Hamileyken uzun süre ayakta durmanın riskleri: Anne ve bebek üzerindeki etkileri

Hamilelik boyunca işiniz veya hayat şartlarınızdan dolayı uzun süre hiç oturmadan ayakta kalmak zorunda olabilirsiniz. Hamilelik süreci, annenin hem duygusal hem de fiziksel olarak daha özen göstermesi gereken bir dönemdir. Özellikle uzun süre ayakta kalmak, gebelik sırasında vücut üzerinde beklenmedik etkiler yaratabilir. Peki, hamilelikte uzun süre ayakta kalmanın olası riskleri ve belirtileri nelerdir ve bu durum hem anne hem de bebek için ne anlama gelir?

16 Kasım 2021
0 Yorum
Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 22 3

Hamilelik boyunca işiniz veya hayat şartlarınızdan dolayı uzun süre hiç oturmadan ayakta kalmak zorunda olabilirsiniz. Hamilelik süreci, annenin hem duygusal hem de fiziksel olarak daha özen göstermesi gereken bir dönemdir. Özellikle uzun süre ayakta kalmak, gebelik sırasında vücut üzerinde beklenmedik etkiler yaratabilir. Peki, hamilelikte uzun süre ayakta kalmanın olası riskleri ve belirtileri nelerdir ve bu durum hem anne hem de bebek için ne anlama gelir?

HAMİLELİKTE AYAKTA DURMANIN ZARARLARI NELERDİR

Hamilelik dönemindeki anne adaylarının gün içinde uzun süre ayakta durması genel itibariyle çok tehlikeli görülmese de anne adayları için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu konuda uzmanların yürüttüğü araştırmalarda hamilelik döneminde uzun süreler ayakta duran kişilerde erken doğum riskinin yüksek olduğu, bebeğin gelişim ve büyüme sürecinin ise yavaşladığı görülmüştür. Dolayısıyla anne adayları hamile döneminde gün içinde 4 saatten fazla ayakta durmamalıdır. Uygun ayakta kalma süresi ise anne adayının genel sağlığı, hamilelikte kaçıncı ayda olduğu ve önceden riskli bir hamilelik yaşayıp yaşamadığına bağlı olarak değişecektir.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 15 8

HAMİLELİKTE UZUN SÜRE AYAKTA KALMAK ŞU KOMPLİKASYONLARA YOL AÇABİLİR

Fetal Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyebilir

Hamilelikte annelerin sürekli ayakya kalması; anne karnında fetal büyüme ve gelişmeyi etkileyecektir. Bu konuda uzmanların yaptığı bir çalışmada; haftada 25 saat ve daha uzun süre ayakta duran kadınların durmayanlara göre bebeklerinin daha az kiloda doğduğu ve kafalarının daha küçük olduğu görülmüştür. Dolayısıyla, hamilelikte uzun saatler ayakta durmak bebeğin büyümesini olumsuz etkilediğini bilmelisiniz.

Bel Ağrısına Neden Olur

Hamilelikte uzun süre ayakta durmak bel ağrılarına sebep olabilir. Vücudun ağırlığı normalden daha fazla öne doğru ağırlaştığından uzun süre ayakta durmak bel ağrısı dışında bacak ağrıları da görülebilir.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 14 7Tansiyonu Yükseltebilir

Hamilelikte uzun süre ayakta durmanın bir diğer sonucu da yüksek tansiyon olabilir. Hamilelikte yüksek tansiyon ciddi sonuçlar doğurabilir.

Erken Doğuma Yol Açabilir

Hamile anne adaylarının ayakta uzun zaman geçirmesi erken doğumu tetikler. Erken doğum ise bebekte ölümcül komplikasyonlara sebep olabilir.

Düşük Tansiyona Neden Olabilir

Uzun süre ayakta durmak kimisinde yüksek tansiyona yol açarken, kimisinde düşük tansiyona yol açabilir. Hamilelik süresince hem düşük tansiyon hem yüksek tansiyon tehlikelidir ve birçok istenmeyen komplikasyonla sonuçlanabilir.

Kasık Ağrısı Yapabilir

Hamilelikte uzun süre ayakta kalmak pelvik bölgesinde yoğun kasık ağrılarına yol açabilir.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 23 4

Ödemi Artırabilir

Hamilelikte kadınların yaşadığı problemlerin başında ödem ve ayakta şişme gelmektedir. Buna ek olarak gün içinde uzun süre ayakta kalmak bu şişliklerin daha dayanılmaz hale getirecektir.

HAMİLEYKEN NE KADAR AYAKTA KALMALSINIZ

Hamile anne adayları gün içinde kendini zorlamayacak şekilde sırt ve bacaklarında ağrı hissetmediği sürece ayakta kalabilir. Eğer mesleğiniz uzun süre ayakta durmayı gerektiriyorsa, bacaklarını sık sık hareket ettirmeli, yürüyüşe çıkmalı ya da bir ayağını tabureye uzatmalıdır.

HAMİLELİKTE AYAKTA DURMAK ZORUNDA OLANLARA ÖNERİLER

Ayağınızın rahat edebileceği kaliteli bir spor ayakkabı kullanın.

Ayakta 1 saat kaldıktan sonra 15-20 dakikalık oturma iyi olacaktır. Otururken ise bağdaş kurulmamalıdır.

Uzun süre ayakta kalmak durumunda kalındığında ayağınızı koyabileceğiniz tabure veya kutu bulundurmalısınız. Bunlara ayağınızın birini yukarı kaldırmış olursunuz. Bu şekilde her iki ayağınızı sık sık değiştirmelisiniz.

Ayakta uzun süre kalınacaksa kan dolaşımının sağlıklı olabilmesi ve bacaklara destek sağlaması sebebiyle kompresyon çorabı giyebilirsiniz.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 24 4

Eğer işiniz uzun süre ayakta kalmayı gerektiriyorsa, işvereninizle konuşup hamilelikte masa başı bir işi talep ettiğinizi bildirin.

Ayakta kalınan sürelerin arasında yürüyüş yapılmalıdır. Bu sayede yazımızda belirttiğimiz komplikasyonları yaşama riski oldukça azalacaktır.

Gün içerisinde yeterli miktarda su içmeye özen göstermelisiniz. Ek olarak doğal ve taze meyve suları da içebilirsiniz. Kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız çünkü bu içecekler vücudun susuz kalmasına sebep olur.

Ayakta uzun süre rahat durmak için sağ kavis ve topuk desteği olan ortopedik ayakkabılar tercih etmelisiniz.

Hamileliğin 6-9. Aylarının sonunda doğum kemeri takmak iyi fikir olacaktır. Bu kemerler karnın üst e altını sardığından bel ağrısını azaltacaktır.