Hamilelik döneminde değişen ve yükselen hormon seviyeleri ile vücudunuzda pek çok değişiklik ortaya çıkar. Bunlardan biri de tüylenme sorunudur. Peki gebelikte tüylenme nedenleri nelerdir? Ne zaman başlar? Tüyler alınmalı mı?
Hirsutizm olarak da adlandırılan aşırı tüylenme sorunu hamile kadınlarda çok yaygın olarak görülür. Birçok hamile kadın, gebelik döneminde yüz bölgesinde, kollarda, bacaklarda, karında, göbek çevresinde ve göğüste tüylenme sorunu ile karşılaşır.
Hamilelikte tüylenme genellikle hormonal dalgalanmalardan kaynaklanır. Gebelerde yumurtalıklardan ve plasentadan erkek hormonlarının veya androjenlerin salgılanmasındaki artış meydana gelir, bunun sonucunda hirsutizm denilen kıllanma sorunu ortaya çıkar.
Hamilelik sırasında östrojen seviyeleriniz rahminizin büyümesine yardımcı olmak ve bebeğinize kan akışını artırmak için yükselecektir. Östrojen hormonundaki bu artış kıllanmayı da tetikleyecektir.
Doktorlar hamile kadınlara Folik asit gibi çeşitli vitaminler reçete eder. Bu vitaminler vücuttaki kıl köklerini besleyip tüylenmeye yol açabilir.
Hamilelikte hormonlara bağlı olarak çoğu kadında iştah artışı görülür. Çok ve çeşitli yemekler yemek kıl sağlığını da olumlu etkiler ve kıllar gürleşir, kalınlaşır ve sertleşir.
Gebelik döneminde kendinizi halsiz ve yorgun hissedebilir, daha çok uyku ihtiyacı duyabilirsiniz. Bol bol uyumak stres seviyesini düşürmeye yardımcı olur ancak vücuttaki kılların güçlenip çoğalmasını tetikleyebilir.
Hamilelikte, vücuttaki tüylenme çoğunlukla hamileliğin ilk 3 ayında başlar ve daha sonra bu tüyler 6.aydan sonra dökülür. Ancak bazı gebelerde 9 ay boyunca tüylenme sorunu görülebilir. Hamilelikteki bu durum vücuttaki hormonların değişmesinden kaynaklanır ve doğal bir durumdur. Bu yüzden doğum sonrası normale dönen hormonlar sebebiyle de tüylenme sorunu ortadan kalkar.
#haber#
Hamilelikte tüylenme problemi yaşadığınızda tüylerinizi epilasyon, ağda ve tıraş gibi yöntemlerle alabilirsiniz. Bunların içinde en etkilisi ağdadır. Kesin bir çözüm olmasa da ağda ile tüylerinizi kökünden çekerek aldığınız için daha uzun süre tüylerinizi almak zorunda kalmazsınız. Bu saydığımız yöntemler dışında hamilelikteki tüylenme probleminden kurtulmak için tüy dökücü veya tüy sarartıcı kremler ve köpükler kullanmanız doğru değildir. Çünkü bu tür maddeler anne adayının cildi tarafından emilir ve bu durumdan bebek olumsuz şekilde etkilenebilir. Ek olarak, tüy dökücü kremlerin içinde bulunan baryum sülfat tozu ve kalsiyum thioglycolate maddelerinin hamilelikte ne gibi sonuçlara sebep olacağı konusunda bir veri yoktur.
Hamilelik süresi boyunca anne adayının vücudu sistemik, metabolik ve hormonal değişimler geçirir ve bu değişimler sonucunda vücutta daha önce yaşanmayan bazı değişik durumlar ortaya çıkabilir. Özellikle ciltte döküntüler, kaşıntılı lezyonlar, gebelik maskesi, örümcek damarlar, el ve avuç içlerinin kızarıklıkları gibi cilt problemleri meydana gelebilir.
Hamilelikte vücuttaki melanin artırıcı hormonlarda yükselme meydana gelir ve bu yükselme sonucunda vücuttaki tüylere rengini veren melann hormonunun yaptığı pigment artar. Bunun sonucunda da vücutta daha koyu renkli tüylenmeler meydana gelebilir. Vücuttaki tüy artışına ek olarak tüylerin rengindeki rahatsız edici koyulaşma hamilelik boyunca sürer. Fakat doğum sonrasında tüylerdeki bu koyulaşma çoğunlukla azalarak yok olur. İstisnai durumlarda doğum sonrasından çok süre geçmesine rağmen tüylerin bir kısmının kalması anneler için rahatsız edici olabilir. Bu durumda hamilelikte çıkan ve doğumdan aylar geçmesine rağmen dökülmeyen tülyer lazer epilasyon ile aldırılabilir. Bu sayede tüyler kalıcı olarak ortadan kaldırılmış olur.