Hamilelikte Sütün Faydaları Hamilelikte Kaç Bardak Ne Kadar Süt İçmeli

12 Ocak 2020
0 Yorum
hamilelikte sutun faydalari hamilelikte kac bardak ne kadar sut icmeli

Gebelikte süt tüketimi son derece önemlidir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için anne adaylarının gebelikteki vitamin ihtiyacı, öncekinden çok daha fazladır. Bilhassa gebelik sürecinde kalsiyum gereksinimi artmaktadır.

Hamilelikte Sütün Faydaları Hamilelikte Kaç Bardak Ne Kadar Süt İçmeli?

Gebelikte süt tüketimi son derece önemlidir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için anne adaylarının gebelikteki vitamin ihtiyacı, öncekinden çok daha fazladır. Bilhassa gebelik sürecinde kalsiyum gereksinimi artmaktadır. Süt ise, tam anlamıyla kalsiyum deposudur ve hamilelikteki kalsiyum ihtiyacının giderilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Hamile kadının içmesi gereken süt miktarı günde 2 bardaktır.

Gebelikte süt tüketimi çok yararlıdır fakat yalnızca süt içmekle yetinilmemelidir. Zira vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin alınabilmesi için süt tüketimine ek olarak peynir ve yoğurt gibi süt ürünleriyle de beslenmek gerekir.

Hamilelikte Süt İçmenin Faydaları

Anne adayı, gebelik döneminde daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyar. Kalsiyum bakımından zengin olan ürünlerin başında ise süt gelmektedir. Hamilelikte kalsiyum eksikliği ortaya çıkarsa, bebeğin vücudu bu gereksinimini annenin kemiklerindeki kalsiyum ile gidermeye çalışacaktır. Bu durum ise annenin ilerleyen yıllarda kemik erimesiyle karşılaşma riskinin yüksek olduğu anlamına gelir. Eğer kalsiyum içeren besinler tüketilmiyorsa, en azından hamilelik boyunca her gün 3 bardak süt içilmelidir.

Sütün içerisinde bol miktarda D vitamini bulunmaktadır. D vitamini; neonatal, raşitizm, düşük doğum ağırlığı gibi sorunlara engel olur. Gebelikte süt tüketimi, vücudun D vitamini gereksinimini yaklaşık %59 oranında giderir.

Gebelikte süt içmek, bebeğin kilo almasına yardımcı olabilir. Ayrıca hamilelikte süt tüketiminin bebeklerde alerji oluşma riskini azalttığı tespit edilmiştir.

Süt; A, C, D, K vitaminleri içeren bir üründür. Aynı zamanda sütün yapısında flor, iyot, demir, protein ve fosfor gibi mineraller de yer almaktadır. Bu vitamin ve mineraller, süt ürünleriyle de alınabilir. Uzmanlar bu vitaminlerin sütün içerisinde daha fazla bulunduğunu söylemektedir. Sütün; yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerine kıyasla daha fazla vitamin içerdiğini ifade eden uzmanlar, süt tüketiminin bu ürünlerden çok daha faydalı olduğunu düşünmektedir.

2010 yılında konuyla ilgili bir araştırma yapılmış ve gebelikte süt tüketen annelerin bebeklerinde MS (multiple sclerosis) hastalığına daha seyrek rastlandığı belirlenmiştir.

Hamilelikte Süt İçmenin Bebeğe Faydaları Nelerdir?

  1. Günlük olarak süt tüketimine devam etmek, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.
  2. Süt, anne karnındaki bebeklerin kemik ve diş sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
  3. Anne karnındaki bebeğin kemik yapısını geliştiren süt, aynı zamanda bağışıklık sisteminin gelişimini de olumlu etkiler.
  4. Gebelikte süt tüketenlerin çocukları, alerji oluşumuna karşı daha dirençlidir.
  5. Bazı anne adaylarının hamilelikteki günlük süt tüketimi, bir bardaktan bile daha azdır. İşte bu annelerin bebekleri, düzenli süt tüketenlerin bebeklerine göre daha çok risk altındadır.
  6. Yapılan bir araştırmaya göre MS ( multiplesclerosis) rahatsızlığının, gebelikte süt tüketenlerin çocuklarında ortaya çıkma riskki daha azdır.

Hamilelikte Süt İçmenin Diğer Faydaları

  1. Anne adayında kalsiyum eksikliği varsa, süt yardımıyla giderilebilir.
  2. Hamilelikte süt tüketenlerin Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) yaşama olasılığı 5 kat daha düşüktür.
  3. Süt, hipertansiyon riskini azaltır.
  4. Bebeğin bağışıklığını destekler ve daha dirençli olmasını sağlar.
  5. Süt tüketen kişilerin bebekleri, süt tüketmeyenlerin bebeklerine göre daha fazla kilo ile doğmaktadırlar.
  6. Gebelikte düzenli olarak süt tüketmek, kemik erimesi riskini ortadan kaldırır.
  7. Bebeklerde diş ve kemik köklerinin oluşabilmesi için gerekli olan kalsiyum, süt ile alınabilir.
  8. Araştırmacılar, süt tüketen kişilerin bebeklerinde MS (multiple sclerosis) rahatsızlığının daha az gözlemlendiğini bildirmişlerdir.
  9. Süt tüketmeyen kadınların çocuklarında alerji görülme olasılığı daha yüksektir.
  10. Süt tüketimi, kolay bir doğum için yapılabilecek en etkili şeylerden biridir.