Gebelik dönemi çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde anne ve bebek sağlığını korumak adına yapılan aşılar yaşanabilecek riskleri önlemek adına büyük önem taşır. Yapılan aşılar anne ve anne karnındaki bebeği korur,antikorların bebeğe geçmesini sağlayarak bebek
Gebelik dönemi çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde anne ve bebek sağlığını korumak adına yapılan aşılar yaşanabilecek riskleri önlemek adına büyük önem taşır. Yapılan aşılar anne ve anne karnındaki bebeği korur,antikorların bebeğe geçmesini sağlayarak bebek doğduğunda ilk 6 ay dirençli olmasına yardımcı olur. Gebelik döneminde yapılan önemli aşılardan biri ise tetanoz aşısıdır. Tetanoz; tetanoz clostridium tetani isimli bakteri sebebiyle oluşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Günümüzde doktorlar gebelik döneminde tetanoz aşısının yapılmasını önermektedir. Tetanoz aşısı; sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Diğer hastalık aşılarına (kızamık,kabakulak ve suçiçeği) kıyasla tetanoz aşısının anne sağlığı için hiçbir sakıncası yoktur,güvenlidir. Bu aşı yapıldığında anne vücudunda tetanoz bakterisine karşı antikor oluşur ve bu antikorlar bebeğin vücuduna geçer. Bu şekilde bebek doğduğunda tetanoz hastalığına karşı korunur. Tetanoz aşısı; anne adayının kolundan tok karnına yapılmaktadır.
Gebelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Gebeliğin ilk 3 ayında tetanos aşısı olunmaz. Aşı; gebeliğin ilerleyen uygun döneminde ise doz doz yapılır:
Tetanoza karşı aşı olmak çok büyük önem taşımaktaır. Özellikle de gebelik döneminde hem anne hem de bebeğin sağlığı için tetanoz aşısı mutlaka olunmalıdır.
Tetanoz Aşısı Gebelikte Ne Zaman ve Kaç Kere Yapılır?
Gebelik döneminde tetnaoz aşısı ilk 3 aydan sonra yapılmaya başlanır. Eğer anne adayı tetanoz aşısını önceden olmuş ve 10 yıl geçmişse tekrar aşı olunmasına gerek yoktur. Ancak eğer tetanoz aşısı 10 yıldan fazla süre önce yapılmışsa tek doz aşı yapılmalıdır. Önceden tetanoz aşısı olmamış kişilerde ise ilk dozdan 6 ay sonra ikinci bir doz alınır. Gebelik döneminde paslı çivi veya metal ile temas eden anne adayları mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Aşıyı aç veya tok yaptırmanız farketmez.
Hamilelikte Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?