ağrısına yol açan pektoraliste (göğüs kası) kas kramplarına neden olur. Gebelik döneminde kalsiyum eksikliği ile başa çıkmak için besin alımı yoluyla vücudun kalsiyum gereksinimlerini karşılandığından emin olunmalıdır. Süt, peynir, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır. Güneşten de elde edilebilir. Vücudun kalsiyum gereksinimlerini karşılamak için ek takviyelere ihtiyacınız olup olmadığını konuşmak için doktorunuza danışabilirsiniz.
Göğüs Boyutlarında Değişiklik
Göğüsler gebelik döneminde büyür. Göğüs duvarları, göğüs ağrısının ve kasların ağrısına ve rahatsızlığına neden olan eklemleri ve kasları zorlar.
Kaburga Kafesi Genişlemesi
Gebelik döneminde göğüs kafesi genişler, böylece göğüste kas gerginliği oluşur. Bebek büyüdükçe diyafram, kaburga ve kaslara baskı yapmaya başlar ve bu da sağ göğüs ağrısına ve nefes darlığına neden olabilir.
Kalp Krizi
Gebelikte veya ciddi rahatsızlıklarda sol göğüs ağrısı yaşarsanız, bu bir kalp krizi belirtisi olabilir. Diğer belirtiler arasında bacaklarda uyuşma, soğuk terleme ve denge kaybı bulunur. Bu belirtileri yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Hamilelikte Göğüs Ağrısından Kurtulmak İçin Doğal Tarifler
Hamilelikte Bacak Ayak Bacak Arası Ağrısı Sol Sağ Bacak Ağrısı Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Hamilelikte Kalça, Kalça Kemiği Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer? Tıklayınız