Turşu hamile kadınların en çok aşerdiği gıdalardandır. Herhangi bir sorun olmadığı sürece az miktarda turşu yemek ya da turşu suyu içmekte sıkıntı yoktur. Turşu yağ ve kolesterol içermez. Abartmadığınız sürece turşu size ve bebeğinize zarar vermez.
Turşu hamile kadınların en çok aşerdiği gıdalardandır. Herhangi bir sorun olmadığı sürece az miktarda turşu yemek ya da turşu suyu içmekte sıkıntı yoktur. Turşu yağ ve kolesterol içermez. Abartmadığınız sürece turşu size ve bebeğinize zarar vermez. “Ye Ekşiyi Doğur Ayşe’yi, Ye Tatlıyı Doğur Atlıyı” Meşhur atasözlerindendir. Toplumumuzda turşu gibi ekşi gıdaları aşermenin kız çocuğa hamile olduğunuza işaret ettiğine inanılır.
Sual: Hamilelikte turşu yemeninin mahzuru var mı?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu’nun cevabı: (Gebelikte turşu,muz,karpuz,soğan gibi bazı yiyeceklere karşı aşırı istek doğabilir.Çok arzuladığınız bu yiyecekleri sindirim düzeninizde bozukluğa neden olmuyorsa ve şişmanlamanıza yol açmayacaksa uygun miktarda yemenizde bir sakınca yoktur.)
Sual: Hamilelikte turşu zararlı mıdır?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Dr. İlhami Atılgan’ın cevabı:(Turşu yemek zararlı değildir. Özellikle aşerme görülen hamileler isterler.)
Hamilelikte Turşu Yemenin Ve Turşu Suyu İçmenin Faydaları Nelerdir?
Elektrolit Dengesinin Korunmasında Yardımcı Olur
Sodyum ve potasyum gibi mineraller, vücudumuzda, sistemimiz aracılığıyla uygun elektriksel iletimleri kolaylaştırmada önemli rol oynayan önemli elektrolitlerdir. Hamilelik sırasında, vücudunuzun anne karnında gelişmekte olan bebeğin taleplerini yerine getirmek için daha fazla miktarda elektrolite ihtiyacı olabilir. Küçük miktarlarda tüketilen turşu, turşuların önemli miktarda sodyum ve potasyum içerdiği için bu ihtiyacı karşılayabilir.
Kilo Aldırmaz
Hamilelikte turşu yemek kilo almanıza da neden olmaz.Daha önce de belirttiğimiz gibi, turşunun yağ ve kolesterolü sıfır olması sayesinde, turşu yemenin kilo yapmayacağından emin olabilirsiniz. Tatlılar ve dondurmalar gibi diğer hamilelikte aşerilen gıdalardan farklı olarak, turşu yemek kilo alımına yol açmaz.
Yağ Ve Kolesterol İçermez
Turşu kolesterol ve yağ içermez. Turşu, hamilelik döneminde yiyebileceğiniz sağlıklı, kilo aldırmayan bir atıştırmalıktır.
Antioksidan İçerir
Turşu antioksidanlar açısından zengin bir besindir. Antioksidanlar vücudun serbest radikallere karşı savaşmasına yardımcı olup hastalıkları önlerler.
Hamilelikte Turşu Yemenin Riskleri Nelerdir?
Potasyum ve sodyum vücuttaki iki ana elektrolittir. Bunlar vücudunuzun elektrik iletimlerine yardımcı olur. Hamile olduğunuzda, vücut sıvı depolamaya başlar. Bu da elektrolit ihtiyacında artışa neden olur. Turşu suyu potasyum ve iyi miktarda sodyum içerir. Aşırıya kaçmadan gebelik sırasında turşu yeme bu artan ihtiyaçlarınızı karşılamak için yardımcı olabilir.
Hamilelik sırasında turşu yemenin neden olduğu ana problem, yüksek sodyum (fazla tuz) içeriğinden gelmektedir. Her turşu, hamilelik sırasında günlük sodyum ihtiyacınızın yaklaşık üçte biri olan 595 miligram sodyum içerir. Çok fazla sodyum almak, yüksek tansiyon riskinizi artırabilir ve hamilelik sırasında vücutta ödem oluşma artırabilir. Bol miktarda su içmek bu etkinin en aza indirilmesine yardımcı olabilir. Turşu gibi sodyum yani tuz içeren besinlerin aşırı tüketimi dehidrasyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca kan basıncını da artırır. Yani, turşu sodyum içeriği kontrol edin hamilelik sırasında çok tuzlu turşu tüketmeyin. Markette satılan turşular yerine ev yapımı turşuları tercih edin.
Turşu yediğinizde bol bol su için. Bu şekilde susuz kalmanız önlenir ve sodyum dengeli kalır.
Turşu yedikten sonra gaz ya da karın şişliği gibi sorunlar yaşıyorsanız, turşudan uzak durun.