Hamilelikte sağlık ve doğru beslenme hem siz hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Tükettiğiniz tüm gıdalar plasenta yoluyla bebeğe ulaşır. Peki hamilelikte hangi yiyecekler yasaktır? Gebelikte uzak durulması gereken yiyecekler nelerdir?
Hamilelik döneminde beslenmenize normal zamandan çok daha dikkat etmelisiniz. Gelişmekte olan bebeğiniz ihtiyaç duyduğu temel besinleri, vitaminler ve mineralleri yediklerinizden karşılar. Hamilelikte yenmemesi ve içilmemesi gereken yiyecekler şöyledir:
Hamilelikte bazı bitki çayları, pişmemiş süt, az pişmiş et ve kafeinli yiyecekle içecekler zararlıdır, düşük yapmaya, erken doğuma ve düşük ağırlıklı bebek doğumuna neden olabilir. Hamilelere zararlı olan yiyecek ve içecekler şöyledir:
Hamilelikte bazı bitki çayları rahimde kasılmalara yol açarak düşüğe, erken doğuma neden olabilir. Gebelikte uzak durulması gereken bitki çayları şöyledir: Anason, ebegümeci, meyan kökü, melisa, ahududu yaprağı, biberiye, adaçayı, civanperçemi, fesleğen, ısırgan otu, rezene, yaban mersini, sarı kantaron, kediotu, aloe vera ve karahindiba.
Hamilelik döneminde pastörize edilmemiş veya çiğ süt içmek güvenli değildir, gebelikte uzak durulması gereken besinlerdendir. Kaynamamış süt, Salmonella, listeria, E.coli ve cryptosporidium gibi sizin ve bebeğiniz için tehlikeli olabilecek zararlı bakteriler içerir. Mahallenizdeki sütçüden süt alıyorsanız, sütü iyice kaynatın çünkü sütü yüksek sıcaklıkta kaynatmak mikropları öldürür.
Sağlığa zararlı olan şekerli pastane ürünleri (yaş pasta, kurabiye gibi), reçel, marmelat gibi içeriğinde yüksek oranda şeker bulunan besinler hamilelikte tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. İşlenmiş olan besinler, hazır gıdalar ve asitli içecekler de hamilelikte anne adaylarının uzak durması gereken besinlerin başında gelmektedir. Hamilelikte anne karnındaki bebeğin sağlığı için kutu meyve suları, hazır konserveler ve abur cubur gibi içeriğinde büyük miktarda şeker, yağ ve katkı maddesi bulunan besinler tüketmekten kaçınmalıdır.
Hamilelikte uzak durulması gereken bir diğer besin ise çiğ ve az pişmiş etlerdir. Bu etler vücutta toksoplazma enfeksiyonuna sebep olabilir. Bu enfeksiyon ise hamilelikte düşük ve bebeğin doğum kusurlarıyla doğmasına yol açabilir. Bu yüzden et ve tavuklar iyice pişirilmeli ve çiğ görüntü yani pembelik kalmamalıdır. Ayrıca hamile anne adayları salam, sosis ve pastırma gibi et ürünleri tüketmemelidir.
Kafein çikolata, kahve, çay gibi pek çok yiyecek ve içecekte bulunan bir besindir. Hamilelik süresi boyunca anne adayları yüksek miktarda kafein içeren besinlerden uzak durması gerektiğine dair varolan bir bilimsel veri yoktur. Fakat hamilelikte aşırı kafein tüketmek düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve ölü doğum gibi çok ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Bu yüzden hamilelikte kafein tüketimi miktarına dikkat edilmelidir. Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin açıkladığı verilere göre, hamilelikte bebeğin sağlığı için günde en fazla 200 mg kafein tüketilmelidir.Dünya Sağlık Örgütüne göre ise günlük maksimum kafein miktarı 300 mg’dır. Hamilelikte kafein içeren içecekleri günlük en fazla 2 büyük kupa kadar tüketmelisiniz.
Hamilelikte anne karnındaki bebeğin göz ve beyin gelişimi için içeriğinde yüksek oranda Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bulunan balık tüketimi tavsiye edilmektedir. Balıklar ek olarak protein ve D vitamini açısından da çok zengin besinlerdir. Fakat balıkta cıva miktarı da oldukça yüksektir. Hamilelikte tüketilen balıktaki yüksek orandaki civa anne karnında büyümekte olan fetusa geçer ve fetusun beyin ve sinir gelişimini olumsuz etkiler. Ayrıca bebeğin bilişsel, motor, dil becerilerini ve görme yeteneği de yüksek civadan dolayı kötü etkilendiğini ispatlayan bilimsel çalışmalar mevcuttur. Tüm bu sebeplerden ötürü içeriğinde cıva oranı düşük olaran sardalya, hamsi, istavrit, somon, dil balığı, ahtapot, kalamar, karides, palamut ve uskumru gibi balıklar tercih edilmelidir. Bu balıkların aksine midye, kılıç balığı ve köpek balığı gibi derin su balıkları ve büyük balıklarda cıva miktarının yüksek olduğunu bilinmektedir.
Alkollü içecekler hamilelik süresince kesinlikle uzak durulması gereken içeceklerin başında gelmektedir. Alkol tüketimi hamilelikte düşük ve ölü doğum gibi ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir.
Hamilelikte anne adayları pastörize edilmemiş ve küflü peynir tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü bu tür peynirlerde listeria isimli bakteri bulunur ve bu bakteri anne karnındaki bebeğin sağlığına zararlıdır.
Hamileler çiğ sütten yapılan peynir ve yoğurt gibi besinlerden de uzak durmalıdır. Pastörize edilmemiş olan yumuşak peynirler ve bazı ev yapımı peynirlerde bulunan bakteri düşük, erken doğum ve doğum kusuru gibi problemlere sebep olabilir. Bunun yerine pastörize sütten yapılan beyaz peynirler ve kaşar peynirleri hamile anne adayları için çok faydalı bir kalsiyum kaynağı olup, düzenli tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Hamilelikte ciğer zaman zaman iyi pişirildiği taktirde ve makul ölçülerde tüketilebilir. Fakat ciğerde bol miktarda A vitamini içerdiğini ve A vitaminin fazlasının vücutta toksik etki oluşturduğunu bilmelisiniz. Yüksek A vitamini hamilelikte zehirlenme ve doğum anomalilerine yol açabilir. Dolayısıyla ciğer tüketimi çok sık olmamalıdır.
İçeriğinde yüksek oranda tuz bulunan turşu, bazı peynir ve zeytinler, cipsler, bazı sos ve hazır gıdaların hamilelikte çok tüketilmesi tansiyonda yükselmeye ve vücutta ödem birikmesine yol açabilir.
Hamilelikte Hangi Meyveler Yenmeli, Yenmemesi Gereken Meyveler Ne Tıklayınız
Hamilelikte bebeğin zeka gelişimi için mutlaka yenilmesi gereken 20 besin Tıklayınız