Bilim insanları çocukların hırıltılı ses çıkarması ve astım sorununun gebelik döneminde annenin yaşadığı psikososyal stresle ilişkisini ortaya çıkardı. Bu durumdan en fazla erkek çocuklar etkileniyor.
Dr. Margaret A. Adgent, Erin Buth, Dr. Amanda Noroña-Zhou ve diğer bilim insanı arkadaşlarının Asthma and Immunology’de yayınlanan çalışmalarına göre, gebelikte annenin yaşadığı stresli yaşam olaylarının (PSLE) çocukluk çağı astımı ve hırıltı üzerinde etkileri bulunuyor.
Önceki araştırmalar, doğum öncesi anne stresinin çocukluk çağı hırıltısı ve astımı ile ilişkili olduğunu belirtmiş, ancak bu ilişkiyi değiştirebilecek faktörler üzerine yeterince çalışma yapılmamıştı. Bu bilimsel araştırmada ise, doğum öncesi stres ile çocukluk çağındaki hırıltı ve astım arasındaki ilişki belirlendi ve bu etkileri değiştirebilecek faktörler değerlendirildi.
Araştırmaya, ABD’nin altı şehrinden üç prospektif gebelik kohortundan 2 bin 56 anne-çocuk ikilisi dahil edildi. Anne stresli yaşam olayları, Gebelik Risk Değerlendirme İzleme Sistemi tarafından raporlanmış ve çocukların hırıltı/astım durumları ise 4-6 yaşlarında ebeveynler tarafından anketlerle değerlendirildi. Çocuk hırıltısı ve astımı, mevcut hırıltı, mevcut astım ve katı astım olarak tanımlandı. Veriler, Poisson regresyonu kullanılarak analiz edildi.
Sonuçlara göre, doğum öncesi stres yaşayan kadınların çocuklarında hırıltı ve astımın daha fazla olduğu görüldü. Araştırmada bu artışın erkek çocuklarda daha belirgin olduğu bulundu. Diğer risk faktörleri, çocuk cinsiyeti, annenin astım öyküsü, çocukluk travması, mahalle kaynakları ve emzirme gibi etki değiştiriciler arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmedi.
Gebelikte yaşanan stres, astım ve hırıltı riskini artıran bir faktör olarak belirlendi ve bu etki özellikle erkek çocuklarda daha belirgin. Çalışmanın bulguları, doğum öncesi stresin çocuk sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini vurguluyor ve gelecekteki araştırmalara, bu etkileri azaltabilecek bireysel ve çevresel faktörlerin değerlendirilmesine yönelik bir temel sunuyor. Ayrıca, doğum öncesi stresle başa çıkma stratejileri ve stres yönetimi, gebelikte çocukluk dönemi sağlık sonuçlarını iyileştirebilir.