Hamilelikte vajinadan gelen su gibi akıntı gebelik boyunca sık karşılaşılan bir durumdur. Genellikle akıntının sıklığı ve miktarı hamileliğin sonlarına doğru artar.
Hamilelikte vajinadan gelen su gibi akıntı gebelik boyunca sık karşılaşılan bir durumdur. Genellikle akıntının sıklığı ve miktarı hamileliğin sonlarına doğru artar. Vajinadaki akıntı normalde kokusuz veya hafif kokulu, yapışkan sıvı kıvamda olmalıdır. Hamilelerde vajina duvarının ve serviks bölgenin yumuşaması da akıntıyı artırır.
Hamilelikte sulu akıntı normal kabul edilmesine rağmen akıntının rengindeki, kokusundaki ve yoğunluğundaki değişim akıntının nedeni hakkında bize ipuçları verecektir.
İşte hamilelikte su gibi akıntının olası nedenleri
Leukorrhea
Leukorrhea vajinadan gelen şeffaf renk akıntıya denir. Gebelikte östrojen seviyesindeki dalgalanmayla birlikte vajinaya giden kan akışı artar, bunun sonucu olarak hamileliğin erken evrelerinde leukorrhea denilen akıntı meydana gelir. Akıntının rengi ve kıvamı genellikle şeffaf ve incedir.
İdrar
Gebelikte hapşırırken, öksürürken ve hatta kahkaha atarken hafiften idrar kaçırmak normal kabul edilen bir durumdur. Hamilelikte idrar kaçırdığınızda bunu yanlışlıkla akıntı da zannedebilirsiniz.
Mukus tıkacı
Serviks bölgeniz dar olup gebelikte genişleme yaşayabilirsiniz, bunun sonucunda ise mukus tıkacı dışarı çıkabilir. Mukus tıkacı servikal kanalı dolduran mukustan oluşan bir maddedir. Görevi bebeğe bakteri gitmesini önlemektir. Doğuma yakın mukus tıkacı vücuttan atılır.
Amniyon sıvısı
Akıntınız ölü cilt ve servikal hücreler, vajinal bakteri ve salgılardan meydana gelen amniyotik sıvıdan da kaynaklanabilir. 3. trimesterın yani 7,8,9. ayın bitiminden sonra yoğun akıntı yaşıyorsanız, muhtemelen bu amniyon sıvısıdır.
Erken doğum
37 haftadan önce kahverengimsi veya kırmızı renkli sulu akıntıyla karşılaştıysanız, bu akıntı erken doğum belirtisi olabilir. Doğru teşhis için derhal doktorunuza başvurmalısınız.
Mantar enfeksiyonu
Hamilelik döneminde vajinadan gelen aşırı su gibi akıntı, mantar enfeksiyonunun da bir belirtisi olabilir. Gebelikte mantar enfeksiyonu belirtileri arasında vajinada kaşıntı ve yanma hissi, vulvada şişlik, yeşil yahut sarı akıntı gelmesi yer alır. Doktor tarafından tedavi edilmelidir.
Bakteriyel vajinozis
Gebelikte vajinadaki bakterilerin dengesiz dağılımından dolayı da bakteriyel vajinozis ortaya çıkabilir. Sarımsı veya grimsi-beyaz sulu akıntı ile birlikte keskin balık kokusu bu rahatsızlığın semptomlarındandır. Düşüğe ve erken doğuma yol açabileceğinden erken müdahale gerektirir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Hamileyken rengi şeffaf, beyaz, sarı veya yeşil gibi renklerde sulu akıntı yaşıyorsanız, bu durum vajinal enfeksiyon yahut cinsel yolla bulaşan hastalık yüzünden meydana gelmiş olabilir.
Sual: 18 haftalık gebeyim, geçen hafta lekelenme olduğundan doktorum 1 hafta yatak istirahati verdi ve rahmin biraz genişlemiş sanki dedi. Gebelikte su gibi akıntı yaşıyorum, bu durum neden olabilir?
CEVAP
Kadın Hastalıkları Uzmanı Yeşim Yerçok’un cevabı: (Servikal uzunluk ölçülmeli, rahim ağzında açılma olup olmadığı kayıt edilmeli, gelen sıvının amnion sıvısı olup olmadığı değerlendirilmelidir.)
Kadın Doğum Uzmanına başvurmalısınız. Doktorunuz akıntınızla ilgili turnusol kağıdı ile test yapıp akıntının nedenini tespit edecek ve ona göre tedavi uygulayacaktır.
Hamilelikte Kahverengi Akıntı Leke Kanama Gelmesinin En Önemli Nedenleri Tıklayınız
Hamilelikte Sarı Akıntı Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir? Tıklayınız
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız