Hamilelikte Yenmesi ve Yenmemesi Gereken Balıklar Listesi

22 Haziran 2021
0 Yorum
hamilelikte yenmesi ve yenmemesi gereken baliklar listesi

Hamilelik boyunca anne adaylarının tüketip tüketmemesi gereken besinlerin bilinmesi çok önemlidir. Dikkatli tüketilmesi gereken besinlerin başında gelen balık gelmektedir. Hamilelikte balık tüketimi bebek ve anne sağlığı için çok faydalıdır.

Hamilelik boyunca anne adaylarının tüketip tüketmemesi gereken besinlerin bilinmesi çok önemlidir. Dikkatli tüketilmesi gereken besinlerin başında gelen balık gelmektedir. Hamilelikte balık tüketimi bebek ve anne sağlığı için çok faydalıdır. Bu dönemde haftada 2 veya 3 defa tüketilecek birer porsiyon balık yeterli görülmektedir. Hamilelikte balık yiyemiyorsanız doktorunuzun tavsiye ettiği balık hapını düzenli olarak kullanabilirsiniz.

Hamilelik süresince balık tüketimi uygun görülmeyen anne adayları balık yerine balık yağı, badem, ceviz, ketentohumu, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve semizotu benzeri içeriğinde bol omega-3 bulunan gıdalar tüketebilirler. Bu gıdalar balığa alternatif olarak sayılabilir.

Hamilelikte Hangi Balıklar Yenmelidir?

Hamilelikte anne adayları omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini bolca içeren balığı tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi bu yağ asitlerinin anne karnında gün ve gün büyümekte olan bebeğin beyin ve göz gelişimine katkı sağlamasıdır. Balıkta omega yağ asitleri dışında protein ve D vitamini de bol miktarda bulunmaktadır. Tüm bu faydalı bileşenlerinin dışında özellikle bazı balıklarda cıva oranı çok yüksektir. Yapılan araştırmalar, cıva oranı yüksek balıkların tüketilmesi anne karnındaki fetusun beyin ve sinir gelişimi için iyi olmayıp aynı zamanda bebeğin doğduktan sonra motor gelişimini, bilişsel durumunu, dil becerilerini ve görme yeteneğini kötü etkilediğini ortaya koymaktadır.

  1. Mezgit
  2. Hamsi
  3. Alabalık
  4. Somon,
  5. Sardalya
  6. Yayın balığı
  7. Diyet ton balığı (Haftada en fazla bir porsiyon tüketmelisiniz)

Hamilelikte Hangi Balıkları Yememelidir?

Köpek balığı, kılıç balığı, büyük uskumru ve kiremit balığı gibi iri balıklarda cıva oranı çok yüksektir ve hamilelikte anne adayları bu balıkların tüketiminden kaçınmalıdır. Diğer bir deyişle, hamileler cıva oranı çok olan uzun yaşayan balıkları tüketmemelidir.

  1. Uskumru,
  2. Kılıç balığı,
  3. Köpek balığı.

Hamilelikte Ne Kadar Balık Yemelidir?

Hamilelikte haftada 2-3 kez balık yemelidir.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Çevre Koruma Ajansı (EPA), hamilelikte anne adaylarının en az 240 gram balık tüketmesi gerektiğini bildirmişlerdir.

Hamilelikte Balık Yemenin Bebeğe ve Anneye Faydaları Nelerdir

  1. Balık, içeriğindeki zengin protein A ve D vitamini, magnezyum, fosfor, çinko, iyot, demir, selenyum ve en önemlisi omega-3 sayesinde hamile annelerin ve anne karnındaki bebeklerinin bağışıklık sistemlerini koruyup güçlendirir, kalp damar hastalıkları görülme riskini düşürür, hafızasını güçlendirir, kemik ve ekleri korur, göz sağlığına iyi gelir, yüksek tansiyonu, şeker hastalığı ve depresyonu önler. 
  2. Balıktaki bol D vitamini, protein, omega-3 ve omega-6’da dekosaheksaenoik asit yüksek oranda bulunur. Bu asit hamilelikte anne karnındaki bebeğin göz, beyin ve kemik gelişimine katkı sağlamaktadır.
  3. Hamilelik döneminde hem annenin hem de anne karnındaki bebeğin vücudunun omega-3 yağ asitlerine gereksinimi bulunmaktadır. Bunun için somon gibi yağlı balıklar tüketebilirsiniz. Bu balıklardaki omega-3 hamilelikte annenin yaşadığı ödem ve şişliklerin azalmasını sağlarken aynı zamanda bebeğin beyin gelişimine de yardımcı olur. Ek olarak hamile anne adaylarının yine içinde omega-3 bulunan balık dışındaki proteinleri tüketmesi de tavsiye edilmektedir.
  4. Hamilelikte anne adayının düzenli tüketeceği balıklar kandaki trigliserit kan yağı miktarını ve kanın pıhtılaşma oranını düşürür. Ek olarak kan basıncını da düşürerek hipertansiyonu hastalarına iyi gelir, kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
  5. Yapılan araştırmalar sonucunda hamilelikte tüketilecek balığın erken doğum riskini düşürdüğü görülmüştür.
  6. Balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri ve D vitamini bebeklerin kemik gelişimine etkisi büyüktür.
  7. Hamilelikte anne adaylarının tüketeceği balığın yağda kızartılmış olmasından ziyade ızgara, fırında veya buğulama yöntemiyle pişirilmiş olması tavsiye edilmektedir. Haftada 2-3 kez tüketilecek balığın yanında istediğiniz bir salata ya da hafif zeytinyağlı bir sebze mezesi de yiyebilirsiniz.

Balık Satın Alırken Balığın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Balık tezgahlarından satın alacağınız balığın gözlerinin parlak olması ve solungaçlarının kırmızı ve pembemsi renkte olması gerekmektedir. Ayrıca balığın derisinin gergin ve etine bastırdığınız zaman parmağınızın bıraktığı izin hemen geri düzelmesi gerekmektedir. Bu kıstaslara uyan balık taze demektir, gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız